”Åldrande gruvmaskiner borgar för uppsving i sektorn”

Publicerad 2016-09-07 10:48

Aktier Gruvbolagens maskiner är slitna efter fyra år av minskade investeringar, och förutsättningar råder därmed för ökad försäljning för utrustningstillverkare som Atlas Copco och Sandvik.

Det skriver Morgan Stanley på onsdagen i en genomgång av läget i gruvsektorn. Detta efter att ha gått igenom en databas, Parker Bay, som visar att antalet gruvmaskiner har minskat med 75 procent sedan 2012, från 7.500 maskiner då till cirka 2.000 i år enligt förväntningar.

Den 26-28 september hålls gruvmässan Minexpo, som hålls med fyra års mellanrum, i Las Vegas. Morgan Stanley väntar sig ett stort produktivitetsfokus, något som tros spela både Atlas Copco och Sandvik i händerna. Även ABB och Hexagon nämns, tillsammans med Rockwell och GE, som vinnare på det förmodade fokuset.

Mycket hänger dock på prisutvecklingen av råvaror, och här tror Morgan Stanley på en viss avmattning under resten av 2016. Gruvbolagen tros därför hålla sig på mattan ett tag till, men till 2019-2020 antas de ha gott om pengar för att både öka sina utdelningar och investeringar i gruvmaskiner.

Med rådande råvarupriser tycks gruvbolagen kunna nå ett positivt kassaflöde efter utdelningar för första gången på fyra år, skriver Morgan Stanley också.

Atlas Copco, som åtnjöt en rekommendationshöjning baserad på Morgan Stanleys gruvoptimism, var upp 1,4 procent efter 45 minuters onsdagshandel i Stockholm, mot plus 0,3 procent för OMXS30.