Per Hammarlund: Brexit-valet kan bli en rysare

Publicerad 2016-05-27 10:39

Krönika Medierna är fulla av skrämselskott om vad som kommer att hända om Storbritannien blir kvar i EU eller lämnar unionen. Samtidigt är ovissheten om valutgången stor, konstaterar Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund, som spår att valet blir en rysare i bästa Hamletstil.

Att vara eller icke vara, det är frågan. William Shakespeares klassiska ord är lika aktuella nu som för drygt 400 år sedan. I dag handlar det inte om maktkampen i det danska slottet Elsinore (Kronborgs slott i Helsingör), utan frågan är om Storbritannien ska lämna EU eller inte.

Och likt den danske prinsen Hamlet har britternas premiärminister David Cameron allt att förlora i folkomröstningen, där han investerat hela sin politiska karriär i kampen för att Storbritannien ska stanna kvar i EU. Ödesdramat avgörs den 23 juni.

Läser du brittisk press är det svårt att få någon entydig bild av hur opinionsvindarna blåser över de brittiska öarna i EU-frågan. Därför beslöt jag mig för att resa dit för att på plats ta del av de båda sidornas bästa argument. Min resa gick först till den anrika universitetsstaden Cambridge samt naturligtvis till London, där jag mötte akademiker, intellektuella samt vanliga britter. En universitetslärare som jag träffade sammanfattar EU-vännernas ståndpunkt.

 – Klart jag röstar ja till att vi ska stanna kvar. Ett utträde vore som att ta ett kliv tillbaka i utvecklingen.

Mitt samlade intryck är att debatten förs i en hetlevrad ton och med passionerade argument och ibland ren skrämselpropaganda. Det leder till att man stundtals slirar med sanningen och tolkar EU-statistik till sin egen fördel.

Det är omöjligt att lämna hotellrummet utan att mötas av valpropaganda eller nyheter från båda sidorna. Den första löpsedeln jag möttes av uttryckte sitt missnöje med den amerikanske presidenten Barack Obamas statsbesök, där han i ett tal uppmanade britterna att stanna kvar i EU. Brexitsidan utnyttjade omedelbart besöket och en av tidningarna som förespråkar ett EU-utträde, reagerade på Obamas uttalande med rubriken ”Nobama!” på förstasidan. Presidentens utspel uppfattades som om USA tog ställning i ett annat lands angelägenheter.

Medierna är fulla med skrämselskott om vad som kommer att hända om landet blir kvar eller lämnar unionen. Ett exempel från brexitsidan som slog mig är följande: ”Ingen kan bevisa att britterna tjänat på att vara med i EU.” Och från den EU-vänliga sidan: ”Nu får vi söka visum när vi ska turista i Europa nästa gång.”

En annan rubrik refererade till en undersökning, som visar att ointresset bland de unga kan påverka valutgången: ”4 av 5 heltidsstuderande britter vill stanna kvar i EU – men bara 20 procent tänker rösta.”

När det gäller opinionsmätningarna så pendlar resultaten fram och tillbaka. Enligt en mätning vet 20 procent ännu inte om de ska rösta. Det får mig att minnas den stora avvikelsen mellan opinionsundersökningar och utfallet i förra årets brittiska parlamentsval. Det som såg ut som en tuff kamp mellan de två största partierna bara dagarna innan valet visade sig bli en övertygande seger med 7 procentenheter för de konservativa.

Ska vi känna oss helt övertygade om utgången i omröstningen när vi närmar oss valdagen bör ledningen vara betydligt större än så.

Not: Krönikan publicerades ursprungligen i Privata Affärer nr 6/2016.

Foto: AP/TT
Wall Street
Banker vinnare i New York
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Börsen
Veckoavslut i dur
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat
10/7
Trading Direkt: Finns risk att EU rasar samman
Räntan
Riksbanken utesluter inte ny räntesänkning
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Aktie
Ölproducenten vinstvarnar
Fonder
Nettosparandet i fonder ökade i juni
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Atrium Ljungberg något sämre än väntatAvstår från att lämna helårsprognos
Asien
Asien: Ny corona-oro dämpar humöret
Resultat
NP3 höjde förvaltningsresultatetKlart högre hyresintäkter
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
KO stämmer kommunalt energibolag"Kunden bunden till oförutsägbar elkostnad i ett år"
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar Europa och euronMinskar exponeringen mot defensiva sektorer
Foto: Erik Mårtensson/TT
Konjunktur
Analytiker: Maj blir kanske botten i stället för april"Andra kvartalet inte så blodigt som befarats"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Statistik
SCB: Konsumtionen sjönk nästan 10 procent i maj
Sektor
Betting: Kepler upprepar köp i sektorn
Foto: Lars Pehrsson/SvD/TT
Penningtvätt
Uppgifter: SEB överväger överklaga miljardboten
Rapport
Öresund: Substansvärdet minskade 20 procent
Köptips
Affärsvärlden: Aktien som fortfarande är köpvärd
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Fonder
Fonder: Rekordutflöden från brittiska aktiefonder"Högsta summan hittills"