Marcus Hernhag: Strunta i index eller skapa ditt eget

Publicerad 2016-08-28 22:35

Krönika Ska du lyckas med aktier bör du hitta en strategi som passar dig och troligen hamnar du då ganska långt från de vanliga börsindexen. Därmed blir det också helt irrelevant att jämföra sig med börsindex, skriver Privata Affärers Marcus Hernhag.

Att aktivt förvaltade aktiefonder ska slå ett relevant jämförelseindex är en motsägelse. Det faller på sin egen orimlighet. Det samma gäller även dig som småsparare. Placerar du helt annorlunda jämfört med börsindex blir börsindexet irrelevant att jämföra sig med. Därmed ska du inte jämföra dig med något index. Det är den aktive placerarens dilemma – du har inget att jämföra dig med.

Å andra sidan kan du lätt konstruera ett eget jämförelseindex att jämföra dig med. Om din portfölj består av svenska storbolag till 80 procent och preferensaktier till 20 procent kanske du ska jämföra dig med OMXS30 och en företagsobligationsfond. Du kan se preffarna som ett alternativ till räntesparande om än med högre risk.

Avkastningen för OMXS30 multiplicerar du med 0,8 och så lägger du på 0,2 gånger ditt ”räntealternativ” så får du vad ditt jämförelseindex avkastat. Det kan du jämföra din portfölj med. Troligen hamnar du nu rätt nära ditt nya relevanta jämförelseindex. Alltså är du ändå inte särskilt aktiv som placerare utan snarare en indexkramare som följer ditt egna index.

Ska du lyckas med aktier bör du hitta en strategi som passar dig och troligen hamnar du då ganska långt från de vanliga börsindexen. Är du ambitiös kan du jämföra dig med ett hemgjort index som ovan, men troligen är det allra enklast och lättast att strunta i allt vad index heter. Satsa på att hålla nere riskerna och äga aktier du mår bra av att äga.

Tar du lägre risk än index bör du få lägre avkastning, men riskjusterat kan din avkastning kanske ändå vara bättre. Att bara jaga avkastning och pengar är inte allt, för tar du högre risker än du klarar av i en börsnedgång kanske du får panik och säljer nära botten. Det är värt lite lägre avkastning goda år för att veta att du kan hålla huvudet kallt och inte bränna dig ordentligt om det blir storm.

Aktiechatt
Hernhag: Tre spännande tillväxtcase
Aktie
Måndag kan bli en rysare för H&MSläpper försäljningsrapport kl 08
Räntan
Meningarna går isär om nästa veckas räntebesked
Analys
Deutsche Bank sågar Autoliv och VeoneerSäljrek för båda aktierna
Börsen
Nedåt på börsen
Placera
Handelsbanken: Tillväxtmarknader lockar inför 2019
14/12
Trading Direkt: Millicom till NY och stororder till Munters
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens analyser
Fonder
Rekordstora utflöden från amerikanska aktiefonderAmerikanska investerare pessimistiska
Handelskriget
Kina sänker tullar på amerikanska bilar
Aktie
SSM ska bygga fler hyresrätter
Sektor
Gardell: Nordisk banksektor är attraktiv
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Analytiker: Stabiliseringen på bomarknaden fortsätter
Foto: Henrik Montgomery/'TT
Aktie
Intrum köper spanskt bolag
Aktie
Millicom vill till Nasdaq i New York
Asien
Nedåt på bred front i Asien
Bostad
Handelsbanken: Sidledes utveckling på bostadsmarknaden framöverSer en "gradvis stabilisering" på marknaden
Kommentar
"ICA vinner på statsbudgeten"
Sektor
Paretos favoriter bland svenska oljebolagen
Pension
Riksrevisionen ser brister i premiepensionssystemetIndexfonder hade gett högre avkastning
Aktietips
Tre aktier för vinterportföljen
Skatt
Skattetips för företagare inför årsskiftet
Aktier
Här är Keplers aktiefavoriter inför 2019Och några aktier du bör undvika
Kommentar
ABB en given vinnare om affären går i lås
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Skanska lågt värderat
Aktier
Hernhag: En brokig skara uppköpskandidater
Bostad
Andelen misslyckade bostadsaffärer minskar