Hernhag om att sälja Fingerprint – eller inte

Publicerad 2016-08-26 11:04

Chatt I fredagens aktiechatt avslöjade Marcus Hernhag vad han tror om Fingerprint just nu – sälja eller inte? Han berättade även vad han tror om svenska bankaktier under hösten och vintern, samt avslöjade vilket bolag han skulle satsa på om han mot förmodan skulle köpa en "frimärksaktie.

Max : Nordea råder att sälja Fingerprint. Tycker du det är dags att sälja av eller ska man behålla dem och hoppas på att uppgången fortsätter?
Marcus: Det känns inte som någon brådska att sälja. Bolaget går bra och når de prognoserna är aktien rätt billig.

NORA: Hej! Jag vill gärna ha din syn på Fingerprint i dagsläget? Tack mvh Nora
Marcus: Hej! Fortsatt en bra chansaktie. Får som mycket annat gärna rekylera i kurs innan ett eventuellt köp.

Arto: Hej Markus Vad är din prognos för svenska bankaktier inom den närmaste tiden?
Marcus: Hej! Min prognos, eller snarare gissning, är att bankaktierna arbetar fram en bottenformation under hösten och vintern.

Lano: Hej! Om du var tvingad under pistolhot att köpa en frimärksaktie, vilken skulle du välja? Tack på förhand
Marcus: Hej! Mindmancer, kanske.

Göran G: God morgon! Jag undrar över Stockwik Förvaltning. En aktie som far upp och ner med tvåsiffriga procenttal och betalas i ören. Kan du ge en förklaring till detta!? Och är det något att satsa på!?? Sommarhälsningar!
Marcus: Hej! Aktien kostar cirka 6 öre och bolaget har ändrat namn och verksamhet då och då sedan 1990-talet. Ibland kommer det kursryck i förhoppning om bättre tider, det är rätt vanligt bland frimärksaktier. Dead cat bounce, som det heter. Det finns många bra bolag på börsen, varför chansa på detta?

Jocke: Hej! Läge att satsa på SCA? Eller är uppgången redan över?
Marcus: Hej! Det borde vara för sent med SCA-aktien nu. Avvakta.

Hedvig: Vad tror du om Cefour ligger 15 procent minus, ska jag sälja nu?
Marcus: Svårt att säga, Cefour har usel historik men genomför ett par förvärv nu. Kanske blir det bättre framöver, kanske inte.

Sven: Hej Marcus! Du anser att man ska satsa på hög direktavkastning! Är det samtidigt köpa för att behålla som gäller? Tycker du att det är bättre att ha större innehav i 10 aktier, eller mindre innehav i 30 aktier? Tack/MVH Sven.
Marcus: Hej! Ja, i de allra flesta fall är det köp och behåll som gäller. Så många aktier som totalt 40 behöver du inte ha, men du kan om du vill och har tid.

Took: Hej här kommer fråga från en nybörjare. Mina Unibet har backat 10-15 procent. Bör jag sälja nu och kanske köpa tillbaka om de sjunker ännu mer? Eller köpa andra bolag jag tror mer på? Hur smart är det att sälja med förlust? Jag behöver inte pengarna. Eller ska jag vänta på uppgång?
Marcus: Hej! De flesta som försöker sig på den typen av kortsiktig timing misslyckas i längden. Hitta din strategi och följ den. Om du tror mer på andra aktier är det i princip rätt att byta till de aktierna, men se upp så du inte bara hoppar från en aktie till en annan utan strategi. Unibet är fortsatt ett rätt bra bolag, men osäkerheten har ökat inför fler regleringar av marknader.

IH: Hej! Gör nytt försök få svar på frågan varför Nobina får så många köprekar när P/E-talet uppges vara högre än 1 000. Förväntar man sig så fantastisk tillväxt? Önskar dig en fin helg, fredagen har i alla fall börjat soligt!
Marcus: Hej! Nobina har tagit engångskostnader så det är en ren matematisk effekt. P/E-talet du kan se hos Avanza är därmed lite vilseledande om än rent tekniskt korrekt. Ett justerat P/E-tal är kanske 16 eller något.

Hasse: Hej! Ser fram mot att läsa din nya bok. Hur tycker du att min aktieportfölj är? Jag har Catena Media, Klövern, Doro, Kabe, Hufvudstaden, Volvo, ICA, Kinnevik och Victoria Park. Har cirka 180 000 kr i fonder som gått upp cirka 40 procent på 5-10 år. Ska jag ha kvar fonderna eller placera i aktier??
Marcus: Hej! Du har många innehav i fastigheter och konsumentvaror, vilket inte behöver vara fel men ger kanske inte den bästa riskspridningen.

Nisse: Hej! Jag har länge funderat på att köpa fonden Gladiator. Vad har du för tankar runt den? Tack för en bra chatt!
Marcus: Hej! Bra historik och mycket aktiv förvaltning med fokus mot aktier. Vet inte om den kommer att gå lika bra framöver.

Andreas: Hej Marcus! Vad roligt med en ny bok. Nu när volaliteten (Vix index) är historiskt låg I USA undrar jag om du har några tips på att få en sådan exponering? Tänkte hålla instrumentet typ en månad. Har kollat på Bull VIXF X1 C certifikat men den har alldeles för hög spread, över 30 procent.
Marcus: Hej! Vix-certifikat är svåra, då de mig veterligen inte följer dagskursen för vix-index utan enmånadsterminerna. I dessa kan en uppgång redan vara inräknad om du har otur, så om volatiliteten fortsätter vara kommer du att förlora pengar. Vix-certifikaten ökar alltså i värde bara om Vix-index stiger mer än vad som redan är inräknat i terminerna. Riktigt krångligt att veta och följa.

Matte: Hej! Din synpunkt på Spotify, något man bör teckna? När i tiden är det de ska in på börsen? Ha en trevlig helg 🙂
Marcus: Hej! Jag vet inte när de ska in på börsen om de alls ska det. Andra halvåret 2017 är en uppgift som finns nu, men vi får väl se. Spotify förlorar pengar mer eller mindre varje år och nyemitterar då och då, vilket gör det svårt att värdera dem. Men heta bolag kan stiga på börsen trots det.

Hbg 76: Hej,vad är din syn på H&M till dagens kurs? Vågar man ha 50 procent av sin portfölj i H&M långsiktigt?
Marcus: Hej, jag gillar H&M på dessa nivåer, men 50 procent är för mycket, långsiktigt.

Jan: Sampo, Fortum och Nordea är tre goda utdelningsaktier. De två sistnämndas kurser är nedtryckta av olika anledningar. Enligt dagens kursnivåer ger de två sistnämnda rejäla utdelningar. Tror du att de är tvungna att sänka utdelningarna? Sampo lever antagligen gott på försäkringssidan. Är Sampo den man ska satsa på av dessa tre? Förslag på andra utdelningsaktier? Tycker du att man ska låna pengar för köp av utdelningsaktier?Wald
Marcus: Fortum lär nog sänka utdelningen inom fem år, beroende på hur deras nya investeringar går. Nordea kanske sänker tidigare. Om de inte sänker kommer aktierna att gå riktigt bra. Belåning kan fungera, men vi ska vara försiktiga med sånt.

Åsa: Hej! Ursäkta dum fråga men de bolag som fördelar utdelning vid flera tillfällen under året, delas då den meddelade utdelningen upp så att den fördelas med ett lägre belopp på antalet tillfällen eller är det den meddelade utdelningen gånger antalet tillfällen på året? Tack på förhand!
Marcus: Hej! Bolagen meddelar vad de ska dela ut och när. Exempelvis 2 kr per kvartal eller 8 kr nästa gång. Autoliv meddelar kvartalsutdelningen kvartalsvis, det belopp de ska dela ut och när. För andra bolag som har till exempel preferensaktier står utdelningen i bolagsordningen så där bestäms det på bolagsstämman att det blir den utdelningen kvartalsvis det kommande året om finanserna tillåter.

Ida: Hej! Vad tror du om de självkörande bilarna i framtiden? Behövs inga fler produkter från Autoliv då? Säljläge?
Marcus: Hej! Krockar kan det nog bli ändå och Autoliv säljer ju även teknik för de där självstyrande bilarna. Det är ändå svårt att veta på riktigt lång sikt hur det förändrar marknaden.

Gunilla : Hej Marcus, Länsförsäkringars fastighetsfond har utvecklats väldigt bra över tid, men jag ser sällan köprek på den. Den har inte heller något fondbetyg. Varför? Är den fortfarande ett bra val för månadssparande? Risker?
Marcus: Hej! Länsförsäkringar Fastighetsfond är nog fortsatt en bra placering, även om jag tror de har en ganska ny förvaltare och fastighetsaktierna värderats upp rejält. Jag gissar de saknar fondbetyg för det inte finns några andra eller för få renodlade fastighetsfonder av det slaget.

Pungsnigel: Hej Marcus!Vad tror du om de amerikanska fängelseaktierna CXW och GEO nu efter nedgången? Jag tycker spontant det känns som en rejäl överreaktion. Missar jag något? Många avtal förblir väl opåverkade, eventuell avveckling blir säkert långsam, och även efter det så äger de väl fastigheterna? Missar jag något uppenbart här? Vi pratar ändå en yield på ~12 procent just nu.
Marcus: Hej! Ja, men fler statliga myndigheter kan få order om att fasa ut kontrakten med de privata fängelserna. Svårt att säga om det blir så. Vinner Trump valet är aktierna potentiella kursdubblare, annars blir det nog fortsatt kräftgång mer eller mindre.

