Tobii mot kursrekord

Publicerad 2016-09-02 07:29

Kommentar Ögonstyrningsföretaget Tobii har levererat goda nyheter till marknaden och aktien går mot kursrekord. Vinsterna ligger fortfarande något år framåt i tiden, men nu börjar bolagets mest spännande affärsområde äntligen få upp farten, och aktien har stigit kraftigt.

Att utveckla och sälja sensorer som kan följa ögonrörelser kan naturligtvis bli hur stort som helst i framtiden. Tänkbara användningsområden är många och Tobii är verksamt inom tre affärsområden där två redan är lönsamma.

Det är Dynavox inom kommunikationshjälpmedel och Pro inom beteendestudier, vilka ligger bakom att Tobii växte kraftigt under förra året. Dessa områden är också lönsamma och bidrar till att delvis finansiera företagets stora satsning på FoU.

Men det är det tredje affärsområdet Tobii Tech – där den riktigt stora potentialen finns. Här ligger produkterna delvis fortfarande i en utvecklingsfas, men det är framför allt inom spelsektorn där Tech nu börjar få fotfäste på marknaden.

För de senaste dagarna har det kommit flera positiva nyheter. Först var det den stora datortillverkaren Acer som integrerat Tobiis teknik med ögonscanning i fyra olika produkter varav en speldator och tre datorskärmar.

– Det är många spelare som använder en dator med stationär skärm, som har en högre prestanda än en bärbar dator. Det finns tydliga fördelar med att få ögonsensorn inbyggd i skärmen”, säger Tobiis vd Henrik Eskilsson till Nyhetsbyrån Direkt.

Tobii presenterade också på tisdagskvällen ett samarbete med Alienware, Dells varumärke för specialiserade speldatorer. På fredagsmorgonen framkom fler detaljer om affären som har ett större ordervärde än avtalet med Acer.

”Vi bedömer att ordervärdet under de kommande tolv månaderna kommer att bli något högre än det värde vi kommunicerade kring Acer”, säger Tobiis vd Henrik Eskilsson till Nyhetsbyrån Direkt.

Tobii har tidigare uppskattat ordervärdet från Acer till mellan 7 och 15 miljoner kronor över leveransperioden om tolv månader.

För Tobii är dessa två samarbeten ett genombrott, men ännu så länge är det produkter för premiumsegmentet. Henrik Eskilsson menar att det kommer ta tid att utveckla marknaden för ögonscanning för spel. Det behövs helt enkelt mer speltitlar som bygger på tekniken för att datortillverkarna ska köpa in tekniken. Just nu finns ca 40 titlar med stöd av ögonscanning och Tobii räknar med över 100 vid slutet av nästa år.

I det senaste numret av Placeringsguiden pekade vi ut Tobii som ett intressant placeringsförslag för som vill botanisera bland börsens chansaktier. Uppgången sedan dess är nära 20 procent och då kan det synas tufft att köpa in sig.

Och visst kan kursutvecklingen bli volatil även framöver – utvecklingen sedan introduktionen på 25 kr förra året har minst sagt varit svängig. Men Tobii är ett av aktiemarknadens mest intressanta high-tech-bolag med mycket stor tillväxtpotential – och när tekniken får ett större genomslag kommer nuvarande kursnivåer runt 75 kr att te sig som rena fyndet.

Tobiis kursutveckling sedan introduktionen:

{Chart} 

Foto: istockphoto
Här är onsdagens köprekar och analyser
Aktie
Embracer i mångmiljardaffärOmsättning och resultat högre än väntat
Börsen
Positiv börsöppning
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Strategi
Aktie-Ansvar: Strategibyte från verkstad till skog"Vår syn på skogen förändras"
Rapport
Kraftigt ökande förvaltningsresultat för SBB
Rapport
Stillfront ökade vinsten
Rapport
Poolia: Sämre resultat men högre utdelning
Asien
Uppåt i Asien med Tokyo i topp
Foto: AP/TT
Wall Street
Coronaoro tyngde Wall Street
Sektor
Kepler/Swedbank: Styrkebesked från fastighetsbolagenSektorn steg 60 procent i fjol
Sektor
Virusvarningar sänker Apple-leverantörer och Samsung
Foto: Shutterstock
Börsen
Danske: Coronaviruset ett temporärt hack i konjunkturkurvan
Foto: Shutterstock
Analys
Nordea: Överdriven kursnedgång för Catena Media
Aktie
Familjen Persson fortsätter att köpa H&M-aktier
18/2
Trading Direkt – om börsens bästa teleoperatör
Foto: Shutterstock
Coronaviruset
Commerzbank: Kinas BNP minskar 2-3 procent varje vecka"Marknaderna tror på det gynnsamma scenariot"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Valueguard: Så mycket steg bopriserna i januari
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar guld"Coronaviruset slår mot konsumentsektorn"
Pension
Premiepensionens förvalsalternativ kan stöpas om rejält
Krönika
Hernhag: Ericssons kursnivå är en gåta
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sektor
Swedbank: Stark verkstad efter rapporterna”Goda marginaler talar för stigande vinster”
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Elpris
Lägsta elpriset på över tio år
Bud
Dubbel kursrusning efter Footways bud på Sportamore
Fonder
Carnegie stuvar om i fondutbudet