Spara tusenlappar – byt elbolag varje år

Publicerad 2016-08-16 09:55

Elpris Att vara en trogen kund hos ett elbolag är något som definitivt inte lönar sig. Genom att byta elhandelsbolag en gång om året kan du spara tusenlappar genom olika nykundsrabatter.

Den som i dag har ett vanligt rörligt elavtal hos Fortum och förbrukar 20 000 kWh per år får i snitt betala 1328 kr i månaden för elen. Men det priset gäller bara om du länge varit kund hos Fortum. Om du däremot är en ny kund får du rabatt.

Om du går in på Fortum.se och blir kund får du nämligen en nykundsrabatt motsvarande 42 kr i månaden. Rabatten gäller i ett år och din månadskostnad blir därmed i snitt 1 286 kr.

Men det slutar inte där. Om du i stället blir kund hos Fortum via någon eljämförelsetjänst på nätet får du ännu mer i rabatt. Ett rörligt elavtal med Fortum tecknat via Compricer ger en månadskostnad på 1 188 kr i månaden, alltså 140 kr lägre än Fortums normaltaxa. Skillnaden är hela 1 680 kr per år mot ordinarie taxa.

Fortum är bara ett i raden av exempel på liknande prisskillnader för gamla och nya kunder. Mälarenergi, Skellefteå Kraft, Telinet Energi, Vattenfall, Eon och Telge Energi är några andra exempel på elhandelsbolag som ger rabatt till nya kunder. Vissa kräver att du blir kvar som kund under ett år medan andra inte har någon bindningstid alls trots rabatten.

– Som storkonsument av el går det att spara tusentals kronor per år genom att utnyttja bolagens nykundsrabatter.  Det enklaste är att använda någon av de jämförelsesajter som finns. Du behöver bara ange dina uppgifter så sköter de bytet åt dig, säger Privata Affärers Magnus Gustavsson.

Av: Privata Affärer, red@privataaffarer.se