Alfredsson: Läge för bottenfiske i Mycronic

Publicerad 2016-05-31 13:13

Aktietips Teknikbolaget Mycronic har varit en stark vinnare senare år, men nu har kursen rekylerat 25 procent från toppen. Men tillväxten är stark och det kan vara ett bra läge att plocka upp aktien i ett klassiskt bottenfiske.

Det har varit ett svängigt år för Mycronic med en stark start med en toppkurs på 88 kr i januari. Men bokslut och första delårsrapport nådde inte riktigt upp till marknadens höga förväntningar och därifrån har kursen halkat ner med i dagsläget 25 procent.

Det är inte ovanligt att riktiga kursraketer som Mycronic som rusat flera hundra procent under de senaste tre åren blir lite överspekulerade med tiden – och då ligger en kraftig rekyl i korten när siffrorna inte riktigt klarar marknadens krav.

Det är då det finns en chans för de som inte hängt med i den första kursrusningen att eventuellt plocka upp aktien och det så kallade grundcaset fortfarande finns kvar. Och i Mycronic är det fortfarande väldigt mycket som talar för företaget.

Verksamheten står på två ben – mönsterritare för elektronikföretag och utrustning för ytmontering av elektronik på kretskort. Även om det sistnämnda segmentet visade negativt tillväxt under första kvartalet blev totalen stark med en orderingång på hela 794 miljoner (471) och en rekordhög orderstock på 1,5 miljarder. Omsättningen steg till 344 miljoner (304) och rörelseresultatet steg till 32 miljoner (26).

Det som kan förvirra aktiemarknaden är att försäljning och resultat kan svänga kraftigt mellan kvartalen på grund av ordervärdet vid vissa mönsterritare kan uppgå till flera hundra miljoner. Därför handlar det om att se den långa trenden för bolaget, vilket är klart positiv. Nya produkter och en satsning på eftermarknaden aska också göra utvecklingen mer stabil i framtiden.

Några av leveranserna förra året var ovanligt lönsamma – därför finns en risk för att resultatet går ner något i år även om första kvartalets siffror inte pekar på det. Det är därför möjligt att Mycronic kan överraska med bättre resultat även kommande kvartal, vilket kan ge ny fart till kursen.

Vd Lena Olving påpekar också i delårsrapporten att dagsläget med den stora orderstocken och ett bra kassaflöde ger bolaget möjlighet att nå sina finansiella mål. Hon har också visat sin tro på bolaget genom att nyligen köpa ytterligare 2 500 aktier och har totalt 112 500.

Graf: Mycronics utveckling hittills i år

{Chart}