Per Hammarlund: Brexit-valet kan bli en rysare

Publicerad 2016-05-27 10:39

Krönika Medierna är fulla av skrämselskott om vad som kommer att hända om Storbritannien blir kvar i EU eller lämnar unionen. Samtidigt är ovissheten om valutgången stor, konstaterar Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund, som spår att valet blir en rysare i bästa Hamletstil.

Att vara eller icke vara, det är frågan. William Shakespeares klassiska ord är lika aktuella nu som för drygt 400 år sedan. I dag handlar det inte om maktkampen i det danska slottet Elsinore (Kronborgs slott i Helsingör), utan frågan är om Storbritannien ska lämna EU eller inte.

Och likt den danske prinsen Hamlet har britternas premiärminister David Cameron allt att förlora i folkomröstningen, där han investerat hela sin politiska karriär i kampen för att Storbritannien ska stanna kvar i EU. Ödesdramat avgörs den 23 juni.

Läser du brittisk press är det svårt att få någon entydig bild av hur opinionsvindarna blåser över de brittiska öarna i EU-frågan. Därför beslöt jag mig för att resa dit för att på plats ta del av de båda sidornas bästa argument. Min resa gick först till den anrika universitetsstaden Cambridge samt naturligtvis till London, där jag mötte akademiker, intellektuella samt vanliga britter. En universitetslärare som jag träffade sammanfattar EU-vännernas ståndpunkt.

 – Klart jag röstar ja till att vi ska stanna kvar. Ett utträde vore som att ta ett kliv tillbaka i utvecklingen.

Mitt samlade intryck är att debatten förs i en hetlevrad ton och med passionerade argument och ibland ren skrämselpropaganda. Det leder till att man stundtals slirar med sanningen och tolkar EU-statistik till sin egen fördel.

Det är omöjligt att lämna hotellrummet utan att mötas av valpropaganda eller nyheter från båda sidorna. Den första löpsedeln jag möttes av uttryckte sitt missnöje med den amerikanske presidenten Barack Obamas statsbesök, där han i ett tal uppmanade britterna att stanna kvar i EU. Brexitsidan utnyttjade omedelbart besöket och en av tidningarna som förespråkar ett EU-utträde, reagerade på Obamas uttalande med rubriken ”Nobama!” på förstasidan. Presidentens utspel uppfattades som om USA tog ställning i ett annat lands angelägenheter.

Medierna är fulla med skrämselskott om vad som kommer att hända om landet blir kvar eller lämnar unionen. Ett exempel från brexitsidan som slog mig är följande: ”Ingen kan bevisa att britterna tjänat på att vara med i EU.” Och från den EU-vänliga sidan: ”Nu får vi söka visum när vi ska turista i Europa nästa gång.”

En annan rubrik refererade till en undersökning, som visar att ointresset bland de unga kan påverka valutgången: ”4 av 5 heltidsstuderande britter vill stanna kvar i EU – men bara 20 procent tänker rösta.”

När det gäller opinionsmätningarna så pendlar resultaten fram och tillbaka. Enligt en mätning vet 20 procent ännu inte om de ska rösta. Det får mig att minnas den stora avvikelsen mellan opinionsundersökningar och utfallet i förra årets brittiska parlamentsval. Det som såg ut som en tuff kamp mellan de två största partierna bara dagarna innan valet visade sig bli en övertygande seger med 7 procentenheter för de konservativa.

Ska vi känna oss helt övertygade om utgången i omröstningen när vi närmar oss valdagen bör ledningen vara betydligt större än så.

Not: Krönikan publicerades ursprungligen i Privata Affärer nr 6/2016.

Chatt
Hernhag: Fyra aktier att öka i och behålla på sikt"Två bra barnaktier"
Aktier
Sparekonomen varnar för dubbelsmäll i investmentbolagRabatterna krymper och premierna stiger
Foto: Shutterstock
Råvaror
UBS: Guld kan stiga mot 2.100 dollar nästa år
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker: Mer dämpad prisuppgång på bomarknaden
Pension
Andersson: Nio av tio pensionärer får mer pengar nästa år"Pensionsgapet borta 2023"
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen tyngde i New York
Aktie
Kinnevik säljer hela innehavet i Qliro
Börsen
Stängning marginellt upp
JP Morgan: Troliga bankfusioner i Europa
Aktie
Lundberg tankar ännu mer SHB-aktier
Handelskriget
USA beordrar Google och Apple förbjuda Tiktok och Wechat
Bank
FI utreder Swedbank för marknadsmissbruk
18/9
Trading Direkt: Analys i "extrema uppgångar"
Fonder
Företagsobligationsfonderna har återhämtat sig
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Bostad
Valueguard: Boprisuppgången fortsätter
Aktie
Ericsson i mångmiljardaffärKöper amerikanskt 5G-bolag
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Riksbanken
Räkna med oförändrad reporänta nästa vecka
Aktie
Stillfront köper mobilspelsbolaget Nanobit
Foto: istockphoto
Asien
Lätt uppåt i Asien
Placera
Söderberg & Partners: Så ska du placera i höstStrategirapporten ”Climbing the Wall of Worry”
Analys
Arjo: Carnegie tror på ökad tillväxt"Kvartalsrapporten driver upp aktiekursen"
Foto: Shutterstock
Placera
DNB Markets: Sektorskifte på börsen"Verkstad och fastigheter vinner terräng"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar