Marcus Hernhag: Strunta i index eller skapa ditt eget

Publicerad 2016-08-28 22:35

Krönika Ska du lyckas med aktier bör du hitta en strategi som passar dig och troligen hamnar du då ganska långt från de vanliga börsindexen. Därmed blir det också helt irrelevant att jämföra sig med börsindex, skriver Privata Affärers Marcus Hernhag.

Att aktivt förvaltade aktiefonder ska slå ett relevant jämförelseindex är en motsägelse. Det faller på sin egen orimlighet. Det samma gäller även dig som småsparare. Placerar du helt annorlunda jämfört med börsindex blir börsindexet irrelevant att jämföra sig med. Därmed ska du inte jämföra dig med något index. Det är den aktive placerarens dilemma – du har inget att jämföra dig med.

Å andra sidan kan du lätt konstruera ett eget jämförelseindex att jämföra dig med. Om din portfölj består av svenska storbolag till 80 procent och preferensaktier till 20 procent kanske du ska jämföra dig med OMXS30 och en företagsobligationsfond. Du kan se preffarna som ett alternativ till räntesparande om än med högre risk.

Avkastningen för OMXS30 multiplicerar du med 0,8 och så lägger du på 0,2 gånger ditt ”räntealternativ” så får du vad ditt jämförelseindex avkastat. Det kan du jämföra din portfölj med. Troligen hamnar du nu rätt nära ditt nya relevanta jämförelseindex. Alltså är du ändå inte särskilt aktiv som placerare utan snarare en indexkramare som följer ditt egna index.

Ska du lyckas med aktier bör du hitta en strategi som passar dig och troligen hamnar du då ganska långt från de vanliga börsindexen. Är du ambitiös kan du jämföra dig med ett hemgjort index som ovan, men troligen är det allra enklast och lättast att strunta i allt vad index heter. Satsa på att hålla nere riskerna och äga aktier du mår bra av att äga.

Tar du lägre risk än index bör du få lägre avkastning, men riskjusterat kan din avkastning kanske ändå vara bättre. Att bara jaga avkastning och pengar är inte allt, för tar du högre risker än du klarar av i en börsnedgång kanske du får panik och säljer nära botten. Det är värt lite lägre avkastning goda år för att veta att du kan hålla huvudet kallt och inte bränna dig ordentligt om det blir storm.

Guld
Rädsla för USA-recession pressar upp guldpriset
Foto: Rickard Kilström
Fonder
Tunga förvaltarduon går skilda vägar
Aktie
MTG föll mer än väntat efter avknoppning
Krönika
Hernhag: Sällan att jag skulle köpa sällanköp
Börsen
Fortsatt nedåt på börsen
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Öresund fortsätter att öka i Bilia
Aktie
Stillfronts storägare blir ännu större
Aktietips
Tre köpvärda aktierOch två du kan strunta i
Aktietips
DI ser köpläge i Catena Media
Asien
Konjunkturoro sänker Asiens börser
Insider
Storytel: Storägare sålde aktier för 70 miljoner
Betala
Bästa korten på utlandsresan
PA-skolan
Missa inte terminens sista kurser i PA-skolan
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Örebro
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fem aktier inför utdelningssäsongen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: AP/TT
Wall Street
Breda nedgångar på Wall Street
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Swedbank
Ministern underkänner Swedbanks utredning
Penningtvätt
Browder sågar Swedbankrapporten
Swedbank
Credit Suisse: Inga nya besked från Swedbank
22/3
Trading Direkt: Swedbankgranskningen och dagens vinnare
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Analys
Scandic: "Flera tillväxthämmande faktorer framöver"
Aktietips
"Millicom en attraktivt värderad uppköpskandidat"
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Swedbank
Swedbank-granskningen: Avslutade kundrelationer kan inte styrkas
Foto: Jessica Gow/TT
Aktie
Försvarsmakten varnar för Telia-försäljning
Aktier
Swedbank: Därför överviktar vi svenska aktier
Bostad
Hemnet: Återpubliceringar av bostadsrättsannonser fortsätter att öka