Kommentar: Elekta inget för svaga nerver

Publicerad 2016-06-01 13:02

Aktier Bokslutet från Elekta är ingen vacker läsning och aktien faller kraftigt. Samtidigt upprepar bolaget sin positiva tro på framtiden med betydligt bättre resultat inom två år – men börsen ser inte ut att lita på det.

I vintras kritiserade Privata Affärer ledningen för Elekta när den inte hade vinstvarnat före sin delårsrapport. Den var nära 40 procent sämre än marknadens förväntningar och aktien föll som en sten. Ledningen medgav att den borde agerat annorlunda och då tycker man att det borde ge avtryck framöver.

Men när bokslutet nu kom på onsdagsmorgonen blev det mungiporna ner igen. Visserligen var avvikelsen ”bara” 13 procent mot marknadens genomsnittliga tro, men det är tillsammans med andra dystra siffror tillräckligt för att Elekta borde kunnat ge marknaden en bättre guidning.

Nu kan det tyckas att ett resultat på 785 (ebita) miljoner inte är så dåligt för det fjärde kvartalet. Men till det kommer stora engångsposter på 459 miljoner som drar ner resultatet ytterligare innan skatt och utöver det minskade omsättningen organiskt med 6 procent och blev 200 miljoner lägre än förväntat. Sedan tidigare har bolaget gett en prognos för tillväxt för räkenskapsåret 2015/2016, vilket alltså blev fel och nu kommer bolaget i fortsättningen inte att presentera några utsikter för intäkterna.

Finns det då ingenting positivt med Elektas rapport? Jo faktiskt, aktieägarna kan glädja sig åt att orderingången faktiskt blev bättre än väntat sista tre månaderna och uppgick till 4,5 miljarder, vilket var 6 procent bättre än börsens förväntningar.

Vd Tomas Puusepp upprepar också att Elektas omstrukturering mot bättre lönsamhet flyter på enligt plan. Cirka 200 miljoner i besparingar är redan realiserade och totalt ska det bli 700 miljoner. Och målet att nå en marginal på 20 procent på ebita-nivå räkenskapsåret 2017/2018 ligger fast.

Elekta-aktien hade vid lunchtid fallit med cirka 7 procent och det är svårt att se om det finns ytterligare fallhöjd. Det hänger delvis samman med att aktien är en av de mest blankade på Stockholmsbörsen varför kursutvecklingen understundom är extremt ryckig.

Nu har bolaget kapitalmarknadsdag om en dryg vecka och därefter tar nye vd:n Richard Hausmann över. Det kan bli den nystart som bolaget behöver – samtidigt som det alltid finns risk för nya stora engångsposter när en ny vd vill rensa ut alla gamla surdegar.

Säkert är i alla fall att en aktieägare i Elekta kommer fortsätta att få uppleva en svängig resa. Bolaget är världsledande inom strålterapi med en stark produktutveckling, men har under senare år haft svårt att få upp lönsamheten. Om bolaget infriar sitt mål om två år blir aktien intressant igen – men ju fler rapporter som sänker kursen kraftigt skadas förtroendet ytterligare.

Placera
Nordeas chefsstrateg: Medvind för riskfyllda tillgångar"Aktier presterar bättre än obligationer"
Aktier
Lista: Månadens bästa och sämsta aktier
Krönika
Hernhag: Intressanta lägen i kokande fastighetsbransch
Aktier
Här är novembers populäraste aktierVaccinnyheter fick börserna att slå i taket
Börsen
Minusavslutning på måndagsbörsen
USA
Biden bekräftar att Yellen blir finansminister
Pandemin
Goldman: 70 procent i utvecklade länder vaccinerade nästa höst
Bostad
Danske: Bostadsrättspriser fortsatte uppåt i november
Foto: Shutterstock
Skatter
Ny skattereduktion för privatpersoner som installerar grön teknikÄven kostnader för materiel omfattas
Aktier
Entras största ägare nobbar båda buden
Pandemin
Handelsbanken spår svensk dubbeldippBNP sjunker i vinter
Foto: Thomas Johansson/TT
Analys
DNB: Stark resultattrend för VolvoSpår 22-procentig ökning av orderingången"
Foto: istockphoto
Analys
Kepler: Lundin Mining drar nytta av stark kopparmarknad
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Aktie
Rusning i Moment Group efter hävt handelsstoppNöjesjätten har hittat finansieringslösning
Köptips
Börsveckan: Fyra intressanta IT-konsulter
Aktie
Di: En aktie att köpa
Aktietips
AFV: Diös en billig värdeaktieTidningen rekommenderar köp
Budstriden
Castellum ser synergier på 300 miljoner vid samgående med Entra
Aktie
Arnhult ökar i Odd Molly
Asien
Kinabörserna mot strömmen i Asien
Aktier
Här är de mest blankade aktierna på börsen just nu
Chatt
Hernhag: Tre utdelningsaktier med chans till uppgång...och fyra stabila amerikanska utdelare
Fonder
Fondspararna tankar grönt under rekordstark månadHär är månadens populäraste fonder
Pension
Så hållbart är ditt pensionsbolagLänsförsäkringar klättrar – AMF tappar