Anders Andersson: Så placerar du 2 miljoner

Publicerad 2016-05-24 11:03

Chatt I chatten gav Anders bland annat råd om hur man bäst placerar ett par miljoner. Dessutom berättade han vad han gör med en av sina aktiefavoriter som gått ner i kurs.

Villrådig: Äntligen en oberoende att fråga! Gift 54-åring med god ekonomi har ärvt 2 miljoner som nu ska investeras på 6-8 års sikt. Har pratat med storbanker som presenterat allt från dyra multifonder och blandfonder. Har tittat på nätaktörer som erbjuder verktyg för att man själv ska bygga sin portfölj, känner mig dock väldigt osäker då jag är helt novis och aldrig tidigare handlat med aktier & fonder. Kan du ge mig ett råd, hur ska jag tänka o gå tillväga?
Anders: Tack för förtroendet. Bra att du också är skeptisk till säljarna på storbankerna. Jag har under 30 år tjatat om att inte lägga alla ägg i samma korg.I min bok skriver jag om att jag blivit hånad för det. Nu uppmanar jag dig till det. Hitta en rimlig risknivå. Lägg en del på konto hos en liten bank med insättargaranti som kan ge ca 1 procent med lite bindningstid. Plocka succesivt ut pengar och mixa så här i fyra ungefär lika stora delar om du tar medelrisk – svenska aktier eller aktiefonder, globalfond, hedgefonder, räntebärande (kanske företagsobligationsfond eller preferensaktier. Didner och Gerge är ett bra fondbolag, trots höga avgifter.

Student: Hej Anders! Tack för en bra bok! Hur tycker du man ska göra med H&M & MQ? Jag gillar aktierna och tycker speciellt att MQ är billig just nu (H&M är fortfarande lite dyr).
Anders: Så kul att du gillar min bok. Hoppas du drar nytta av några av mina 152 råd. H&M har varit en av mina favoritaktier i många år. Det är en långsiktig placering, och senaste tidens nedgång gör inte att jag säljer. Det är frestande att köpa fler, men det gör jag heller inte. MQ kan jag inte tillräckligt mycket om för att uttala mig.

Marie-Louise Johansson: Hej Anders!Vad tror du om Fingerprint närmaste tiden? Om bra investering, när ska jag då köpa den -före eller eftersplit?
Anders: Hej En ren lottsedel. Jag är inte tillräckligt stor gambler för sådant.

Bengt: Hej Anders, har precis fått hem din bok ska bli spännande läsning.Min fråga, har fått ärva 2 miljoner av min far. Hur tycker du jag ska gå till väga, räntefond, aktier, bankkonto ??? Tycker börsen är lite osäker nu. Har 10 år kvar till pensionenBengt
Anders: Tyvärr finns det inget annat än bankkonto som är helt säkert. Det fins små nischbanker som med några månaders bindningstid ger upp til en procent i ränta. Kolla här: http://www.privataaffarer.se/jamfor/jamfor-sparkonto-oversikt/

Jonas: Om det blir nej till brexit hur ska man positionera sig?
Anders: Om britterna blir kvar i EU så kommer nog aktiekurserna att gå upp även i Sverige. Vid nej till EU går de ner. Så hur du gör med dina aktier bero på vad du tror om EUvalet. Men som jag alltid säger – gör inte för tvära kast och hoppa med för stora aktieinnehav in och ut ur börsen. Det klarar varken du eller jag.

Leena: Hej Anders och tack för en underbar bok! Jag sparar långsiktigt i aktier till mig och mina barn, tanken är att jag ska kunna försörja mig på utdelningarna (mina, inte barnens, de ska återinvesteras vidare så klart!), men dit är det några år till. Bland annat sparar jag i SHB, Castellum, ICA, Diös, Hufvudstaden, SCA. Har du några jättebra förslag till mig?
Anders: Kul Leena att du gillar boken. Hoppas den ger dig energi och hjälp. Klokt att tänka på direktavkasntingen när du väljer aktier. Du har en bra aktieblandning redan. Preferensaktier som är nästan som obligationer kanske ska ingå. Försök också hitta hedgefonder som inte följer räntemarknad och aktieindex. Och så glöm inte att använda pengarna till något roligt för dig och barnen.

Eriksson: Hej Anders! Läget med dig? Jag undrar om riskspridningen i indexaktiefonder är att föredra framför aktier (direkt) i bolag? Är förvaltningsavgiften motiverad? med tanke på att den blir en stor slant med långsiktigt fondsparande. Men å andra sidan slipper man betala courtage gen att inneha fondandelar. Mvh Eriksson
Anders: Allt bra med mig. Njuter av att få jobba så mycket jag vill. Indexaktiefonder med låg avgift (Avanza har noll i avgift) är ett utmärkt alternativ om du inte vill hänga med på börsen. Storbankerna tar dock ofta omotiverat höga avgifter.

alle: Hej! Vad har du för uppfattning om preferensaktier? Ligger själv relativt tungt i SAS preff och undrar om du tror det är för sent att gå in i fastighetssektorns preffar?
Anders: Jag har länge gillat preferensaktier. Nu är de inte riktigt lika bra som tidigare, men jag har inte sålt mina. Har också lite i SAS, eftersom jag inte tror att bolaget går i konkurs och eftersom direktavkastningen är hög.

Carl: Hej Anders. Vad är orsaken till att börsen just nu bara tycks gå ner och ner? Oro i världen? Brexit? