Tobii lyfter efter taiwanesisk stororder

Publicerad 2016-08-29 10:46

Aktier Ögonsensorbolaget Tobiis order från Acer avser flera produkter som den taiwanesiska hårdvarutillverkaren ska lansera på onsdagen. Det säger Tobiis vd Henrik Eskilsson utan att kunna precisera vilka produkter det rör sig om. På börsen lyfter Tobii över 4 procent.

– Det vi pratar om med Acer är speldatorprodukter och det är fortfarande produkter som är specialiserade för datorspelare och fortfarande produkter som är i highend-segmentet, säger Henrik Eskilsson.

Acer blir därmed den andra datortillverkaren som integrerar Tobiis eyetracking-lösning, efter MSI som var den första.

– En nyhet är att det här är första spelprodukterna som använder vår nya IS4-plattform. Vi har ju tidigare släppt produkter med IS4 inom vårt affärsområde Tobii Dynavox, säger Henrik Eskilsson.

IS4-plattformen har specialdesignade kameror, ett avancerat belysningssystem och väldigt avancerade algoritmer som sitter inbyggda i Tobii EyeChip, förklarar Henrik Eskilsson.

Vad betyder det att ni kallar det en ”initial order”?

– I det här samarbetet finns inga bindande ordervolymer eller åtaganden. Vi får intäkter i takt med deras försäljning, säger Henrik Eskilsson.

Samarbetar ni med Acer kring något efter de här tolv månaderna?

– Det blir ju mycket en funktion av hur datorspelare ser på den här funktionaliteten.

Henrik Eskilsson kallar ordern från Acer för ett ”tydligt och bra steg” för att fortsätta att utveckla eyetracking för datorspel.

Är det det här samarbetet som har bidragit till ökade kostnader inom Tobii Tech de senaste kvartalen?

– Den här typen av samarbeten är en av de aktiviteter som tar mycket resurser i anspråk.

Prissättningen på Tobiis produkter i affären med Acer ligger väl i linje med det som bolaget har räknat med och trott att det ska kunna få ut, uppger vd:n.

– Men däremot är det så, också enligt plan, att våra bruttomarginaler på den här typen av initiala affärer är låga innan vi har kommit upp i volymer som gör att vi får till lägre produktionskostnad, säger han.

Tobii har uppskattat att ordervärdet i Acer-affären uppgår till mellan 7 och 15 miljoner kr under tolvmånadersperioden med leveransstart under det tredje kvartalet. Henrik Eskilsson kan dock inte precisera när Tobiis intäkter kommer att komma under den här perioden.

Har ni fler sådana här samarbeten på gång?

– Vi har som ambition att åstadkomma den här typen av affärer med ännu fler tillverkare.