Starkt resultat för Sandvik

Publicerad 2016-07-18 13:57

Rapport Verkstadsbolaget Sandviks resultat före skatt blev 2 287 miljoner kr i det andra kvartalet 2016 (2 452). Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på i genomsnitt 2 124 miljoner kr, enligt SME Direkts sammanställning inför rapporten.

I det andra kvartalet uppgick Sandviks orderingång till 19 869 miljoner kr (21 766), jämfört med analytikerprognosen på 19 991 miljoner kr.

Sandvik noterade ett i stort sett stabilt Europa under det andra kvartalet med en orderminskning på 1 procent, medan Nordamerika minskade betydligt med 10 procent. Asien rapporterade en positiv tillväxt om 5 procent jämfört med samma period föregående år. Det framgår av måndagens kvartalsrapport.

Mönstret påminner om föregående rapport, sånär som på att Asien då rapporterades backa. Den positiva tillväxten i Asien drevs under det andra kvartalet av god tillväxt inom Sandvik Mining samt Sandvik Materials Technology, som fick en större order (gällande ånggeneratorrör till kärnkraftssegmentet).

”Orderaktiviteten präglades i allmänhet av försiktighet under andra kvartalet, och både orderingång och intäkter minskade med 4 procent jämfört med samma period föregående år”, skriver vd Björn Rosengren i sitt vd-ord.

Tillväxten inom de två största affärsområdena, Sandvik Machining Solutions och Sandvik Mining, betecknas som ”relativt stabil” och låg kvar på samma nivå, respektive minskade med 2 procent.

Den underliggande kundaktiviteten i gruvsegmentet förblev generellt stabil för Sandvik under kvartalet. Orderingången för utrustning minskade något till följd av en tuff jämförelse från föregående år, medan orderingången för eftermarknaden var oförändrad.

Sandvik har tack vare sina export- och importflöden till Storbritannien en naturlig valutasäkring mot pundförsvagning, och därmed ingen direkt valutapåverkan.

Hur marknaden generellt utvecklar sig som en följd av britternas EU-omröstning återstår däremot att se: Storbritannien är Sandviks fjärde största marknad med en årsomsättning på cirka 3,8 miljarder kronor, elva fabriker och åtta försäljningsenheter, enligt vad Björn Rosengren sade till reportrar på måndagen efter rapporten.

”Det här är inget som direkt slår på oss”, sade han och nämnde att fördyringar i importerat gods kommer tillbaka vid export.

Han nämnde även att marknadssituationen i och relaterat till Storbritannien har varit tuff historiskt, åtminstone under det senaste året, och ”ingen räknar med någon förbättring på kort sikt”.

Beträffande den andra stora geopolitiska risken i närtid, oroligheterna i Turkiet, har Sandvik en knapp miljard av sin omsättning i landet och 130 anställda där.

”Turkiet har under en ganska lång period varit en väldigt viktig marknad för både oss och andra företag, och vi hoppas och förväntar oss att det består: vi har inga ambitioner att dra oss ur den marknaden”, sade Björn Rosengren.

Chatt
Hernhag: Fyra aktier att öka i och behålla på sikt"Två bra barnaktier"
Aktier
Sparekonomen varnar för dubbelsmäll i investmentbolagRabatterna krymper och premierna stiger
Foto: Shutterstock
Råvaror
UBS: Guld kan stiga mot 2.100 dollar nästa år
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker: Mer dämpad prisuppgång på bomarknaden
Pension
Andersson: Nio av tio pensionärer får mer pengar nästa år"Pensionsgapet borta 2023"
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen tyngde i New York
Aktie
Kinnevik säljer hela innehavet i Qliro
Börsen
Stängning marginellt upp
JP Morgan: Troliga bankfusioner i Europa
Aktie
Lundberg tankar ännu mer SHB-aktier
Handelskriget
USA beordrar Google och Apple förbjuda Tiktok och Wechat
Bank
FI utreder Swedbank för marknadsmissbruk
18/9
Trading Direkt: Analys i "extrema uppgångar"
Fonder
Företagsobligationsfonderna har återhämtat sig
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Bostad
Valueguard: Boprisuppgången fortsätter
Aktie
Ericsson i mångmiljardaffärKöper amerikanskt 5G-bolag
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Riksbanken
Räkna med oförändrad reporänta nästa vecka
Aktie
Stillfront köper mobilspelsbolaget Nanobit
Foto: istockphoto
Asien
Lätt uppåt i Asien
Placera
Söderberg & Partners: Så ska du placera i höstStrategirapporten ”Climbing the Wall of Worry”
Analys
Arjo: Carnegie tror på ökad tillväxt"Kvartalsrapporten driver upp aktiekursen"
Foto: Shutterstock
Placera
DNB Markets: Sektorskifte på börsen"Verkstad och fastigheter vinner terräng"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar