Spararna ratar fjolårets favorit

Publicerad 2016-09-14 23:21

Blandfonder Allt färre sparar i kategorin blandfonder. Sparandet har hittills i år minskat med 84 procent. Höga avgifter, låga räntor och fallande aktiekurser skrämmer bort spararna. Blandfonderna har i snitt ökat bara 1,81 procent sedan årsskiftet.

Utvecklingen för kategorin blandfonder skiljer sig ordentligt mellan olika fonder och avkastningen hittills i år har varit minst sagt medioker. Det har fått spararna att i snabb takt distansera sig från blandfonderna.

I fjol nettosparade svenskarna 76,9 miljarder i blandfonder. Det kan jämföras med ett nettoutflöde på 2,6 miljarder från aktiefonder.

Under perioden januari till augusti 2015 nettosparades 57,7 miljarder kr i blandfonder, medan volymen under samma period i år har sjunkit till 11,3 miljarder. Det innebär en minskning på 80 procent.

Skälen till den drastiska nedgången i antalet sparare i blandfonderna är flera, men kombinationen av höga avgifter, låga räntor och fallande aktiekurser har gjort att säljarnas prat om trygg värdeökning inte infriats. Den slutsatsen drar Morningstars analyschef Jonas Lindmark i en krönika på den egna sajten.

Problemet med blandfonder är att det ofta är svårt för spararna att avgöra vad man får, menar Privata Affärers Magnus Gustavsson.

– En blandfond kan till exempel ligga tungt i räntepapper medan andra blandfonder närmast är fullinvesterade på börsen. Det återspeglas förstås i utvecklingen och det gäller att vara medveten om vad man köper, säger han och pekar dessutom på de höga avgifterna.

– Enligt Morningstar har blandfonder i snitt en årlig avgift på 1,45 procent. Det är betydligt dyrare än snittet för en vanlig aktiefond med fokus på Sverige där snittet ligger på 1,18 procent.

Vill du minska risken i din fondportfölj är det bättre att själv sköta fördelningen mellan räntefonder och aktiefonder, anser Magnus Gustavsson.

– Då får du full koll på var du egentligen placerat dina pengar. Dessutom är det oftast billigare.

Carnegie Strategifond är den bästa svenska blandfonden sedan årsskiftet med en avkastning på 7,2 procent. Fonden fokuserar på avkastning med begränsad risk och investerar i både företagsobligationer med hög ränta och i aktier med hög direktavkastning.

– Jag vill inte förringa att vi varit bäst, men jämförelsen är under en alltför kort period. Vi vill utvärderas över en hel börscykel. Men även över en längre tidsperiod har fonden gått bra. Ifjol var det så att vi hade en del av det som gick sämre, medan vi i år fått återbäring för det. Vår portfölj är dessutom ganska koncentrerad vilket ger högre genomslag, säger John Strömgren som förvaltat Carnegie Strategifond i 20 år.

Strunta i tajmingen har visat sig vara framgångsreceptet för fonden. Valet har i stället fallit på stabila bolag med hög direktavkastning. De senaste åren har Carnegie Strategifond gått ungefär lika bra som en genomsnittlig aktiefond, men till halva risken, uppger han.

I portföljen finns bolag som Holmen och Skanska, men ännu viktigare kanske är att Carnegie Strategifond inte ligger indexnära.

– Vi har ingenting indextungt som Ericsson eller bankaktier. Tidigare tyckte vi att bank var rätt attraktivt, men i dag fokuserar vi på direktavkastning. Bank har sett tilltalande ut, men sedan slutet av förra året har vi blivit mer försiktiga. Det finns en hel del risker, till exempel det högre kapitalbaskravet och olika Baselregler. Så i stället för bankaktier har vi valt bankobligationer, vilket gynnat oss i det här läget.

John Strömgren har ingen bra förklaring till den stora nedgången i antalet sparare i kategorin, men påpekar att en stor del av flödet av pengar styrs av olika förvaltargrupper, och att det är oklart om det är de enskilda kunderna eller förvaltarkollektiven som ligger bakom förändringarna.

– De senaste tre, fyra åren har det kommit in mycket pengar i blandfonder, och det här kanske bara en motreaktion, eftersom många blandfonder gått dåligt.

I botten på blandfondslistan ligger Enter Maximal och Granit Trend 100 som tappat 9,7 respektive 8,9 procent sedan årsskiftet.

Bäst i år %
Snitt: 1,81
Invesco Balanced Risk Alloc A SEK 9,4
Carnegie Strategifond 7,1
Carnegie Strategy 7
Fidelity Target 2020 6,4
Humle Kapitalförvaltningsfond 6,4
Nordea Stabil 6,4
Länsförsäkringar Bekväm Pension 6,4
Länsförsäkringar Trygghetsfond 6,3
Danske Invest Aktiv Förmög. 6,3
Danske Invest Aktiv Förmögenhetsförv utd 6,3
Sämst i år %
Snitt: 1,81
Enter Maximal -9,7
Granit Trend 100 -8,9
Plain Capital BronX -6,8
Falcon Balanced A -4,9
Cicero World Wide Offensiv A -4,8
JRS Global Wealth RC -4,3
GFG Fd SICAV Glb Medium Risk SEK Instl -4,3
Independent Aktiv Mix SEK/IA -3,7
Mobilis Mix I -3,5
Advisor Världen -3,2
Kurser Morningstar 13/9 -16
Börsen
Bred uppgång på måndagsbörsenÅrets nedgång nästan återtagen
Krönika
Lindberg: Aktiva vinnare på rörligare börser
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Tesla och Uber draglok på stark börs
Foto: istockphoto
Obligationer
Företagsobligationer: Ökat tryck i emissioner under sommaren
Köptips
Analys: "Signifikant försäljningsökning andra halvåret"
Bostad
Bomarknaden: Tydlig nedgång i såld nyproduktion
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Marginell återhämtning på gästnätter"Särskilt svagt för hotellen"
Analys
Analys: Ny rekordnivå för konkurser globalt
5G
Storbritannien överväger utesluta Huawei från 5G-nätverkÄven Frankrike vill utesluta Huaweis utrustning
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
Tele2:s vd avgår
Asien
Asien: Kina-börserna rusar"Ett tjurrally är i annalkande"
Sektor
Norwegian ser gradvis ökas efterfrågan
Foto: Shutterstock
Råvaror
Lundin Gold återstartar guldgruva
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Wihlborgs höjde hyresintäkterna
Rapport
Fabeges förvaltningsresultat minskade
Börs
Buffett gör stor naturgasaffär
Foto: Shutterstock
Pandemin
Europa öppnar – men bilsemester kan skapa problem"Ta med Gröna kortet om du kör bil"
Foto: Shutterstock
Pandemin
Experterna: Svag konsumtion i sommar trots hemester"Särskilt dystert för hotell och restauranger"
Insiders
Insiders som gjort affärer efter midsommar
Foto: istockphoto
Bostad
Rekordstor uppgång i boprisförväntningar
Sektor
Barclays höjer riktkurserna för svenska verkstadsbolag"Ljusare utsikter i verkstaden"
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Spara
Bratt skickar film till alla i finansutskottet"ISK utestänger många privatsparare från emissioner"
Foto: Shutterstock
Börsen
Disciplinnämnden avnoterar Italeaf från First North