Elekta tar revansch på blankarna

Publicerad 2016-09-01 12:57

Kommentar Med ett resultat klart bättre än väntat och något högre orderingång tar Elekta i delårsrapporten revansch på blankarna som under lång tid satsat på nedgång för aktien. Nye vd:n Richard Hausmann får nu en kanonstart för ett av börsens mest baissade bolag.

Privata Affärer har följt upp de senaste kvartalsrapporterna från Elekta i mars och juni – och det har inte varit någon rolig läsning. Besvikelserna har avlöst varandra och aktien har vid båda tillfällena fallit kraftigt. Tidigare vd:n Tomas Puusepp fick också erkänna att bolaget borde hanterat rapporten i mars på ett annat sätt mot marknaden (det vill säga vinstvarnat), men redan vid bokslutet i början på sommaren var det dags igen för ett resultat klart sämre än väntat.

Efter detta har den nye vd:n Richard Hausmann tagit över och före de engångsposter som alltid brukar dyka upp med en ny chef, så är ju faktiskt resultatet betydligt mycket bättre än marknadens förväntningar. Det handlar om cirka 60 procent när vinsten före engångsposter hamnar på 166 miljoner i stället för förväntade 104 – och då är det inte konstigt att aktien reagerar med en uppgång på över 4 procent.

Hausmann säger också i en kommentar att ”jag är känd på marknaden för göra det jag säger att jag ska göra”, vilket naturligtvis låter lovande för alla prövade aktieägare i Elekta. Men bolaget är fortfarande en av de mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen, det vill säga att det finns stora aktörer som fortfarande tror att aktien kommer att gå ännu mer ned än vad den har gjort de senaste åren.

För att även framöver visa att blankarna har fel ska Hausmann ha fokus på bolagets nya linjäraccelerator Atlantic, som ska lanseras under andra halvåret 2017, samt det pågående förändringsprogrammet som redan har sparat några hundra miljoner och där minst lika mycket ska skäras i kostnaderna.

För detta är vad som behövs – nya produkter med bättre lönsamhet än tidigare plus lägre kostnader. Då kan Elekta närma sig de resultat och lönsamhet som bolaget hade under rekordåren – och då finns också en rejäl uppgångspotential för aktien.

Men dit är det långt och en fluga gör som bekant ingen sommar. Därför är Elekta fortfarande att betrakta som en chansaktie även om starten för nye vd:n knappast kunde ha blivit bättre med tanke på bolagets senaste historik.