En häftig resa har det varit för dem som hoppade på tåget när Garo introducerades i mars.

Så tjänar du på nyintroduktioner

Publicerad 2016-09-12 12:57

Kommentar Att nya börsbolag söker inträde på olika börslistor är ett utmärkt tillfälle för investerare att tjäna snabba pengar. Men allt är inte guld som glimmar och Privata Affärer startar i dag en serie artiklar som ska hjälpa dig som aktieplacerare att hitta rätt bland höstens bolag som ska noteras.

Den som fick tilldelning i Garo när aktien introducerades på börsen i mars för 73 kr har haft en häftig börsresa om man fortsätter äger aktien. Uppgången till toppnivån 225 kr innebar en ökning med över 200 procent – i dag efter senaste dagarnas börsfall står aktien i 187 kr.

Detta är årets bästa börsnotering bland de lite större bolagen och speglar väl den potential som kan finnas i nynoterade bolag som säljs ut för billigt. Men även om inte uppgångarna normalt blir så här stora finns det ändå många gånger bra pengar att tjäna på att intressera sig för när nya bolag vill notera sig.

Först och främst gäller naturligtvis att ha koll på vilka bolagen är och när det är teckningsperioder. Det bästa och enklaste sättet är att vara kund hos Avanza och Nordnet. Nätmäklarnas fördel framför trögare storbanker är att de har förstått spararnas behov av snabb och effektiv information.

Och i princip alla företag som söker börsnotering vill använda sig av Avanza och Nordnet eftersom det säkerställer största möjliga spridning av informationen till aktiva investerare. I några få fall händer det att bara den ena nätmäklaren är inblandad – därför är det viktigt att vara kund hos båda. Det kräver i sig mer kapital och en lite större administration för den enskilde, men är alltså ofta lönande.

Men det är sällan som nätmäklarna står bakom en börsnotering också som rådgivare. Oftast är det i stället storbankerna och/eller större eller mindre fondkommissionärer som har hand om själva noteringen i form av rådgivning till företaget, framtagandet av prospekt och själva tilldelningsförfarandet.

Den som är kund hos bankerna, Carnegie, Pareto, Remium, ABG med flera kan alltså likaväl få både information och söka tilldelning genom dessa aktörer. Det kan också i vissa fall löna sig bättre, mer om detta i ett senare avsnitt av denna artikelserie.

Nyintroduktioner kommer ofta ut på marknaden när börsläget är förhållandevis stabilt eftersom vilken notering som helst kan saboteras av ett trendmässigt börsfall som gör att betydligt färre är intresserade att över huvud taget köpa aktier.

Därför kan det bli många noteringar under en kortare period, så till exempel brukar slutet av våren och hösten vara intensiva perioder för noteringar. Då är det viktigt att hålla reda på teckningsperioder och när pengar ska finnas på kontot för att man alls ska få tilldelning.

En viktig detalj är förstås att ansöka om tilldelning i tid. Här finns två saker att se upp med. Bland banker och fondkommissionärer är anmälningssedel på papper fortfarande gångbart – därför är det viktigt att se till att lägga dessa på posten ett par dagar före sista anmälningsdagen. Posten är ju nämligen ofta inte att lita på.

Anmälningar via Avanza och Nordnet sker förstås via nätet. Ibland är sista tidpunkt vid midnatt, men det är ofta också vid till exempel 17.00. Det innebär att även om du tänker att ett visst datum är sista anmälningsdag, så går det inte att anmäla sig på kvällen – då är chansen förbi. Därför är det viktigt att läsa villkoren för teckning noga.

Kommentar
Alfredsson: Nya bottennivåer kan vänta för H&MSvag rapport kan tynga aktien framöver.
Börsen
Handelstvisten tyngde Wall Street
Analyser
Här är måndagens aktieanalyserFlera färska köpråd finns med i analysflödet.
Börsen
Tung måndag på börsen
Fonder
Filip Weintraub lämnar SkagenLämnar fondbolaget av "personliga skäl".
Aktietips
"Ett utmärkt sätt att få exponering mot elbilsrevolutionen"DI fortsätter med köprekommendation för aktien.
Aktie
Så går det för Epiroc i premiärenVd Per Lindberg nöjd med börspremiären.
Aktie
Insiderköp får Fingerprints aktie att stigaVd Christian Fredrikson köper aktier för miljoner.
Aktie
Lufthansa i kontakt med Norwegian om uppköpAktien stiger nästan 10 procent på Oslobörsen.
Aktietips
Börsveckan: Gå mot strömmen och köp H&MBörsveckan tittar också närmare på andra aktier.
Aktietips
DI: Köpläge i ögonsensorbolagetVinsten bör växa ytterligare nästa år.
Chatt
Hernhag: Två bra bettingbolag och en aktie att köpa i rekylenSista chatten före sommaruppehållet.
Aktier
Fondförvaltaren: Ett utomordentligt välskött bolagViktor Henriksson listar tre spännande småbolag.
Foto: Jessica Gow/TT
Sektoranalys
Kepler Cheuvreux: Överdriven ränteoro på fastighetsmarknaden
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Blankning
Blankningen på rekordnivå
Tidning
PA och PG mot strömmen på vikande tidskriftsmarknad
PA-golfen
Här är vinnarna i placerargolfen
Bostad
Bopriser åt olika håll i majBostadsrättspriserna föll medan villapriserna steg.
Bostad
Mäklarstatistik: Klart färre bostadsrätter sålda i årMinskningen är störst i Stockholm.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kommentar
Kommentar: Kinnevik ger bra aktieägarvärde
Aktier
Persson: Jag tänker inte köpa ut H&M från börsenAktien faller tungt efter beskedet.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Carlström tankar Fingerprint
Foto: Magnus Hjalmarson Nejdeman/TT
Elpriset nästan dubbelt så högt som förra sommarenTorrt väder och svaga vindar pressar upp elpriserna.
Nytt nymmer
USA-NK
Fonden som placerat i Nordkorea
Sajten
Välkommen till nya privataaffarer.seNu har vår sajt fått en rejäl uppfräschning.
Krönika
Hernhag: Stigande vinster mer användbart än modeord som hållbarhet