Starkt resultat för Sandvik

Publicerad 2016-07-18 13:57

Rapport Verkstadsbolaget Sandviks resultat före skatt blev 2 287 miljoner kr i det andra kvartalet 2016 (2 452). Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på i genomsnitt 2 124 miljoner kr, enligt SME Direkts sammanställning inför rapporten.

I det andra kvartalet uppgick Sandviks orderingång till 19 869 miljoner kr (21 766), jämfört med analytikerprognosen på 19 991 miljoner kr.

Sandvik noterade ett i stort sett stabilt Europa under det andra kvartalet med en orderminskning på 1 procent, medan Nordamerika minskade betydligt med 10 procent. Asien rapporterade en positiv tillväxt om 5 procent jämfört med samma period föregående år. Det framgår av måndagens kvartalsrapport.

Mönstret påminner om föregående rapport, sånär som på att Asien då rapporterades backa. Den positiva tillväxten i Asien drevs under det andra kvartalet av god tillväxt inom Sandvik Mining samt Sandvik Materials Technology, som fick en större order (gällande ånggeneratorrör till kärnkraftssegmentet).

”Orderaktiviteten präglades i allmänhet av försiktighet under andra kvartalet, och både orderingång och intäkter minskade med 4 procent jämfört med samma period föregående år”, skriver vd Björn Rosengren i sitt vd-ord.

Tillväxten inom de två största affärsområdena, Sandvik Machining Solutions och Sandvik Mining, betecknas som ”relativt stabil” och låg kvar på samma nivå, respektive minskade med 2 procent.

Den underliggande kundaktiviteten i gruvsegmentet förblev generellt stabil för Sandvik under kvartalet. Orderingången för utrustning minskade något till följd av en tuff jämförelse från föregående år, medan orderingången för eftermarknaden var oförändrad.

Sandvik har tack vare sina export- och importflöden till Storbritannien en naturlig valutasäkring mot pundförsvagning, och därmed ingen direkt valutapåverkan.

Hur marknaden generellt utvecklar sig som en följd av britternas EU-omröstning återstår däremot att se: Storbritannien är Sandviks fjärde största marknad med en årsomsättning på cirka 3,8 miljarder kronor, elva fabriker och åtta försäljningsenheter, enligt vad Björn Rosengren sade till reportrar på måndagen efter rapporten.

”Det här är inget som direkt slår på oss”, sade han och nämnde att fördyringar i importerat gods kommer tillbaka vid export.

Han nämnde även att marknadssituationen i och relaterat till Storbritannien har varit tuff historiskt, åtminstone under det senaste året, och ”ingen räknar med någon förbättring på kort sikt”.

Beträffande den andra stora geopolitiska risken i närtid, oroligheterna i Turkiet, har Sandvik en knapp miljard av sin omsättning i landet och 130 anställda där.

”Turkiet har under en ganska lång period varit en väldigt viktig marknad för både oss och andra företag, och vi hoppas och förväntar oss att det består: vi har inga ambitioner att dra oss ur den marknaden”, sade Björn Rosengren.

Analyser
Analytiker tror på Nordea och Intrum
Börsen
Stefan Persson på köphumör
Foto: Shutterstock
Rapporter
Tufft för OEM under pandemin
Börsen
Uppåt för storbolagen
Fritidshus
Fastighetsbyrån: Köpläge i Spanien efter coronan"Prisnedgången kan vara nära 30 procent"
Rapporter
Kinneviks vd om bolagets strategi
Rapporter
Essitys försäljning backar
Asien
Asien: Uppåt på Tokyobörsen
Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut
Foto: AP/TT
Wall Street
Banker vinnare i New York
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat
10/7
Trading Direkt: Finns risk att EU rasar samman
Räntan
Riksbanken utesluter inte ny räntesänkning
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Aktie
Ölproducenten vinstvarnar
Fonder
Nettosparandet i fonder ökade i juni
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Atrium Ljungberg något sämre än väntatAvstår från att lämna helårsprognos
Resultat
NP3 höjde förvaltningsresultatetKlart högre hyresintäkter
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
KO stämmer kommunalt energibolag"Kunden bunden till oförutsägbar elkostnad i ett år"
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar Europa och euronMinskar exponeringen mot defensiva sektorer
Foto: Erik Mårtensson/TT
Konjunktur
Analytiker: Maj blir kanske botten i stället för april"Andra kvartalet inte så blodigt som befarats"