Aktierna som blankarna flockas kring

Publicerad 2016-08-04 10:49

Aktier Flera stora hedgefonder fortsätter att spekulera i fallande kurser för ett antal svenska aktier. Bland annat har en amerikansk aktör nyligen ökat sin blankningsposition i Fingerprint.

Genom att blanka en aktie kan man tjäna pengar om aktiekursen sedan faller. Större blankningspositioner (minst 0,5 procent av aktierna netto) måste anmälas till Finansinspektionen som sedan publicerar detta varje eftermiddag (listan hittar du här).  Just nu finns flera intressanta blankningspositioner som är värda att uppmärksamma.

Arcam, som sysslar med tillverkning av metallkomponenter, har haft en seg utveckling den senaste tiden. Aktien har fallit 8 procent på tre månader men flera tunga aktörer tror uppenbarligen att nedgången kan att fortsätta. Efter den svaga rapporten i slutet av juli har både Macquarie Funds Management och JP Morgan Asset Management ökat sina blankningspositioner i aktien.

Maquarie ligger nu på 1,2 procent vilket kan jämföras med en position på 0,75 procent på rapportdagen. JP Morgan ligger nu på 0,82 procent mot 0,59 procent dagen innan rapporten den 22 juli.

Kredithanteringsbolaget Intrum Justitia har kursmässig haft en tuff sommar med ett kraftigt fall i samband med brexit. Rapporten i juli var förvisso hyfsad och aktien återhämtade sig något. De senaste dagarna har den dock fallit tillbaka vilket är i linje med vad många hedgefondaktörer hoppats på.

Strax innan brexit-omröstningen ökade Pelham Long Short Master Fund blankningspositionen till 2,62 procent. Andra har senare under sommaren successivt ökat sina blankningspositioner. Det gäller bland annat Hound Partners. I början av sommaren låg blankningspositionen i Intrum på 0,53 procent. I dag är den uppe i 1,83 procent vilket tyder på att Hound Partners tror på fortsatt nedgång.

Samma mönster syns hos Farallon Capital Management som i början av juli hade en blankningsposition i Intrum motsvarande 0,53 procent av aktierna. I dag är den uppe i 1,2 procent.

När det gäller Fingerprint är bilden mer splittrad. Cadian Capital Management har sedan i vintras successivt ökat blankningspositionen i biometribolaget. Från att i november ha legat på 0,00 procent är positionen nu uppe i 1,16 procent. Den senaste höjningen gjordes tidigare i veckan då man ökade från 1,03 till 1,16 procent.

Maplelane Capital tror också på en nedgång i Fingerprint och har nyligen utökat blankningspositionen som nu ligger på 1,11 procent.

Calixto Global Investors går dock åt andra hållet och minskar blankningspositionen i Fingerprint. I början av juli motsvarade den 0,72 procent av aktierna men sedan dess har den minskats till 0,54 procent.

Samma gäller för Eminence Capital som minskat exponeringen under sommaren och den senaste anmälda positionen ligger på 0,84 procent.

Chatt
Hernhag: Sex svenska tech-favoriter"Bästa norska bolaget svindyrt"
Börsen
Uppgångssviten bruten
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Tilltagande tapp i väntan på Trumps besked
Foto: istockphoto
Aktier
Spararna fiskade i kurskollapser i majMillicom och SBB bland de mest köpta
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Förstärkt uppgång på bopriser i Stockholm i maj
Insider
Balders finanschef och ekonomidirektör häktade
Analys
Pareto: Stark efterfrågan på modern mat-teknologi"Köp fukthanteringsbolaget"
29/5
Trading Direkt: Tre investeringar som fångar datatrenden
Bostad
Regeringen vill slopa uppskovsräntan
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens köprekar
Gästkrönika
Förvaltaren: Därför lockar företagsobligationer i krisen
Rapport
Oscar Properties sålde endast en bostadOmsättningen rasade under kvartalet
Rapport
Elekta slog förväntningarna
Rapport
Sämre än väntat för MekonomenSpår uselt andra kvartal
Trump
Trump slår tillbaka mot TwitterSkriver under exekutiv order
Aktie
SEB föreslår slopad utdelning
Foto: istockphoto
Fonder
Techfonderna på modet igenVinsthemtagningar i Ryssland efter rekylen
Placera
Överviktar amerikanska och asiatiska aktier"Viruset trycker på hållbarhetsvågen"
Börsen
Strategen: Så mycket ska USA-börserna upp i sommar
Köptips
Affärsvärlden: En aktie att köpa
IPO
"Fem varningsflaggor inför nanotech-bolagets IPO""Tveksamma incitament"
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Analys
DNB: Minskad risk kring Tele2
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Hemnet: Prisrekyl i Stockholm trots försiktiga köpare
Aktie
SAS vd: Ingen v-formad återhämtning för flygbranschenLägre efterfrågan "det nya normala"
Foto: Jana Eriksson
Analys
SEB: Byggmax ökar när resor minskar