Så hjälper du barnen köpa första lägenheten

Publicerad 2016-09-02 11:00

Allt fler vuxna barn bor kvar hemma då de inte hittar bostäder, eller då de som finns är dyra. Här är tre tips om hur föräldrar kan hjälpa till med finansieringen av en första lägenhet.

Jens Magnusson, privatekonom på SEB, ger några förslag på hur förldrar kan hjälpa till i SEB:s nyhetsbrev Ekonomikollen.

Ett sätt är att hjälpa till med kontantinsatsen, eftersom lånetaket är 85 procent av köpeskillingen.

– De resterande 15 procenten måste du finansiera i form av en kontantinsats. Om man har kapitalet och kan hjälpa till på det sättet så är det förstås väldigt bra, säger Jens Magnusson.

Men en sådan lösning riskerar att bli dyr då det till exempel krävs en kontantinsats på 300 000 kr för en bostad som kostar 2 miljoner. För dem med fler än ett barn blir det mycket kostsamt.

Ett annat sätt att hjälpa ett barn till eget boende är att bli medlåntagare, utan att gå in som gemensam ägare. Det gör det oftast lättare att få bättre villkor på lånet.

Då gäller det dock att kartlägga eventuella risker med att vara medlåntagare. Om det visar sig att ditt barn inte kan betala räntor och amorteringar för lånet är du som medlåntagare fullt ansvarig och kan då behöva gå in och betala i barnets ställe.

Ett tredje sätt är att föräldrarna blir gemensamma ägare tillsammans med barnet. Då bestämmer föräldrar och barn tillsammans om hur stora de respektive ägarandelarna ska vara, samt hur betalningsplikterna ska se ut.

– I nästa skede kan man bestämma att barnet ska ta över ansvaret helt och hållet för lån och ägande av bostaden. Då är det viktigt att tänka på att det finns skatterättsliga problemställningar att ta hänsyn till och att ett sådant övertagande kan utlösa skatteeffekter, som exempelvis reavinstskatt, säger Jens Magnusson.

Alla tre sätten har både för- och nackdelar. Ett bra sätt är att resonera med banken om vilken lösning som passar barnen – och föräldrarna, råder Jens Magnusson.