Kommentar: Räkna med höjt bud på Haldex

Publicerad 2016-08-04 12:56

Kommentar Det nya budet på Haldex lär inte vara det sista. Därför finns ingen anledning att snabbt göra sig av med aktierna, skriver Privata Affärers Magnus Gustavsson.

När SAF-Holland i mitten av juli lade ett bud på Haldex på 94,42 kr per aktie rusade aktien. Eftersom det tidigt antyddes att det fanns fler intressenter steg kursen dessutom rejält över budkursen. Som mest handlades aktien för 110,25 kr.

SAF-Hollands bud var inte förankrat i Haldex styrelse. Faktum är att Haldex redan förhandlade om ett uppköp med ett annat bolag. I dag avslöjades vilket bolag det handlade om. ZF Friedrichshafen meddelade nämligen att man bjuder 100 kr per aktie, alltså närmare 6 procent högre än SAF-Hollands bud.

Till skillnad för det tidigare budet så är dagens bud väl förankrat i Haldex styrelse som rekommenderar aktieägarna att godta förslaget.

Men som aktieägare är det knappast någon brådska. I dag handlas aktien för 104,25 kr, alltså en bra bit över budkursen. Det är ett tydligt tecken på att marknaden väntar sig ett högre bud.

Under en telefonkonferens tidigare i dag vägrade dessutom Haldex styrelseordförande Göran Carlson svara på frågan om det finns fler aktörer med i leken. Själv har han dock lovat att sälja sitt eget innehav till ZF Friedrichshafen, en post som är värd närmare en kvarts miljard. I och med det löftet anses Carlson jävig och han har därför lämnat över ordförandeklubban till Magnus Johansson.

Men sista ordet är inte sagt i budstriden om Haldex. Även om styrelsen rekommenderar aktieägarna att acceptera budet lär det inte skada att avvakta. För chansen är stor att ett högre bud dyker upp.