Alfredsson: Split gynnar aktiekursen

Publicerad 2016-05-25 13:08

Aktier Denna vecka genomförs två uppdelningar av aktier på Stockholmsbörsen - Fingerprint och Nibe. Teoretiskt ska det inte betyda något för värdet, men forskning visar att bolag som genomför split har en bättre kursutveckling.

I måndags blev det klart att Fingerprint och Nibe nu genomför sin split av sina aktier som tidigare annonserats under vintern/våren. För Fingerprint handlar det om en split 5:1 och för Nibe 4:1, vilket kommer reducera kurserna i motsvarande mån när aktieägarna får flera gånger så många aktier.

Det intressanta med splittar är att det inte bara är en bokföringsmässig åtgärd utan att det är statistiskt bevisat att dessa aktier går bättre än index både före uppdelningen och efter. Det är bara ett se på ett kursdiagram för Fingerprint eller Nibe sedan bolagen offentliggjorde sin split, så är det en solklart mycket bättre utveckling.

Och denna utveckling fortsätter alltså även efter uppdelningen där de nya aktierna i de båda bolagen kommer handlas från och med fredag 27 maj. Nu går det sannolikt att hitta undantag från denna regel, men forskning har visat på ett klart positivt samband mellan en split och kursutvecklingen.

Den vanligaste förklaringen till att det blir på detta sätt är att när en aktie som i till exempel Fingerprint fall inte kommer kosta 575 kr längre utan 115 kommer fler att vilja köpa. Många tycker det känns ”dyrt” att köpa aktier som kostar många hundralappar, men aktier runt en hundring blir betydligt mer intressanta.

Ur fundamental värderingssynpunkt är detta förstås nonsens, men den psykologiska effekten att kunna köpa till exempel 100 aktier i Fingerprint för 11-12 000 ska inte underskattas. Det är högst sannolikt att popaktien Fingerprint nu kommer dra till sig nya köpare som kanske inte har varit ägare tidigare och missat hela den stora uppgången.

Och detta kan spela roll även om Fingerprint är en väl omsatt aktie. Den lägre kursen kommer vara lockande för en ny kategori aktieägare där aktieintresset kanske inte är prioriterat, men där kunskapen om just Fingerprint kan vara stor.

Att detta kan påverka kursutvecklingen även efter uppdelningen är alltså sannolikt – men en minst lika stor förklaring är också att bolagen som genomför splittar är framgångsrika. Det finns en anledning till att kursen har blivit så pass hög att en aktie kostar flera hundra kr – och att styrelsen i bolaget har en anledning att genomföra en split för att få ner kursen och öka likviditeten.

Och framgångsrika bolag har oftast en tendens att vara bra även framöver, dvs deras ekonomiska utveckling gör att bolagen rent fundamentalt ska värderas högre och därmed ofta slår index även fortsättningsvis.

Pandemin
Skistar stänger ned i SverigeSälen, Vemdalen och Åre stängs på måndag
Pandemin
Blackrocks vd: Enorma möjligheter på dagens marknad"Ekonomin kommer att återhämta sig"
Affär
Nyfosa pausar miljardköp från SBBAffär värd 8 miljarder
Börsen
Stark avslutning på Stockholmsbörsen
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street under nollstrecket
Foto: Shutterstock
Korttidspermittering
Så påverkas din ekonomi av korttidspermitteringBeviljad semester gäller även om din resa ställs in
Foto: Henrik Montgomery/TT
Pandemin
Handelsbanken spår största BNP-fallet sedan andra världskrigetBopriserna faller 10 procent och inflationen mot noll
Pandemin
Andersson: Mycket allvarligt läge i världsekonomin och svensk ekonomiSpår arbetslöshet 9 procent och BNP minus 4 procent
Foto: istockphoto
Aktier
Swedbank stuvar om bland sektorfavoriternaFyra nya aktier tar plats
31/3
Trading Direkt: Gann Wheel, Short Squeeze och norska kronan
Foto: istockphoto
Sektor
Ålandsbanken: 2020 ett förlorat år i Norden"Nordea och DNB har starkaste positionerna"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Foto: Jessica Gow/TT
Analys
SEB sänker riktkursen för Telia"Sjunkande tv-annonsmarknad raderar vinsten"
Aktier
Så handlade privatspararna i börskaoset”En missräkning på kort sikt”
Aktie
Solenergibolaget rusar efter köprek från ParetoUppgång med 25 procent i dag
Skatt
Sista chansen att få skattepengarna till påskDeklarera innan midnatt
Utdelningar
Utdelningarna fortsätter att ställas in
Aktie
Vinstvarning från Zalando
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Pandemin
Landeborn: Största kurssvängningarna bakom ossMen lågkonjunkturen blir djup
Fonder
Spiltan återöppnar räntefonder
Bostad
Hemnet: Byggts upp ett rekordutbud av bostadsrätter
Foto: Thommy Tengborg/TT
Pandemin
Regeringen förstärker a-kassan
Boränta
Chefekonomen: Riksbankens åtgärder håller boräntorna nere”Obefintligt chans för stigande bopriser”
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Pandemin
Häggström: Därför blir det ingen snabb återhämtning