En häftig resa har det varit för dem som hoppade på tåget när Garo introducerades i mars.

Så tjänar du på nyintroduktioner

Publicerad 2016-09-12 12:57

Kommentar Att nya börsbolag söker inträde på olika börslistor är ett utmärkt tillfälle för investerare att tjäna snabba pengar. Men allt är inte guld som glimmar och Privata Affärer startar i dag en serie artiklar som ska hjälpa dig som aktieplacerare att hitta rätt bland höstens bolag som ska noteras.

Den som fick tilldelning i Garo när aktien introducerades på börsen i mars för 73 kr har haft en häftig börsresa om man fortsätter äger aktien. Uppgången till toppnivån 225 kr innebar en ökning med över 200 procent – i dag efter senaste dagarnas börsfall står aktien i 187 kr.

Detta är årets bästa börsnotering bland de lite större bolagen och speglar väl den potential som kan finnas i nynoterade bolag som säljs ut för billigt. Men även om inte uppgångarna normalt blir så här stora finns det ändå många gånger bra pengar att tjäna på att intressera sig för när nya bolag vill notera sig.

Först och främst gäller naturligtvis att ha koll på vilka bolagen är och när det är teckningsperioder. Det bästa och enklaste sättet är att vara kund hos Avanza och Nordnet. Nätmäklarnas fördel framför trögare storbanker är att de har förstått spararnas behov av snabb och effektiv information.

Och i princip alla företag som söker börsnotering vill använda sig av Avanza och Nordnet eftersom det säkerställer största möjliga spridning av informationen till aktiva investerare. I några få fall händer det att bara den ena nätmäklaren är inblandad – därför är det viktigt att vara kund hos båda. Det kräver i sig mer kapital och en lite större administration för den enskilde, men är alltså ofta lönande.

Men det är sällan som nätmäklarna står bakom en börsnotering också som rådgivare. Oftast är det i stället storbankerna och/eller större eller mindre fondkommissionärer som har hand om själva noteringen i form av rådgivning till företaget, framtagandet av prospekt och själva tilldelningsförfarandet.

Den som är kund hos bankerna, Carnegie, Pareto, Remium, ABG med flera kan alltså likaväl få både information och söka tilldelning genom dessa aktörer. Det kan också i vissa fall löna sig bättre, mer om detta i ett senare avsnitt av denna artikelserie.

Nyintroduktioner kommer ofta ut på marknaden när börsläget är förhållandevis stabilt eftersom vilken notering som helst kan saboteras av ett trendmässigt börsfall som gör att betydligt färre är intresserade att över huvud taget köpa aktier.

Därför kan det bli många noteringar under en kortare period, så till exempel brukar slutet av våren och hösten vara intensiva perioder för noteringar. Då är det viktigt att hålla reda på teckningsperioder och när pengar ska finnas på kontot för att man alls ska få tilldelning.

En viktig detalj är förstås att ansöka om tilldelning i tid. Här finns två saker att se upp med. Bland banker och fondkommissionärer är anmälningssedel på papper fortfarande gångbart – därför är det viktigt att se till att lägga dessa på posten ett par dagar före sista anmälningsdagen. Posten är ju nämligen ofta inte att lita på.

Anmälningar via Avanza och Nordnet sker förstås via nätet. Ibland är sista tidpunkt vid midnatt, men det är ofta också vid till exempel 17.00. Det innebär att även om du tänker att ett visst datum är sista anmälningsdag, så går det inte att anmäla sig på kvällen – då är chansen förbi. Därför är det viktigt att läsa villkoren för teckning noga.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fyra intressanta aktier efter nedgången
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street: Uppåt på bred front
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Stark avslutning på svag vecka
Aktie
Carnegies favorit i verkstadssektorn
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Aktieägare stämmer Novo Nordisk på 17 miljarder
Bomarknaden
Analytiker: Bomarknaden ljusnar när räntorna förblir låga
Foto: Hanna Franzén/TT
Räntan
Swedbank: Chansen för höjning har runnit ut i sanden"Ingen höjning varken 2019 eller 2020"
Foto: istockphoto
Analyser
Flera köprekar bland analyserna
16/8
Trading Direkt: Ratos och Nibe – och recessionsrisken
Guld
Ny "bull-period" för guldet"Men silvret är ännu intressantare"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Ratos klart under förväntan
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Nibe nådde inte upp till förväntningarna
Räntan
ECB-ledamot flaggar för stort stimulanspaket i höst"Räntesänkningar och obligationsköp"
Kurser
Våra kurser gör dig till en bättre investerareAnmäl dig nu
Aktier
Pictet överväger sälja ut USA-tillgångarUnderviktar globala aktier
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Rapport
Något sämre för HolmenInleder återköp av aktier
Rapport
Starkt resultat från dagligvarubolagetAktiekursen på rekordnivå
Foto: istockphoto
Aktier
Swedbank trotsar trenden – ökar aktievikten"Normal ränta öppnar för högre värderingar"
Analys
Pareto sätter köprek på Leo VegasSer potential i Storbritannien
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bolån
"Storbankerna pressade på bolånemarknaden"Alla mindre aktörer tar marknadsandelar
Aktie
Clas Ohlson ökade försäljningen med 11 procentStark ökning av e-handeln
Rapport
Motvind för Vestas
Rapport
E-handelsbolaget "i bra form"Behåller prognos om stark tillväxt
Rapport
Väsentligt bättre resultat för Fingerprint
Aktier
Tre aktietips från Affärsvärlden
Rapport
Stillfront höjde omsättningen med 46 procent