Marcus Hernhag: Strunta i index eller skapa ditt eget

Publicerad 2016-08-28 22:35

Krönika Ska du lyckas med aktier bör du hitta en strategi som passar dig och troligen hamnar du då ganska långt från de vanliga börsindexen. Därmed blir det också helt irrelevant att jämföra sig med börsindex, skriver Privata Affärers Marcus Hernhag.

Att aktivt förvaltade aktiefonder ska slå ett relevant jämförelseindex är en motsägelse. Det faller på sin egen orimlighet. Det samma gäller även dig som småsparare. Placerar du helt annorlunda jämfört med börsindex blir börsindexet irrelevant att jämföra sig med. Därmed ska du inte jämföra dig med något index. Det är den aktive placerarens dilemma – du har inget att jämföra dig med.

Å andra sidan kan du lätt konstruera ett eget jämförelseindex att jämföra dig med. Om din portfölj består av svenska storbolag till 80 procent och preferensaktier till 20 procent kanske du ska jämföra dig med OMXS30 och en företagsobligationsfond. Du kan se preffarna som ett alternativ till räntesparande om än med högre risk.

Avkastningen för OMXS30 multiplicerar du med 0,8 och så lägger du på 0,2 gånger ditt ”räntealternativ” så får du vad ditt jämförelseindex avkastat. Det kan du jämföra din portfölj med. Troligen hamnar du nu rätt nära ditt nya relevanta jämförelseindex. Alltså är du ändå inte särskilt aktiv som placerare utan snarare en indexkramare som följer ditt egna index.

Ska du lyckas med aktier bör du hitta en strategi som passar dig och troligen hamnar du då ganska långt från de vanliga börsindexen. Är du ambitiös kan du jämföra dig med ett hemgjort index som ovan, men troligen är det allra enklast och lättast att strunta i allt vad index heter. Satsa på att hålla nere riskerna och äga aktier du mår bra av att äga.

Tar du lägre risk än index bör du få lägre avkastning, men riskjusterat kan din avkastning kanske ändå vara bättre. Att bara jaga avkastning och pengar är inte allt, för tar du högre risker än du klarar av i en börsnedgång kanske du får panik och säljer nära botten. Det är värt lite lägre avkastning goda år för att veta att du kan hålla huvudet kallt och inte bränna dig ordentligt om det blir storm.

Chatt
Hernhag: Sex aktier till en långsiktig portfölj
Börsen
Peab vinnare på stigande börs
Foto: Jessica Gow/TT
Aktie
MQ vinstvarnar efter het sommar som minskat försäljningen
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Trump föreslår halvårsrapportering i stället för kvartalsrapporter
Bopriser
Bopriserna ned 4,9 procent på ett år
Foto: Henrik Montgomery/TT
Elpriset
Så dålig koll har vi på elförbrukningenVar femte svensk vet inte vad de betalar för elen.
Foto: Adam Ihse/TT
Börsen
Så går börsen under valåren
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
MTG: Robur ökar till nästan 9 procent av kapitalet
Foto: Henrik Witt/TT
Rapport
Engångsposter tyngde Opus
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Bättre än väntat för Nibe
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Peab slog förväntningarna
Asien
Mest uppåt i Asien
Kommentar
Kommentar: Fina värdeökningar i BureSubstansvärdet upp 12 procent.
Analys
THQ: "Skyhöga förväntningar – dags ta hem vinsten"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Foto: Pontus Lundahl/TT
Aktier
SCA ersätter Electrolux i Nordeas modellportfölj
Aktier
Två köptips från Affärsvärlden – och två aktier att vänta med
Foto: Pontus Lundahl/TT
Rapport
Sämre på alla fronter för Ica – aktien backar på börsen
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Rapport
Cherry ökade både intäkter och kostnader
Foto: Björn Larsson Ask/TT
Rapport
Stark rapport från New Wave – aktien klättrar 7 procent
Foto: Anders Wiklund/TT
Valuta
"Valutgången kan sänka kronan"
Foto: Leo Sellén/TT
Rapport
Vackert väder sänkte friskvårdskedjan
Foto: THQ Nordic
Kommentar
Kommentar: Nytt kursrekord för THQ
Foto: Henrik Montgomery/TT
Elpriset
Nu stoppas kraftiga elnätsprishöjningar
Analyser UPPDATERAS
Här är onsdagens färska analyser
Foto: istockphoto
Aktier
Nordeas fem favoriter bland småbolagenDessutom tre aktier att sälja.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fortsatt högre utbud av bostäder