Magnus Alfredsson: Köprådet blev kursraket

Publicerad 2016-08-23 12:53

Aktie Från introduktionskursen har Nordic Waterproofing nu stigit med över 20 procent - och mycket av uppgången kom under tisdagen efter en riktigt bra delårsrapport. Med ett allt större byggande sitter företaget i förarsätet med en framtid med bra tillväxt.

Byggandet ökar i Sverige – speciellt av bostäder och det innebär guld för många typer av bolag. Det gäller förstås inte bara de rena byggbolagen utan underleverantörerna som bör kunna se fram mot några goda år. Ett sådant bolag är Nordic Waterproofing som är ett danskt företag som tillverkar och levererar lösningar och produkter (tätskikt) för att skydda byggnader och infrastruktur.

När Nordic Waterproofing introducerades i början av juni var det flesta bedömare positiva till teckning – och vi rekommenderade köp både i Placeringsguiden och här på sajten. Inledningsvis blev det inte kursresan så positiv – kursen backade några kronor och var som mest nere på 66 kr när index föll med över 8 procent måndagen efter brexit.

Men därefter har kursen tagit stora kliv norrut, passerade teckningskursen på 71 kr i mitten på juli och stod vid lunchtid idag på drygt 87 kr efter en hausseartad stegring med nästan 10 procent. Anledningen är den fina halvårsrapporten som bolaget kom med på morgonen där rörelseresultatet ökade med 27 procent till 84 miljoner. Det innebar det högsta resultatet någonsin för ett andra kvartal och detsamma gäller även för det första halvåret.

Även omsättningen noterar rekordnivåer med en ökning med 9 procent till 522 miljoner under andra kvartalet. Det innebär kraftigt ökande marginaler för bolaget och vd Martin Ellis menar att ökningarna visar styrkan i affärsmodellen och han menar att bolaget kommer stärka sina positioner på kärnmarknaderna samtidigt som nya marknader och länder ska utvärderas för att öka tillväxten.

Ett hot skulle vara om oljan stiger kraftigt i pris, vilket skulle höja priset på bitumen som är en viktig beståndsdel i bolagets produkter. Men prognoserna för oljepriset är just nu goda, överutbud spås hålla priset under 50 dollar fatet framöver.

Kan då Nordic Waterproofing vara något att ha i framtiden eller behålla för den som redan har köpt? Tillväxt, bra kassaflöde och möjlighet att dela ut halva vinsten är en smakfull kombination och det är möjligt att fler större investerare nu kommer upptäcka bolaget än de tre ankarinvesterare som funnits med från början.

Rådgivare vid introduktionen var ABG och Carnegie och de levererade som vanligt positiva analyser efter noteringen med riktkurser på 90 kr. Frågan är om vi inte kommer få se höjningar framöver när nu rapporten var så pass bra.

Graf: Aktiens utveckling sedan noteringen.

{Chart} 

Foto: isockphoto
Råvaror
Oljepriset stiger på uppgifter om utebliven produktionsöknihng
Börsen
Minusstängning trots sen spurt
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Vändning uppåt efter svag inledning
Kommentar
Kommentar: Det lär bli tuff strid om Bank NorwegianHandlas klart över budkursen
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag kl 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Aktier
Förvaltarens senaste köpTre nya aktier in i Carnegie Småbolagsfond
Foto: Henrik Montgomery/TT
Blankning
Blankning i Electrolux på historiskt hög nivå
ETF
Forumaktier i ny ETFFokus på aktier som diskuteras i sociala medier
Foto: Shutterstock
Pandemin
H&M inleder Q2 med fjärdedel av butikerna tillfälligt stängda
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Aktier
Norska privatspararnas aktiefavoriter i februari
Fonder
Mangold betalar tillbaka fond-kickbacks till kunderna
Foto: Hasse Holmberg/TT
Aktier
Nya regler för utdelning från finländska aktierDu måste själv ansöka om att få pengar tillbaka
Bud
Nordax lägger bud på Norwegian Finans
Räntan
SBAB höjer bolåneräntor
Sektor
Norwegian: Passagerartrafiken sjönk med 99 procent i februari
Foto: The Hill
Räntan
Oklart hur Fed vill hantera ränteuppgångenFedchefen talar på seminarium i kväll
Börsen
Ny ränteoro pressar Asiens börser
Foto: Independent Still Pool photo ©2021 Consolidated News Photos All Rights Reserved
USA
Biden får kompromissa om stimulanspaketet
Foto: Shutterstock
Kraftförsörjning
Priset på el allt mer oförutsägbart
Foto: Copyright (c) 2021 Shutterstock. No use without permission.
Aktier
Här är småspararnas amerikanska favoritaktierSPAC-bolag in på topplistan
Foto: istockphoto
Bostad
Hemnet: Boprisförväntningar på ny rekordnivå
Marknad
"USA går mot starkaste tillväxten sedan 1984""Inflationen stiger till nära 3 procent"
Podd
Börspanelen: Så här köper experten under en dag... och det här köper han aldrig
Börsen
Bolag i kö för notering i HongkongHongkongbörsen gynnas av nya amerikanska lagar