Premiepensionsbolag i blåsväder – Zensum stoppades av Pensionsmyndigheten

Publicerad 2016-08-04 17:20

PPM (Uppdaterad) I veckan stoppade Pensionsmyndigheten Zensums fonder i premiepensionssystemet efter att säljare med hjälp av spararnas mobila bank-id:n flyttat över kapital till bolagets fonder.

Det hela gäller fonderna Zensum Tillväxt och Zensum Trygg. Vid halvårsskiftet pensionssparade omkring 10 000 svenskar i fonderna. Totalt handlar det om drygt 0,7 miljarder kronor.

Men i tisdags stoppade Pensionsmyndigheten fonderna. Enligt myndigheten har Zensum nämligen ringt upp sparare och med hjälp av deras mobila bank-id lyckats ta sig in på kundens konto och genomfört fondbyten till dessa fonder.

Det är ett förfarande som Pensionmyndigheten menar är olagligt och något som inte ligger i spararnas intresse.

– Vi har sett att ett stort antal fondbyten till Zensums fonder gjorts av säljare och inte av spararna. Säljarna har förmått spararna att lämna ut sina mobila bank-id:n och har på så sätt kunnat logga in som spararen hos Pensionsmyndigheten och begära fondbyten, säger Rasmus Bjälkeson, tf chef för Pensionsmyndighetens fondenhet.

Zensums vd Pontus Reuterswärd menar dock att de inte gjort något fel.

– När vi var i kontakt med Pensionsmyndigheten den 11 juli fick vi uppfattningen om att de godkände vårt arbetssätt att använda kundens bank-id, säger han.

Men det stämmer defintitivt inte, menar Pensionsmyndigheten, som det senaste året ett flertal gånger tydligt deklarerat att det inte är okej att använda kunders bank-id. Det är en inställning som ingen i branschen kan ha missförstått.

– Vi kontaktade Zensum kring deras förfarande och de kundklagomål vi fått. Vi har aldrig godkänt att man använder annan persons id-handling. Detta är istället något vi under hela året ha varnat spararna för både, direkt, via vår hemsida och via media. Jag tror inte någon som följt debatten kunnat missförstå vår inställning, säger Pensionsmyndighetens Rasmus Bjälkeson.

I det formella beslutet om köpstopp står också klart och tydligt att de ”uppmärksammat företrädare för Zensum på problemet men att agerandet har fortsatt”.

Men efter att Zensum skriftligen lovat att i fortsättningen inte använda spararnas mobila bank-id:n har Pensionsmyndigheten nu hävt stoppet.

– Efter att vi haft en dialog med Zensum är fonderna nu åter valbara. Bland annat har Zensum lämnat in ett skriftligt intyg på att deras egna eller anlitade säljare inte kommer att logga in på pensionsspararnas konton med mobilt bank-id, säger Rasmus Bjälkeson.

Pensionsmyndigheten tänker dock gå vidare i utredningen.

– Nu ska vi fortsätta utreda detta för att få en fullständig bild. Det är också troligt att vi kommer att skicka ut information till de berörda spararna för att berätta vad som har hänt, säger Rasmus Bjälkeson.

Zensum är bara ett i raden av premiepensionsföretag som det senaste året hamnat i blåsväder. I juni kastades fondbolaget Falcon Funds fonder ut ur premiepensionssystemet. Beslutet har dock överklagats av fondbolaget och ligger nu på Högsta förvaltningsdomstolens bord.

Myndigheten har tidigare också polisanmält tre bolag som med hjälp av spararnas bank-id flyttat pengar till de fonder som de rekommenderat.

Det handlar om Svensk fond och försäkringsanalys med fonderna Independent Aktiv Max och Independent Aktiv Mix samt Lundstedt fond & finans som rekommenderat fonden GFG Fund SICAV. Även Konsumentkraft som förmedlade Falcons fonder polisanmäldes. Men åklagaren har lagt ner fallen.

– Vi menar dock att förfarandet är olagligt och vi har begärt överprövning av åklagarens beslut. Hjälper inte detta kommer vi efterfråga skärpt lagstiftning som gör det möjligt att lita på e-legitimationen, säger Rasmus Bjälkeson på Pensionsmyndigheten.

Not: Detta är en uppdaterad version av artikeln med en kommentar från Zensums vd Pontus Reuterswärd som vi nu lyckats nå.

Chatt
Hernhag: Två högutdelare som är intressanta just nu
Wall Street
Wall Street: Tesla rasade på stark börs
Börsen
Rejält upp på veckans sista handelsdag
Rapporter
Dags för rapportperioden – här är alla datum
18/1
Trading Direkt: Två vinstvarningar och ny statsminister
Foto: Victor Lundber/TT
Analys
Barclays: Gruvbolaget höjs till övervikt"Minimal koldioxidexponering"
Foto: Annika af Klercker/TT
Aktie
Carnegie: Oriflames inbromsning i Asien oroar
Aktier
Redeyes nya toppval i Tech
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Björn Larsson/TT
Aktier
Swedish Match in i Nordeas modellportfölj
Foto: Anders Wiklund/TT
Analys
Kepler: Mekonomen fortsatt köpvärd efter vinstvarningen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analyser
Avanza: Flera banker sänker riktkursen efter rapporten
Fonder
Carnegie Fonder lägger ner AfrikafondTror inte längre på placeringar i regionen
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Aktie
Stenbeck lämnar Kinneviks styrelse
Foto: istockphoto
Aktie
IDL Biotech handelsstoppad
Aktie
Vinstvarning från Mekonomen"Genomgående svagt resultat"
Asien
Asien: Uppåt efter minskad tulloro
Aktie
Scandics vd tvingas checka utStyrelsen ser behov av nytt ledarskap
BUD
Stendörren: EQT förlänger budperioden
Elpriset
Elbolaget varnar: Räkna med högsta elpriset på sju år
Kommentar
Analytiker: Räkna med fortsatt svag kursutveckling för Avanza
Fonder
2018: Året då spararna flydde från aktiefonderBland- och indexfonder vinnare
Kurser
Bli ett placeringsproffs - anmäl dig till Privata Affärers kurser
Aktie
Bussbolaget rusar över 100 procentVann upphandling om sex bussar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Avanza dyker efter rapportKostnadsprognosen höjs
Foto: istockphoto
Analyser
Analyser: Fyra aktier du inte ska köpa
Aktietips
Två heta köptipsOch några aktier du kan vara utan