Kommentar: Elekta inget för svaga nerver

Publicerad 2016-06-01 13:02

Aktier Bokslutet från Elekta är ingen vacker läsning och aktien faller kraftigt. Samtidigt upprepar bolaget sin positiva tro på framtiden med betydligt bättre resultat inom två år – men börsen ser inte ut att lita på det.

I vintras kritiserade Privata Affärer ledningen för Elekta när den inte hade vinstvarnat före sin delårsrapport. Den var nära 40 procent sämre än marknadens förväntningar och aktien föll som en sten. Ledningen medgav att den borde agerat annorlunda och då tycker man att det borde ge avtryck framöver.

Men när bokslutet nu kom på onsdagsmorgonen blev det mungiporna ner igen. Visserligen var avvikelsen ”bara” 13 procent mot marknadens genomsnittliga tro, men det är tillsammans med andra dystra siffror tillräckligt för att Elekta borde kunnat ge marknaden en bättre guidning.

Nu kan det tyckas att ett resultat på 785 (ebita) miljoner inte är så dåligt för det fjärde kvartalet. Men till det kommer stora engångsposter på 459 miljoner som drar ner resultatet ytterligare innan skatt och utöver det minskade omsättningen organiskt med 6 procent och blev 200 miljoner lägre än förväntat. Sedan tidigare har bolaget gett en prognos för tillväxt för räkenskapsåret 2015/2016, vilket alltså blev fel och nu kommer bolaget i fortsättningen inte att presentera några utsikter för intäkterna.

Finns det då ingenting positivt med Elektas rapport? Jo faktiskt, aktieägarna kan glädja sig åt att orderingången faktiskt blev bättre än väntat sista tre månaderna och uppgick till 4,5 miljarder, vilket var 6 procent bättre än börsens förväntningar.

Vd Tomas Puusepp upprepar också att Elektas omstrukturering mot bättre lönsamhet flyter på enligt plan. Cirka 200 miljoner i besparingar är redan realiserade och totalt ska det bli 700 miljoner. Och målet att nå en marginal på 20 procent på ebita-nivå räkenskapsåret 2017/2018 ligger fast.

Elekta-aktien hade vid lunchtid fallit med cirka 7 procent och det är svårt att se om det finns ytterligare fallhöjd. Det hänger delvis samman med att aktien är en av de mest blankade på Stockholmsbörsen varför kursutvecklingen understundom är extremt ryckig.

Nu har bolaget kapitalmarknadsdag om en dryg vecka och därefter tar nye vd:n Richard Hausmann över. Det kan bli den nystart som bolaget behöver – samtidigt som det alltid finns risk för nya stora engångsposter när en ny vd vill rensa ut alla gamla surdegar.

Säkert är i alla fall att en aktieägare i Elekta kommer fortsätta att få uppleva en svängig resa. Bolaget är världsledande inom strålterapi med en stark produktutveckling, men har under senare år haft svårt att få upp lönsamheten. Om bolaget infriar sitt mål om två år blir aktien intressant igen – men ju fler rapporter som sänker kursen kraftigt skadas förtroendet ytterligare.

Pension
Premiepensionens förvalsalternativ kan stöpas om rejält
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sektor
Swedbank: Stark verkstad efter rapporterna”Goda marginaler talar för stigande vinster”
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Elpris
Lägsta elpriset på över tio år
Börsen
Börsen nära nollstrecket
Aktie
Återhämtning i Hudya efter katastrofstarten
Bud
Dubbel kursrusning efter Footways bud på Sportamore
Krönika
Hernhag: Ericssons kursnivå är en gåta
Fonder
Carnegie stuvar om i fondutbudet
"Leo Vegas ett värdecase"
Aktietips
Tre heta köptipsOch tre aktier du kan strunta i
Aktietips
DI: Fin tillväxt väntar i CTT
Asien
Stimulanshopp lyfter Kinas börser
Börsen
Vita huset vill stimulera hushållens börshandel
Bostad
Mäklarfirmans bostadsindex faller"Lägre förväntningar på bopriser förvånar"
Börsen
Analytiker: Coronaviruset en lätt match för 800 räntesänkningar"Inte konstigt att allt går upp"
Chatt
Hernhag: Börsens bästa tillväxtbolagTre bra chansaktier för långsiktiga
PPM
Skarp kritik mot premiepensionsutredningen
Foto: Shutterstock
Analys
Strategichef: Kinas ekonomi bromsar in 6 procent"Sticker hål på finansbubblan"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
"Ej troligt att USA köper andel i Ericsson"
Börsen
Barclays spår fler vinstvarningar i spåren av coronaviruset
UBS tror på extrautdelning från Boliden
Folk på väg
Börspanelens expert till Kungsledens styrelse
14/2
Trading Direkt: Rapportbolag och teknisk analys
Aktie
SAS förlänger flygstopp till Kina"Kan kosta bolaget hundratals miljoner"