Marcus Hernhag: Strunta i index eller skapa ditt eget

Publicerad 2016-08-28 22:35

Krönika Ska du lyckas med aktier bör du hitta en strategi som passar dig och troligen hamnar du då ganska långt från de vanliga börsindexen. Därmed blir det också helt irrelevant att jämföra sig med börsindex, skriver Privata Affärers Marcus Hernhag.

Att aktivt förvaltade aktiefonder ska slå ett relevant jämförelseindex är en motsägelse. Det faller på sin egen orimlighet. Det samma gäller även dig som småsparare. Placerar du helt annorlunda jämfört med börsindex blir börsindexet irrelevant att jämföra sig med. Därmed ska du inte jämföra dig med något index. Det är den aktive placerarens dilemma – du har inget att jämföra dig med.

Å andra sidan kan du lätt konstruera ett eget jämförelseindex att jämföra dig med. Om din portfölj består av svenska storbolag till 80 procent och preferensaktier till 20 procent kanske du ska jämföra dig med OMXS30 och en företagsobligationsfond. Du kan se preffarna som ett alternativ till räntesparande om än med högre risk.

Avkastningen för OMXS30 multiplicerar du med 0,8 och så lägger du på 0,2 gånger ditt ”räntealternativ” så får du vad ditt jämförelseindex avkastat. Det kan du jämföra din portfölj med. Troligen hamnar du nu rätt nära ditt nya relevanta jämförelseindex. Alltså är du ändå inte särskilt aktiv som placerare utan snarare en indexkramare som följer ditt egna index.

Ska du lyckas med aktier bör du hitta en strategi som passar dig och troligen hamnar du då ganska långt från de vanliga börsindexen. Är du ambitiös kan du jämföra dig med ett hemgjort index som ovan, men troligen är det allra enklast och lättast att strunta i allt vad index heter. Satsa på att hålla nere riskerna och äga aktier du mår bra av att äga.

Tar du lägre risk än index bör du få lägre avkastning, men riskjusterat kan din avkastning kanske ändå vara bättre. Att bara jaga avkastning och pengar är inte allt, för tar du högre risker än du klarar av i en börsnedgång kanske du får panik och säljer nära botten. Det är värt lite lägre avkastning goda år för att veta att du kan hålla huvudet kallt och inte bränna dig ordentligt om det blir storm.

Börs
Gardell: Sättningen på börsen är överdriven
Analyser
Här är torsdagens aktieanalyser
Börsen
Rapportvinnare drar upp börsen
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Rapport
Kanonresultat av EricssonMen kursuppgången kom av sig
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Avanza slog förväntningarna – aktien rusar på börsen
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Klart bättre för Tele2
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
SEB misstänks för delaktighet i brottsligt skatteuppläggSEB förnekar men aktien faller
Foto: Janerik Henriksson/TT
Rapport
Com Hem missade förväntningarna
Foto: Ennio Leanza/Keystone/AP/TT
Aktie
Flera källor: ABB knoppar av Power Grids
Foto: istockphoto
Aktier
Tre köptips från Affärsvärlden
Aktie UPPDATERAD
Tobin Properties vinstvarnar
Foto: istockphoto
Asien
Nedåt i Asien
Foto: AP/TT
Börsen
Något lägre på Wall Street
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Kommentar
Därför är Investor bättre än Sverigefonder
Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT
Aktie
Ikeasfären satsar i H&M
Foto: Rickard Kilström
Fonder
Nu stänger Mitteregger succéfonden
Aktie
Agora-budet är lågt men värt att acceptera
Foto: Pontus Lundahl/TT
Pension
Bara en av fem vill jobba till fyllda 68
Foto: Henrik Montgomery/TT
Bank
Nordea pekas ut i penningtvättshärva
Aktier
Ingemar Carlsson: Aktierna som vänder upp i höst
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /TT-SvD
Analys
Danske: Hexagons kursnedgång talar för köp
Fonder
"Saudiarabien lockande placering trots journalistaffär"
Foto: Pontus Lundahl/TT
Kommentar
Chocken från NCC visar risken med aktier i byggbolagen
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Analys
Analytiker: Kursfallet skapar köptillfälle i Leo Vegas
16/10
Trading Direkt tisdag: NCC, Volvo och hård brexit
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Bomarknaden: Större köpintresse i Stockholm
Rapport
Billerud sämre än väntatAktien faller efter rapporten