Alfredsson: Läge för bottenfiske i Mycronic

Publicerad 2016-05-31 13:13

Aktietips Teknikbolaget Mycronic har varit en stark vinnare senare år, men nu har kursen rekylerat 25 procent från toppen. Men tillväxten är stark och det kan vara ett bra läge att plocka upp aktien i ett klassiskt bottenfiske.

Det har varit ett svängigt år för Mycronic med en stark start med en toppkurs på 88 kr i januari. Men bokslut och första delårsrapport nådde inte riktigt upp till marknadens höga förväntningar och därifrån har kursen halkat ner med i dagsläget 25 procent.

Det är inte ovanligt att riktiga kursraketer som Mycronic som rusat flera hundra procent under de senaste tre åren blir lite överspekulerade med tiden – och då ligger en kraftig rekyl i korten när siffrorna inte riktigt klarar marknadens krav.

Det är då det finns en chans för de som inte hängt med i den första kursrusningen att eventuellt plocka upp aktien och det så kallade grundcaset fortfarande finns kvar. Och i Mycronic är det fortfarande väldigt mycket som talar för företaget.

Verksamheten står på två ben – mönsterritare för elektronikföretag och utrustning för ytmontering av elektronik på kretskort. Även om det sistnämnda segmentet visade negativt tillväxt under första kvartalet blev totalen stark med en orderingång på hela 794 miljoner (471) och en rekordhög orderstock på 1,5 miljarder. Omsättningen steg till 344 miljoner (304) och rörelseresultatet steg till 32 miljoner (26).

Det som kan förvirra aktiemarknaden är att försäljning och resultat kan svänga kraftigt mellan kvartalen på grund av ordervärdet vid vissa mönsterritare kan uppgå till flera hundra miljoner. Därför handlar det om att se den långa trenden för bolaget, vilket är klart positiv. Nya produkter och en satsning på eftermarknaden aska också göra utvecklingen mer stabil i framtiden.

Några av leveranserna förra året var ovanligt lönsamma – därför finns en risk för att resultatet går ner något i år även om första kvartalets siffror inte pekar på det. Det är därför möjligt att Mycronic kan överraska med bättre resultat även kommande kvartal, vilket kan ge ny fart till kursen.

Vd Lena Olving påpekar också i delårsrapporten att dagsläget med den stora orderstocken och ett bra kassaflöde ger bolaget möjlighet att nå sina finansiella mål. Hon har också visat sin tro på bolaget genom att nyligen köpa ytterligare 2 500 aktier och har totalt 112 500.

Graf: Mycronics utveckling hittills i år

{Chart} 

Börsen
Bred uppgång på måndagsbörsenÅrets nedgång nästan återtagen
Krönika
Lindberg: Aktiva vinnare på rörligare börser
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Tesla och Uber draglok på stark börs
Foto: istockphoto
Obligationer
Företagsobligationer: Ökat tryck i emissioner under sommaren
Köptips
Analys: "Signifikant försäljningsökning andra halvåret"
Bostad
Bomarknaden: Tydlig nedgång i såld nyproduktion
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Marginell återhämtning på gästnätter"Särskilt svagt för hotellen"
Analys
Analys: Ny rekordnivå för konkurser globalt
5G
Storbritannien överväger utesluta Huawei från 5G-nätverkÄven Frankrike vill utesluta Huaweis utrustning
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
Tele2:s vd avgår
Asien
Asien: Kina-börserna rusar"Ett tjurrally är i annalkande"
Sektor
Norwegian ser gradvis ökas efterfrågan
Foto: Shutterstock
Råvaror
Lundin Gold återstartar guldgruva
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Wihlborgs höjde hyresintäkterna
Rapport
Fabeges förvaltningsresultat minskade
Börs
Buffett gör stor naturgasaffär
Foto: Shutterstock
Pandemin
Europa öppnar – men bilsemester kan skapa problem"Ta med Gröna kortet om du kör bil"
Foto: Shutterstock
Pandemin
Experterna: Svag konsumtion i sommar trots hemester"Särskilt dystert för hotell och restauranger"
Insiders
Insiders som gjort affärer efter midsommar
Foto: istockphoto
Bostad
Rekordstor uppgång i boprisförväntningar
Sektor
Barclays höjer riktkurserna för svenska verkstadsbolag"Ljusare utsikter i verkstaden"
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Spara
Bratt skickar film till alla i finansutskottet"ISK utestänger många privatsparare från emissioner"
Foto: Shutterstock
Börsen
Disciplinnämnden avnoterar Italeaf från First North