Striden om Haldex tätnar – ZF kontrar med nytt bud

Publicerad 2016-09-16 15:42

BUD Dramatiken kring de två tyska bolagen ZF Friedrichshafens och Knorr-Bremses kamp om den svenska bromstillverakren Haldex fortsatte på fredagseftermiddagen, då ZF höjde sitt bud till 120 kronor från 110 kronor per aktie, vilket dock var 5 kronor lägre än Knorr-Bremses bud från morgonen.

Om logiken bakom varför de höjer till bara 120 kronor och inte till 125 kronor säger Thomas Wenzel, presstalesman på ZF, till Nyhetsbyrån Direkt:

”Vi tror för det första på att vårt bud, med integration av Haldex in i ZF, innebär en perfekt industriell logik. För det andra har vi fått alla de godkännanden från konkurrensmyndigheter som behövs, och därmed finns det inga utestående osäkerheter för Haldex aktieägare i att tacka ja till vårt bud, och de kommer att kunna få betalt på väldigt kort varsel.”

Haldex styrelse har tidigare, då både ZF Friedrichshafen och Knorr-Bremse bjöd 110 kronor per aktie, tagit ställning för ZF:s bud med motiveringen just att ett övertagande från Knorr-Bremse skulle kunna dra ut på tiden.

Vid en presskonferens på fredagsförmiddagen försökte Knorr-Bremse lugna tvekande aktieägare:

”Vi har noga sett över sammanslagningssituationen tillsammans med interna och externa rådgivare i Europa och USA. Processen har bekräftat vår syn och övertygat oss om att de relevanta tillstånden ska erhållas inom en rimlig tid”, sade bolagets ordförande Klaus Deller.

ZF har dock alltså redan sina tillstånd på plats och spelar på den tydligare säkerheten.

”Vi tycker att priset återspeglar exakt vad vi anser vara rätt värde, givet den högre säkerhet vi kan erbjuda”, säger ZF:s Thomas Wenzel.

Haldex aktie handelsstoppades vid tretiden innan beskedet om ett nytt bud offentliggjordes.