Hernhag: Så bygger du en ”pengamaskin”

Publicerad 2016-09-16 11:03

Chatt I veckans aktiechatt tipsade Marcus hur man kan sätta samman en "pengamaskin" av aktier med god utdelningstillväxt och lång framtid på börsen. Dessutom berättade han om sin syn på H&M samt gav råd hur man ska agera i Haldex.

Gabriel : Hej Marcus! Vill bygga en pengamaskin genom att investera i flera bolag med god utdelningstillväxt samt en lång framtid på börsen (minst 20 år). Vill helst undvika fastighetsaktier i nuläget. Har du några tips på bolag? Tack på förhand!
Marcus: Hej! Intrum är en aktie med många utdelningshöjningar bakom sig men som ändå ger rätt bra direktavkastning. Bland tillväxtbolagen med låg direktavkastning hittar vi Fenix och Nibe, oaktat det här med tajming är det två riktigt bra bolag.

Emil : Hej Marcus! Tycker du att det är ett speciellt bra läge att köpa på sig mera HM nu om man är långsiktig?
Marcus: Hej! Det kan det allt vara, men bara på lång sikt. Aktien är pressad av en anledning, men lönar sig H&M:s investeringar i form av stigande vinster för bolaget så bottnar aktien.

Per-Anders : Hej! Vet att många är oeniga om att äga/fylla på i HM just nu. Vad har du för råd till mig då jag är långsiktig?
Marcus: Hej! Är du långsiktig är det för sent att sälja de aktier du kanske redan har, så behåll.

Inger: Hej! Tänkte börja spara i aktier, har ca 50.000 att börja med. Kan du ge förslag på något lämpligt som jag inte behöver hålla så mycket koll på. Vilket byggbolag gillar du? Hur är det med HM. Tacksam för svar
Marcus: Hej! Investor kan vara en naturlig start. Skanska gillar jag också. H&M kan nog fortfarande få tillbaka sin glans, men jag ser ingen snar vändning där.

Britt: Jag undrar om uppköpserbjudande i Haldex, har blivit erbjuden 100:-/aktie. Skall jag sälja eller behålla. Jag är en småsparare och de aktier som jag köpt i olika bolag är jag nöjd med så också dessa. Jag låter innehavet stå år från år. Men vad menas med att dom kan tvångsinlösa aktierna och då får man kanske inte så mycket för dom.
Marcus: Nej, du ska ta dagens nya högre bud på 125 kr per Haldex-aktie. http://www.privataaffarer.se/borsguiden/haldex-knorr-bremse-hojer-bud-till-125-kraktie-ny-874483 Om det nu inte mot förmodan kommer ett ännu högre bud, vilket jag iofs inte tror. Kommer en budgivare över 90 procent av aktierna i ett bolag kan de tvinga igenom ett köp av återstående aktierna. Vid en tvångsinlösen får de som sagt nej minst så mycket som budet låg på, troligen får du dessutom lite ränta under de år som tvånginösen tar. Bäst är att tacka ja till det högsta budet och ta pengarna direkt.

Emil: Hej Marcus! Vi som sitter inne på Haldex aktier nu, vad skulle du säga om framtiden, ska man sitta lugnt i båten eller ta budet på 125kr/aktie? Ha en grym fredag! Tack!
Marcus: Hej! Sitt du lugnt i båten i några veckor, men dyker det inte upp något högre bud än 125 kr så tar du det.

pierre: Ericsson eller Telia båda har gått ner väldigt mycket vilket bolag skulle du rekomendera. och varför ?
Marcus: Telia innebär lägre risk, men börjar det mot förmodan gå bra för Ericsson är uppsidan större. Ingen av aktierna är någon favorit, men kurserna är pressade.

Hans: Hej! Vad tror du om utdelningar i Telia efter det som hänt?
Marcus: Hej! De har sagt att utdelningen lär sänkas, men att den blir över 2 kr per aktie. Osäkerheten lår hålla i sig i vart fall tills de där storböterna är klappade och klara.

Mona: Hej Marcus, Drillcon ser lockande ut med sin utdelning ca. 12%. Hur bedömer du risker och framtid? Är det något för utdelningsportföljen? Tack för bästa chatten.
Marcus: Hej! Drillcon är ingen lågriskaktie precis, men det ser rätt bra ut för bolaget. Lär fortsatt kunna dela ut en hel del.

Alex: Hej, Det känns som det hör till att ha en av storbankerna i den långa portföljen, men tycker du man ska bortse från det och gå för en nischbank istället? Och vilken av dessa tycker du ser mest intressant ut?
Marcus: Hej! Nischbankerna skiljer sig rätt mycket från storbankerna när det gäller tillväxt och olika typer av risker och verksamheter. Vad du väljer beror lite på vilken typ av aktie du behöver. Resurs känns rätt billig och relativt stabil, liksom Hoist. Storbankernas fondverksamhet och bolån är annars två guldgruvor de lär fortsatt tjäna bra på.

Hagman: Hej Marcus, Om man sparar på lång sikt (>10år) och vill ha en hög riskjusterad avkastning. Anser du att det är lämpligt att ha 10% råvaror för att sprida riskerna eller ger de bara lägre avkastning på så lång sikt?
Marcus: Hej! Mätt sedan 1800-talet är guld en av de allra sämst avkastande tillgångarna. Har knappt slagit inflationen. Med det sagt kan förstås råvaror gå väldigt bra vissa år och vissa decennier, men det är svåra tillgångar. Råvaror sprider riskerna när det gäller tillgångsslag och volatilitet, men är det värt det?

Pehr: Vad beror Camarus uppgång på sista tiden? Dags för hemtagning?
Marcus: Ser faktiskt inte varför just nu, men uppgången glädjer mig då Camurus var månadens chansaktie i Privata Affärers julinummer. Är du det minsta kortsiktigt kan vinsthemtagningar var något att fundera över.

F: Hej Marcus! Vad tror du om Teliaaktiens framtid? Jag har som många andra småsparare ägt den länge och ständigt legat back, utdelningarna som kommer årligen kompenserar inte för kurstappet, som aldrig verkar ta slut. När tror du det vänder? Sälja och ta förlusten, eller fortsätta att vänta tålmodigt?
Marcus: Hej! Telia lär nog studsa upp förr eller senare, men någon långsiktig vändning för branschen och bolaget är svårt att se. När böterna är betalda och verksamheterna i öst sålda lär nog aktien ses med nya ögon av många placerare. Troligen gynnar det kursutvecklingen.

Äntligen?: Hej Är det köpläge i ICA?
Marcus: Hej! Det är nog hyfsat läge i ICA, aktien var billigare i februari men ligger fortfarande en bit under gamla kurstoppar.

Lars: Varför går Balders preff upp så mycket ? Dags att sälja ?
Marcus: De flesta preffar har stigit i kurs rätt bra i år, då det blivit fortsatt låga räntor. Balder Pref handlas nu 7 kr över sin inlösenkurs på 350 kr, så jag tycker du ska sälja nu. Preffar är bäst när det handlas under inlösenkursen.

Mattias: Hej Marcus. Vad tror du om fastighetsinvesteringar i Tessin?
Marcus: Hej! Kan kanske fungera, men varför? De börsnoterade bolagen ger så mycket bättre riskspridning och finansiell genomlysning.

Fredrik: Hej Marcus, vad tycker du om Statoil i dagens läge? Och varför är det så svårt att hitta uppgifter om deras utdelning? T.ex. har de mig veterligen bara delat ut två gånger i år, och borde med andra ord dela ut två till, men tiden börjar bli lite knapp för det… ?
Marcus: Hej! Enligt Avanzas sajt har Statoil delat ut i februari, maj, augusti och fjärde gången blir i november. Statoil är en stor och stabil spelare i oljebranschen, men jag ser ingen långsiktig uppsida där än. Statoils kursbotten lär vara 100-120 NOK.

Lennart Ohlsson: Lennart: Kan Du förklara det märkliga sambandet mellan Bures kurs och P/E tal?
Marcus: Investmentbolagens vinster påverkas väldigt mycket av hur deras innehav går på börsen. Stigande aktiekurser ger en stor vinst, som ger i det här fallet Bure ett lågt p/e-tal. Tyvärr betyder det inte att aktien är billig, för investmentbolagen gör förluster när aktierna faller. Dessutom är det här vinster och förluster som inte påverkar något kassaflöde, utan det är bara värdet på innehaven.

Karin: Hej, Är det köpläget i Mekonomen?
Marcus: Hej! Jag är tveksam till det just nu, men nedsidan är kanske begränsad i aktien.

Tryckarn: Marcus, Vilka personer/rådgivare/banker/ har du stort förtroende för när det gäller aktierådgivning ? Jag har snart läst färdigt din andra bok. Riktigt bra !! // Tryckarn
Marcus: Trevligt du gillar min bok. Jag vet inte om jag har mer förtroende för någon viss person än någon annan. Storbankernas analyser är ofta för att få kunderna att handla mer aktier, medan vissa tidskrifter kan ha riktigt läsvärda analyser. Sen kan det finnas bra branschgenomgångar/marknadsanalyser i analyshusens texter. Oavsett ska alla analyser tolkas rätt, alla aktier är inte för alla placerare.