Elekta tar revansch på blankarna

Publicerad 2016-09-01 12:57

Kommentar Med ett resultat klart bättre än väntat och något högre orderingång tar Elekta i delårsrapporten revansch på blankarna som under lång tid satsat på nedgång för aktien. Nye vd:n Richard Hausmann får nu en kanonstart för ett av börsens mest baissade bolag.

Privata Affärer har följt upp de senaste kvartalsrapporterna från Elekta i mars och juni – och det har inte varit någon rolig läsning. Besvikelserna har avlöst varandra och aktien har vid båda tillfällena fallit kraftigt. Tidigare vd:n Tomas Puusepp fick också erkänna att bolaget borde hanterat rapporten i mars på ett annat sätt mot marknaden (det vill säga vinstvarnat), men redan vid bokslutet i början på sommaren var det dags igen för ett resultat klart sämre än väntat.

Efter detta har den nye vd:n Richard Hausmann tagit över och före de engångsposter som alltid brukar dyka upp med en ny chef, så är ju faktiskt resultatet betydligt mycket bättre än marknadens förväntningar. Det handlar om cirka 60 procent när vinsten före engångsposter hamnar på 166 miljoner i stället för förväntade 104 – och då är det inte konstigt att aktien reagerar med en uppgång på över 4 procent.

Hausmann säger också i en kommentar att ”jag är känd på marknaden för göra det jag säger att jag ska göra”, vilket naturligtvis låter lovande för alla prövade aktieägare i Elekta. Men bolaget är fortfarande en av de mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen, det vill säga att det finns stora aktörer som fortfarande tror att aktien kommer att gå ännu mer ned än vad den har gjort de senaste åren.

För att även framöver visa att blankarna har fel ska Hausmann ha fokus på bolagets nya linjäraccelerator Atlantic, som ska lanseras under andra halvåret 2017, samt det pågående förändringsprogrammet som redan har sparat några hundra miljoner och där minst lika mycket ska skäras i kostnaderna.

För detta är vad som behövs – nya produkter med bättre lönsamhet än tidigare plus lägre kostnader. Då kan Elekta närma sig de resultat och lönsamhet som bolaget hade under rekordåren – och då finns också en rejäl uppgångspotential för aktien.

Men dit är det långt och en fluga gör som bekant ingen sommar. Därför är Elekta fortfarande att betrakta som en chansaktie även om starten för nye vd:n knappast kunde ha blivit bättre med tanke på bolagets senaste historik.

Chatt
Hernhag: Börsens bästa tillväxtbolagTre bra chansaktier för långsiktiga
Bostad
Mäklarfirmans bostadsindex faller"Lägre förväntningar på bopriser förvånar"
Börsen
Positiv avslutning på börsveckan
Börsen
Analytiker: Coronaviruset en lätt match för 800 räntesänkningar"Inte konstigt att allt går upp"
PPM
Skarp kritik mot premiepensionsutredningen
Foto: Shutterstock
Analys
Strategichef: Kinas ekonomi bromsar in 6 procent"Sticker hål på finansbubblan"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
"Ej troligt att USA köper andel i Ericsson"
Analyser
Här är fredagens köprekar
Aktie
Hexpols vd får gå"Utvecklingen har inte motsvarat förväntningarna"
Börsen
Barclays spår fler vinstvarningar i spåren av coronaviruset
UBS tror på extrautdelning från Boliden
Folk på väg
Börspanelens expert till Kungsledens styrelse
14/2
Trading Direkt: Rapportbolag och teknisk analys
Aktie
SAS förlänger flygstopp till Kina"Kan kosta bolaget hundratals miljoner"
Premiepension
FI: Behåll max 15 PPM-fonder
Notering
Kurskollaps när Hudya debuterade på First North
Aktier
Experten: Tre favoriter bland förhoppningsbolagenGår ofta bättre än mogna bolag
Aktie
Train Alliance tecknades till 336 procent
Foto: Shutterstock
Teknisk analys
Tekniske analytikern: Börsen ska upp trots coronavirusetTipsar om bra placeringar just nu
Aktie
Så mycket ökade Clas Ohlsons försäljning
Foto: Pressbild
Rapport
Sämre för Astra Zeneca
Rapport
Tieto Evry slog förväntningarna
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Rapport
Bättre än väntat för Leo Vegas
Emission
5 procents rabatt i Teslas emission
Rapport
Ambea sänker utdelningen