Aktierna som blankarna flockas kring

Publicerad 2016-08-04 10:49

Aktier Flera stora hedgefonder fortsätter att spekulera i fallande kurser för ett antal svenska aktier. Bland annat har en amerikansk aktör nyligen ökat sin blankningsposition i Fingerprint.

Genom att blanka en aktie kan man tjäna pengar om aktiekursen sedan faller. Större blankningspositioner (minst 0,5 procent av aktierna netto) måste anmälas till Finansinspektionen som sedan publicerar detta varje eftermiddag (listan hittar du här).  Just nu finns flera intressanta blankningspositioner som är värda att uppmärksamma.

Arcam, som sysslar med tillverkning av metallkomponenter, har haft en seg utveckling den senaste tiden. Aktien har fallit 8 procent på tre månader men flera tunga aktörer tror uppenbarligen att nedgången kan att fortsätta. Efter den svaga rapporten i slutet av juli har både Macquarie Funds Management och JP Morgan Asset Management ökat sina blankningspositioner i aktien.

Maquarie ligger nu på 1,2 procent vilket kan jämföras med en position på 0,75 procent på rapportdagen. JP Morgan ligger nu på 0,82 procent mot 0,59 procent dagen innan rapporten den 22 juli.

Kredithanteringsbolaget Intrum Justitia har kursmässig haft en tuff sommar med ett kraftigt fall i samband med brexit. Rapporten i juli var förvisso hyfsad och aktien återhämtade sig något. De senaste dagarna har den dock fallit tillbaka vilket är i linje med vad många hedgefondaktörer hoppats på.

Strax innan brexit-omröstningen ökade Pelham Long Short Master Fund blankningspositionen till 2,62 procent. Andra har senare under sommaren successivt ökat sina blankningspositioner. Det gäller bland annat Hound Partners. I början av sommaren låg blankningspositionen i Intrum på 0,53 procent. I dag är den uppe i 1,83 procent vilket tyder på att Hound Partners tror på fortsatt nedgång.

Samma mönster syns hos Farallon Capital Management som i början av juli hade en blankningsposition i Intrum motsvarande 0,53 procent av aktierna. I dag är den uppe i 1,2 procent.

När det gäller Fingerprint är bilden mer splittrad. Cadian Capital Management har sedan i vintras successivt ökat blankningspositionen i biometribolaget. Från att i november ha legat på 0,00 procent är positionen nu uppe i 1,16 procent. Den senaste höjningen gjordes tidigare i veckan då man ökade från 1,03 till 1,16 procent.

Maplelane Capital tror också på en nedgång i Fingerprint och har nyligen utökat blankningspositionen som nu ligger på 1,11 procent.

Calixto Global Investors går dock åt andra hållet och minskar blankningspositionen i Fingerprint. I början av juli motsvarade den 0,72 procent av aktierna men sedan dess har den minskats till 0,54 procent.

Samma gäller för Eminence Capital som minskat exponeringen under sommaren och den senaste anmälda positionen ligger på 0,84 procent.

Aktiechatt
Hernhag: Fem högriskaktier med tillväxtpotential
Börsen
Stark avslutning på börsveckan
Aktier
Spararnas amerikanska favoritaktierSvenskar ökar åter i hajpat bolag
Aktie
"Ansträngd värdering" bakom H&M-familjens minskning i Hexagon
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska aktierekar
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
USA
Stark amerikansk jobbstatistik
Placera
Proffsinvesterare spår global recession inom fem år
Analys
Morgan Stanley ser potential på medellång siktHöjer rekommendation och riktkurs för Getinge
Aktie
Vinstvarning från Sportamore
Aktie
Auktionsfirman sänker helårsprognosen
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT
Elpriset
Väder på avvägar trycker upp elpriset
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson: Mutförlikning nära i USA
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Aktie
Bara hälften av preferensaktieägarna sa ja till utbyte
Penningtvätt
Standard & Poors: Ingen brist på kontroll hos SEB i Baltikum