Arto: Hej Marcus Är Doro något att satsa på i dagsläget med tanke på överklagandet som inte är avgjort ännu?
Marcus: Hej! Doro kommer tillbaka, frågan är bara när. Aktien lär vara fortsatt slagig.

Per: Hej! Jag har lite mer än 50 procent av mina investerade penger i Skagen Global och Kon Tiki. Ser fram emot att läsa din senaste bok om utdelningsaktier. Jag har tänkt att sakta men säkert flytta över mina penger från Skagenfonderna til utdelningsaktier, men är timingen riktig att börja nu? Kanske är det tilväxtmarknadernas blomstringstid snart?
Marcus: Hej! Det är nog bra att flytta över från fonder till aktier sett över många års sikt. Nu finns det ju bolag i Sverige och USA som gynnas av eventuellt goda tider för tillväxtmarknaderna, de flesta stora exportbolagen gör ju det mer eller mindre.

Mr Big Spender: Hej, vad tror du om Industrivärden och Investor? Är det fortsatt köpläge? Vad tror du om framtida utdelningar? Köper dessa aktier för ett långsiktigt sparande. Har dessutom funderat på att köpa högutdelande ETF:er på börsen i Amerika. Fortsätter Amerika upp?
Marcus: Hej! Det är nog hyfsade lägen i de stora investmentbolagen. Experter på teknisk analys säger i alla fall att det ska upp mer även i USA, men vi får se.

Per: Hej Marcus.Tack för dina böcker och spalt. Fråga: Jag har 10 000 kr per månad i pension. I början på 2017 får jag från mitt vilande aktiebolag 4 miljoner. Dessa måste investeras så bra som möjligt så min pension blir bättre. Jag kan arbeta halvtid cirka 2 år till. Tacksam för handfasta råd och riktlnjer. Trogen läsare tack på förhand.
Marcus: Hej! Mitt råd är att börja bygga upp en långsiktig utdelningsportfölj, så du får mer och mer utdelningar att leva på. Ett par investmentbolag, några utdelningshöjare och några aktier med hög direktavkastning. Några preferensaktier också kanske.

Kaarina 61år: Efter försäljning av min bostadsrätt har jag en relativt stor vinst att placera! Vinsten är drygt en miljon. Vad ger du för placeringsråd? Har sedan tidigare aktier på drygt en miljon! Med vänlig hälsning, Kaarina 61 år
Marcus: Leta lågriskinvesteringar till vettiga priser, även om det är svårt att hitta sådana just nu. Det bästa på sikt blir aktier med stabila utdelningar.

Bostad
Bomarknaden: Tydlig nedgång i såld nyproduktion
Foto: istockphoto
Obligationer
Företagsobligationer: Ökat tryck i emissioner under sommaren
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Marginell återhämtning på gästnätter"Särskilt svagt för hotellen"
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Börsen
Rejält uppåt på börsen
Krönika
Lindberg: Aktiva vinnare på rörligare börser
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
Tele2:s vd avgår
Asien
Asien: Kina-börserna rusar"Ett tjurrally är i annalkande"
Sektor
Norwegian ser gradvis ökas efterfrågan
5G
Storbritannien överväger utesluta Huawei från 5G-nätverk
Foto: Shutterstock
Råvaror
Lundin Gold återstartar guldgruva
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Wihlborgs höjde hyresintäkterna
Rapport
Fabeges förvaltningsresultat minskade
Börs
Buffett gör stor naturgasaffär
Foto: Shutterstock
Pandemin
Europa öppnar – men bilsemester kan skapa problem"Ta med Gröna kortet om du kör bil"
Foto: Shutterstock
Pandemin
Experterna: Svag konsumtion i sommar trots hemester"Särskilt dystert för hotell och restauranger"
Insiders
Insiders som gjort affärer efter midsommar
Foto: istockphoto
Bostad
Rekordstor uppgång i boprisförväntningar
Sektor
Barclays höjer riktkurserna för svenska verkstadsbolag"Ljusare utsikter i verkstaden"
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Spara
Bratt skickar film till alla i finansutskottet"ISK utestänger många privatsparare från emissioner"
Foto: Shutterstock
Börsen
Disciplinnämnden avnoterar Italeaf från First North
Insiders
Stefan Persson fortsätter tanka H&MAktien stiger på börsen
3/7
Trading Direkt om finanspolitiken
Sektor
Undersökning: Fastighetsbolagen tror på bättre kreditmarknad"Stark återhämtning i närtid"