Aktierna som blankarna flockas kring

Publicerad 2016-08-04 10:49

Aktier Flera stora hedgefonder fortsätter att spekulera i fallande kurser för ett antal svenska aktier. Bland annat har en amerikansk aktör nyligen ökat sin blankningsposition i Fingerprint.

Genom att blanka en aktie kan man tjäna pengar om aktiekursen sedan faller. Större blankningspositioner (minst 0,5 procent av aktierna netto) måste anmälas till Finansinspektionen som sedan publicerar detta varje eftermiddag (listan hittar du här).  Just nu finns flera intressanta blankningspositioner som är värda att uppmärksamma.

Arcam, som sysslar med tillverkning av metallkomponenter, har haft en seg utveckling den senaste tiden. Aktien har fallit 8 procent på tre månader men flera tunga aktörer tror uppenbarligen att nedgången kan att fortsätta. Efter den svaga rapporten i slutet av juli har både Macquarie Funds Management och JP Morgan Asset Management ökat sina blankningspositioner i aktien.

Maquarie ligger nu på 1,2 procent vilket kan jämföras med en position på 0,75 procent på rapportdagen. JP Morgan ligger nu på 0,82 procent mot 0,59 procent dagen innan rapporten den 22 juli.

Kredithanteringsbolaget Intrum Justitia har kursmässig haft en tuff sommar med ett kraftigt fall i samband med brexit. Rapporten i juli var förvisso hyfsad och aktien återhämtade sig något. De senaste dagarna har den dock fallit tillbaka vilket är i linje med vad många hedgefondaktörer hoppats på.

Strax innan brexit-omröstningen ökade Pelham Long Short Master Fund blankningspositionen till 2,62 procent. Andra har senare under sommaren successivt ökat sina blankningspositioner. Det gäller bland annat Hound Partners. I början av sommaren låg blankningspositionen i Intrum på 0,53 procent. I dag är den uppe i 1,83 procent vilket tyder på att Hound Partners tror på fortsatt nedgång.

Samma mönster syns hos Farallon Capital Management som i början av juli hade en blankningsposition i Intrum motsvarande 0,53 procent av aktierna. I dag är den uppe i 1,2 procent.

När det gäller Fingerprint är bilden mer splittrad. Cadian Capital Management har sedan i vintras successivt ökat blankningspositionen i biometribolaget. Från att i november ha legat på 0,00 procent är positionen nu uppe i 1,16 procent. Den senaste höjningen gjordes tidigare i veckan då man ökade från 1,03 till 1,16 procent.

Maplelane Capital tror också på en nedgång i Fingerprint och har nyligen utökat blankningspositionen som nu ligger på 1,11 procent.

Calixto Global Investors går dock åt andra hållet och minskar blankningspositionen i Fingerprint. I början av juli motsvarade den 0,72 procent av aktierna men sedan dess har den minskats till 0,54 procent.

Samma gäller för Eminence Capital som minskat exponeringen under sommaren och den senaste anmälda positionen ligger på 0,84 procent.

Börsen
SEB: Lågräntemiljön kan fortsätta ge stöd till börserna
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens alla köprekar
Aktietips
Swedbank stuvar om bland sektorfavoriternaTar in Essity bland favoriterna
Börsen
Återhämtning på börsen
Foto: istockphoto
Aktie
Africa Oil siktar på trefaldigad produktion
Davos
Dyster profetia från GuggenheimTill slut spricker bubblan
Davos
Davos: Finanseliten flyr börsen”Letar efter privata investeringar”
21/1
Trading Direkt: Rapportsäsongen har startat
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fonder
"Putins manöver bäddar för ännu starkare Rysslandsfonder"Tre förvaltare om Rysslands ekonomi 2020
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
MTG rasar efter avbrutna förhandlingar med Huya
Rapport
Minskande orderingång för Sandvik
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Avanza sänker utdelningen
Konjunktur
SEB spår nollränta två år tillSkriver ned BNP-prognosen
Sektor
Handelsbanken sänker flera fastighetsaktier
Asien
Nedåt i Asien
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Collector reserverar 800 miljoner extra för kreditförlusterKurskollaps på börsen
Aktie
Elekta får stororder
Aktie
Mystisk kursuppgång kan ha fått en förklaring
Rapporter
Nu drar rapportperioden i gångHär är datumen du måste ha koll på
Placera
Hernhag; Bästa sättet att ta hem en vinst
Råvaror
Kapitalförvaltaren: Stort spann för guldpriset"2021 kan priset passera 2.000 dollar"
Räntor
Danska negativa räntor lockar till sparprodukter
Foto: George Frey/Reuters/TT
Analys
Får ny köprek efter uppdaterade diabetesläkemedel
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna