Magnus Alfredsson: Köprådet blev kursraket

Publicerad 2016-08-23 12:53

Aktie Från introduktionskursen har Nordic Waterproofing nu stigit med över 20 procent - och mycket av uppgången kom under tisdagen efter en riktigt bra delårsrapport. Med ett allt större byggande sitter företaget i förarsätet med en framtid med bra tillväxt.

Byggandet ökar i Sverige – speciellt av bostäder och det innebär guld för många typer av bolag. Det gäller förstås inte bara de rena byggbolagen utan underleverantörerna som bör kunna se fram mot några goda år. Ett sådant bolag är Nordic Waterproofing som är ett danskt företag som tillverkar och levererar lösningar och produkter (tätskikt) för att skydda byggnader och infrastruktur.

När Nordic Waterproofing introducerades i början av juni var det flesta bedömare positiva till teckning – och vi rekommenderade köp både i Placeringsguiden och här på sajten. Inledningsvis blev det inte kursresan så positiv – kursen backade några kronor och var som mest nere på 66 kr när index föll med över 8 procent måndagen efter brexit.

Men därefter har kursen tagit stora kliv norrut, passerade teckningskursen på 71 kr i mitten på juli och stod vid lunchtid idag på drygt 87 kr efter en hausseartad stegring med nästan 10 procent. Anledningen är den fina halvårsrapporten som bolaget kom med på morgonen där rörelseresultatet ökade med 27 procent till 84 miljoner. Det innebar det högsta resultatet någonsin för ett andra kvartal och detsamma gäller även för det första halvåret.

Även omsättningen noterar rekordnivåer med en ökning med 9 procent till 522 miljoner under andra kvartalet. Det innebär kraftigt ökande marginaler för bolaget och vd Martin Ellis menar att ökningarna visar styrkan i affärsmodellen och han menar att bolaget kommer stärka sina positioner på kärnmarknaderna samtidigt som nya marknader och länder ska utvärderas för att öka tillväxten.

Ett hot skulle vara om oljan stiger kraftigt i pris, vilket skulle höja priset på bitumen som är en viktig beståndsdel i bolagets produkter. Men prognoserna för oljepriset är just nu goda, överutbud spås hålla priset under 50 dollar fatet framöver.

Kan då Nordic Waterproofing vara något att ha i framtiden eller behålla för den som redan har köpt? Tillväxt, bra kassaflöde och möjlighet att dela ut halva vinsten är en smakfull kombination och det är möjligt att fler större investerare nu kommer upptäcka bolaget än de tre ankarinvesterare som funnits med från början.

Rådgivare vid introduktionen var ABG och Carnegie och de levererade som vanligt positiva analyser efter noteringen med riktkurser på 90 kr. Frågan är om vi inte kommer få se höjningar framöver när nu rapporten var så pass bra.

Graf: Aktiens utveckling sedan noteringen.

{Chart} 

Börsen
Här är aktierna som stått emot raset
Börsen
Blodröd öppning
Asien
Nedgångarna fortsätter i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Fallet tilltog i sluthandeln
Foto: AP/TT
Börsen
Turkiet: Börsen och valutan rasar efter ryskt angrepp
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Spara
Här parkerar du pengarna i börsoron
Gästkrönika
Förvaltaren: Virusspridning i USA avgör börshumöret
Fonder
Så har fondspararna agerat under börsdramatiken
Olja
Virusepidemin: Oljepriset faller för femte dagen i radLägsta noteringen sedan julen 2018
27/2
Healthcare Direkt om coronaviruset och forskningen
Aktie
Kurskollaps för Norwegians aktie
Analyser
Här är torsdagens aktierekar
Aktie
DI: Finansinspektionen sanktionsprövar Oscar Properties
Rapport
Ökad förlust för kursraketen
Aktie
Vinstvarning från Microsoft
Rapport
Zalando något över förväntan
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fjärde kvartalet: Fortsatt ökning av sålda bostäder
Aktietips
Handelsbankens tradingtips: Ett bolag som inte drabbas av coronaoronEn intressant nivå att ta position på
Foto: Shutterstock
Corona
Sparekonomerna: Därför ska du inte drabbas av panikHack i kurvan – eller början till en krasch?
Sparande
SCB: Kraftigt minskande sparande
Foto: Shutterstock
Fonder
Guldfonder vinnare när omvärldens börser rasarStark utveckling även för guldgruvorna
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sektor
Livsmedel: Nya sektorvarningar i coronavirusets spår
Analys
Berenberg: Tre köpvärda verkstadsbolag efter börsraset