Starkt resultat för Sandvik

Publicerad 2016-07-18 13:57

Rapport Verkstadsbolaget Sandviks resultat före skatt blev 2 287 miljoner kr i det andra kvartalet 2016 (2 452). Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på i genomsnitt 2 124 miljoner kr, enligt SME Direkts sammanställning inför rapporten.

I det andra kvartalet uppgick Sandviks orderingång till 19 869 miljoner kr (21 766), jämfört med analytikerprognosen på 19 991 miljoner kr.

Sandvik noterade ett i stort sett stabilt Europa under det andra kvartalet med en orderminskning på 1 procent, medan Nordamerika minskade betydligt med 10 procent. Asien rapporterade en positiv tillväxt om 5 procent jämfört med samma period föregående år. Det framgår av måndagens kvartalsrapport.

Mönstret påminner om föregående rapport, sånär som på att Asien då rapporterades backa. Den positiva tillväxten i Asien drevs under det andra kvartalet av god tillväxt inom Sandvik Mining samt Sandvik Materials Technology, som fick en större order (gällande ånggeneratorrör till kärnkraftssegmentet).

”Orderaktiviteten präglades i allmänhet av försiktighet under andra kvartalet, och både orderingång och intäkter minskade med 4 procent jämfört med samma period föregående år”, skriver vd Björn Rosengren i sitt vd-ord.

Tillväxten inom de två största affärsområdena, Sandvik Machining Solutions och Sandvik Mining, betecknas som ”relativt stabil” och låg kvar på samma nivå, respektive minskade med 2 procent.

Den underliggande kundaktiviteten i gruvsegmentet förblev generellt stabil för Sandvik under kvartalet. Orderingången för utrustning minskade något till följd av en tuff jämförelse från föregående år, medan orderingången för eftermarknaden var oförändrad.

Sandvik har tack vare sina export- och importflöden till Storbritannien en naturlig valutasäkring mot pundförsvagning, och därmed ingen direkt valutapåverkan.

Hur marknaden generellt utvecklar sig som en följd av britternas EU-omröstning återstår däremot att se: Storbritannien är Sandviks fjärde största marknad med en årsomsättning på cirka 3,8 miljarder kronor, elva fabriker och åtta försäljningsenheter, enligt vad Björn Rosengren sade till reportrar på måndagen efter rapporten.

”Det här är inget som direkt slår på oss”, sade han och nämnde att fördyringar i importerat gods kommer tillbaka vid export.

Han nämnde även att marknadssituationen i och relaterat till Storbritannien har varit tuff historiskt, åtminstone under det senaste året, och ”ingen räknar med någon förbättring på kort sikt”.

Beträffande den andra stora geopolitiska risken i närtid, oroligheterna i Turkiet, har Sandvik en knapp miljard av sin omsättning i landet och 130 anställda där.

”Turkiet har under en ganska lång period varit en väldigt viktig marknad för både oss och andra företag, och vi hoppas och förväntar oss att det består: vi har inga ambitioner att dra oss ur den marknaden”, sade Björn Rosengren.

Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Börsen
Slagigt på börsen
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas
Bolån
Snitträntorna föll i november
Brexit
Aktieexperter: Räkna med brittiskt kursrally"Brittiska bolag på 30-årslägsta"
Valuta
Uppåt för kronan efter inflationsstatistiken
Räntan
Sparekonomen: Riksbanken höjer räntan efter inflationssiffrorna
Inflation
Inflation i linje med Riksbankens prognosBäddar för räntehöjning
Analyser
Här är onsdagens fyra färska köprekar
Portföljlån
Erbjuder nya lån med portföljen som säkerhet
Notering
Saudi Aramco maxrusar i premiärenÄr nu världens största noterade bolag
Bostad
Hemnet: Budpremien på bostadsrätter stigerÖver 10 procent i Stockholm
Foto: Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten/TT
Premiepensionen
Dags för årets miljardregn över pensionsspararna
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Analys
HSBC: SAS-aktien är "översåld"Står fast vid köprekommendation
Fonder
Spararna tankar aktiefonderGlobal- och Sverigefonder lockar mest