Premiepensionsbolag i blåsväder – Zensum stoppades av Pensionsmyndigheten

Publicerad 2016-08-04 17:20

PPM (Uppdaterad) I veckan stoppade Pensionsmyndigheten Zensums fonder i premiepensionssystemet efter att säljare med hjälp av spararnas mobila bank-id:n flyttat över kapital till bolagets fonder.

Det hela gäller fonderna Zensum Tillväxt och Zensum Trygg. Vid halvårsskiftet pensionssparade omkring 10 000 svenskar i fonderna. Totalt handlar det om drygt 0,7 miljarder kronor.

Men i tisdags stoppade Pensionsmyndigheten fonderna. Enligt myndigheten har Zensum nämligen ringt upp sparare och med hjälp av deras mobila bank-id lyckats ta sig in på kundens konto och genomfört fondbyten till dessa fonder.

Det är ett förfarande som Pensionmyndigheten menar är olagligt och något som inte ligger i spararnas intresse.

– Vi har sett att ett stort antal fondbyten till Zensums fonder gjorts av säljare och inte av spararna. Säljarna har förmått spararna att lämna ut sina mobila bank-id:n och har på så sätt kunnat logga in som spararen hos Pensionsmyndigheten och begära fondbyten, säger Rasmus Bjälkeson, tf chef för Pensionsmyndighetens fondenhet.

Zensums vd Pontus Reuterswärd menar dock att de inte gjort något fel.

– När vi var i kontakt med Pensionsmyndigheten den 11 juli fick vi uppfattningen om att de godkände vårt arbetssätt att använda kundens bank-id, säger han.

Men det stämmer defintitivt inte, menar Pensionsmyndigheten, som det senaste året ett flertal gånger tydligt deklarerat att det inte är okej att använda kunders bank-id. Det är en inställning som ingen i branschen kan ha missförstått.

– Vi kontaktade Zensum kring deras förfarande och de kundklagomål vi fått. Vi har aldrig godkänt att man använder annan persons id-handling. Detta är istället något vi under hela året ha varnat spararna för både, direkt, via vår hemsida och via media. Jag tror inte någon som följt debatten kunnat missförstå vår inställning, säger Pensionsmyndighetens Rasmus Bjälkeson.

I det formella beslutet om köpstopp står också klart och tydligt att de ”uppmärksammat företrädare för Zensum på problemet men att agerandet har fortsatt”.

Men efter att Zensum skriftligen lovat att i fortsättningen inte använda spararnas mobila bank-id:n har Pensionsmyndigheten nu hävt stoppet.

– Efter att vi haft en dialog med Zensum är fonderna nu åter valbara. Bland annat har Zensum lämnat in ett skriftligt intyg på att deras egna eller anlitade säljare inte kommer att logga in på pensionsspararnas konton med mobilt bank-id, säger Rasmus Bjälkeson.

Pensionsmyndigheten tänker dock gå vidare i utredningen.

– Nu ska vi fortsätta utreda detta för att få en fullständig bild. Det är också troligt att vi kommer att skicka ut information till de berörda spararna för att berätta vad som har hänt, säger Rasmus Bjälkeson.

Zensum är bara ett i raden av premiepensionsföretag som det senaste året hamnat i blåsväder. I juni kastades fondbolaget Falcon Funds fonder ut ur premiepensionssystemet. Beslutet har dock överklagats av fondbolaget och ligger nu på Högsta förvaltningsdomstolens bord.

Myndigheten har tidigare också polisanmält tre bolag som med hjälp av spararnas bank-id flyttat pengar till de fonder som de rekommenderat.

Det handlar om Svensk fond och försäkringsanalys med fonderna Independent Aktiv Max och Independent Aktiv Mix samt Lundstedt fond & finans som rekommenderat fonden GFG Fund SICAV. Även Konsumentkraft som förmedlade Falcons fonder polisanmäldes. Men åklagaren har lagt ner fallen.

– Vi menar dock att förfarandet är olagligt och vi har begärt överprövning av åklagarens beslut. Hjälper inte detta kommer vi efterfråga skärpt lagstiftning som gör det möjligt att lita på e-legitimationen, säger Rasmus Bjälkeson på Pensionsmyndigheten.

Not: Detta är en uppdaterad version av artikeln med en kommentar från Zensums vd Pontus Reuterswärd som vi nu lyckats nå.

Analyser
Många nya köprekar bland analysernaÖver 20 färska analyser
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Börsen stängde lätt nedåtBrant fall för MTG efter rapporten
Analys
"Svenskt skogsinnehav ger attraktiv värdering"
Analys
Analys: Risk för utdelningshalvering för Nordea
Analys
Nordea: Läge ta hem vinsten i Assa Abloy
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Analys
Kepler: Överutbudet på hotellmarknaden blir inte värreScandic-aktien ökar 6 procent
Foto: istockphoto
Analys
Analys: Autoliv fortsätter ta nya marknadsandelar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Rapport
Positivt resultat för MTGMen aktien faller på börsen
Foto: istock
Aktier
Storbank varnar för amerikanska aktier"Räntesänkning redan inprisad"
Asien
Mest nedåt i Asien
Foto: istockphoto
Cybersäkerhet
Skydda dig mot hackare i sommarSommaren högsäsong för cyberkriminella
19/7
Trading Direkt: Långsiktig teknisk analys på index
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna
Rapport
Sämre än väntat för Autoliv"Sämsta marknaden sedan finanskrisen"
Foto: istockphoto
Försäkringar
"Lönar sig att jämföra husbilsförsäkringar"Stora skillnader mellan försäkringsbolagen
Foto: AP/TT
Wall Street
Iran-oro sänkte Wall Street
Rapport
SSAB:s resultat sämre än väntatSpår lägre efterfrågan tredje kvartalet
Rapport
Saabs orderingång minskade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kinnevik: Substansvärdet ökade 6 procent
Rapport
Klart svagare än väntat för Boliden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Attendos resultat i nivå med vinstvarningen
Rapport
NCC klart under förväntanMen orderingången överraskade på uppsidan
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betssons vinst krymper
Foto: Rickard Kilström
Aktie
Gladiator har dumpat MedivirMitteregger: Tappat tron på bolaget
Spara
Så får du 10 procents sparränta – men risken är skyhögFI kräver reglering
Fonder
Här är sommarens bästa fonder
Aktie
SHB slopar trading-case efter svag rapport
Bolån
Bankerna där snitträntorna rört sig mest