Swedbank: ”Guldfyndighet i världsklass”

Publicerad 2016-08-24 14:09

Guld Guldprospekteringsbolaget Lundin Golds tillgång Fruta del Norte i Ecuador är en guldfyndighet i världsklass. De beräknade produktionskostnaderna är låga och möjligheterna till framgångsrik prospektering i området är utmärkta.

Det skriver Swedbank i en analys på onsdagen, i vilken aktien får rekommendationen köp med en riktkurs på 48 kr.

”Vi anser att projektet erbjuder en attraktiv exponering mot guldmarknaden, med ytterligare potential på uppsidan”, skriver bankens analytiker.

Lundin Gold förvärvade i slutet av 2014 Fruta del Norte för totalt 240 miljoner dollar, nästan 1,8 miljarder kr. Den tidigare ägaren Kinross hade då sedan 2008 investerat 279 miljoner dollar, över 2 miljarder kr, i projektet. Produktionen väntas ta sin början i det första kvartalet 2020.

Den beräknade kostnaden per producerat uns guld uppgår till 623 dollar, vilket Swedbank noterar placerar bolaget i den lägsta kvartilen i branschens kostnadskurva.

En risk i sammanhanget är att guldpriset faller. Svängningarna har varit stora under det senaste decenniet – med priser så höga som 1 900 dollar per uns 2011 ned till 1 100 dollar i slutet av fjolåret.

”Efter nedgången 2015 har efterfrågan på guld ökat, vilket lyft priserna till nivåer kring 1 350 dollar per uns. Det indikerar att priset föll för mycket i slutet av 2015”, skriver Swedbank, som tror att priset nu stabiliserats och att nuvarande nivå är rimlig att räkna med under kommande år.

Graf: Lundin Gold kursutveckling sedan IPO Stockholm

image

 

Källa: Infront