Premiepensionsbolag i blåsväder – Zensum stoppades av Pensionsmyndigheten

Publicerad 2016-08-04 17:20

PPM (Uppdaterad) I veckan stoppade Pensionsmyndigheten Zensums fonder i premiepensionssystemet efter att säljare med hjälp av spararnas mobila bank-id:n flyttat över kapital till bolagets fonder.

Det hela gäller fonderna Zensum Tillväxt och Zensum Trygg. Vid halvårsskiftet pensionssparade omkring 10 000 svenskar i fonderna. Totalt handlar det om drygt 0,7 miljarder kronor.

Men i tisdags stoppade Pensionsmyndigheten fonderna. Enligt myndigheten har Zensum nämligen ringt upp sparare och med hjälp av deras mobila bank-id lyckats ta sig in på kundens konto och genomfört fondbyten till dessa fonder.

Det är ett förfarande som Pensionmyndigheten menar är olagligt och något som inte ligger i spararnas intresse.

– Vi har sett att ett stort antal fondbyten till Zensums fonder gjorts av säljare och inte av spararna. Säljarna har förmått spararna att lämna ut sina mobila bank-id:n och har på så sätt kunnat logga in som spararen hos Pensionsmyndigheten och begära fondbyten, säger Rasmus Bjälkeson, tf chef för Pensionsmyndighetens fondenhet.

Zensums vd Pontus Reuterswärd menar dock att de inte gjort något fel.

– När vi var i kontakt med Pensionsmyndigheten den 11 juli fick vi uppfattningen om att de godkände vårt arbetssätt att använda kundens bank-id, säger han.

Men det stämmer defintitivt inte, menar Pensionsmyndigheten, som det senaste året ett flertal gånger tydligt deklarerat att det inte är okej att använda kunders bank-id. Det är en inställning som ingen i branschen kan ha missförstått.

– Vi kontaktade Zensum kring deras förfarande och de kundklagomål vi fått. Vi har aldrig godkänt att man använder annan persons id-handling. Detta är istället något vi under hela året ha varnat spararna för både, direkt, via vår hemsida och via media. Jag tror inte någon som följt debatten kunnat missförstå vår inställning, säger Pensionsmyndighetens Rasmus Bjälkeson.

I det formella beslutet om köpstopp står också klart och tydligt att de ”uppmärksammat företrädare för Zensum på problemet men att agerandet har fortsatt”.

Men efter att Zensum skriftligen lovat att i fortsättningen inte använda spararnas mobila bank-id:n har Pensionsmyndigheten nu hävt stoppet.

– Efter att vi haft en dialog med Zensum är fonderna nu åter valbara. Bland annat har Zensum lämnat in ett skriftligt intyg på att deras egna eller anlitade säljare inte kommer att logga in på pensionsspararnas konton med mobilt bank-id, säger Rasmus Bjälkeson.

Pensionsmyndigheten tänker dock gå vidare i utredningen.

– Nu ska vi fortsätta utreda detta för att få en fullständig bild. Det är också troligt att vi kommer att skicka ut information till de berörda spararna för att berätta vad som har hänt, säger Rasmus Bjälkeson.

Zensum är bara ett i raden av premiepensionsföretag som det senaste året hamnat i blåsväder. I juni kastades fondbolaget Falcon Funds fonder ut ur premiepensionssystemet. Beslutet har dock överklagats av fondbolaget och ligger nu på Högsta förvaltningsdomstolens bord.

Myndigheten har tidigare också polisanmält tre bolag som med hjälp av spararnas bank-id flyttat pengar till de fonder som de rekommenderat.

Det handlar om Svensk fond och försäkringsanalys med fonderna Independent Aktiv Max och Independent Aktiv Mix samt Lundstedt fond & finans som rekommenderat fonden GFG Fund SICAV. Även Konsumentkraft som förmedlade Falcons fonder polisanmäldes. Men åklagaren har lagt ner fallen.

– Vi menar dock att förfarandet är olagligt och vi har begärt överprövning av åklagarens beslut. Hjälper inte detta kommer vi efterfråga skärpt lagstiftning som gör det möjligt att lita på e-legitimationen, säger Rasmus Bjälkeson på Pensionsmyndigheten.

Not: Detta är en uppdaterad version av artikeln med en kommentar från Zensums vd Pontus Reuterswärd som vi nu lyckats nå.

Aktier
Nu kommer utdelningarna - här är alla datumIndex och valuta kan pressas
Börsen
Småsur måndag på börsen
Krönika
Hernhag: Sällan att jag skulle köpa sällanköp
Börsen
Danske: Svårt för marknaden att välja fokusUteblivna räntehöjningar bra medan tillväxtoro tynger
Guld
Rädsla för USA-recession pressar upp guldpriset
Ränta
Tidigare fedchefen tonar ner betydelsen av inverterad räntekurva"Signalerar inte recession"
Foto: Rickard Kilström
Fonder
Tunga förvaltarduon går skilda vägar
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Öresund fortsätter att öka i Bilia
Aktie
Stillfronts storägare blir ännu större
Aktietips
Tre köpvärda aktierOch två du kan strunta i
Aktietips
DI ser köpläge i Catena Media
Insider
Storytel: Storägare sålde aktier för 70 miljoner
Betala
Bästa korten på utlandsresan
PA-skolan
Missa inte terminens sista kurser i PA-skolan
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Örebro
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fem aktier inför utdelningssäsongen
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Analys
Scandic: "Flera tillväxthämmande faktorer framöver"
Aktietips
"Millicom en attraktivt värderad uppköpskandidat"
Aktier
Swedbank: Därför överviktar vi svenska aktier
Bostad
Hemnet: Återpubliceringar av bostadsrättsannonser fortsätter att öka
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Därför slopar Carnegie köprekommendationen
Foto: Hasse Holmberg/TT
Fritidshus
Vinnare och förlorare på fritidshusmarknadenGotland i topp – Jönköping i botten
Foto: Henrik Montgomery/TT
Elpriset
Blåsten en lisa för plånbokenNya vindkraftsrekord att vänta
FED
Fed: Inga räntehöjningar i 2019
Lån
Utmanar storbankerna med lån till bostadsrättsföreningar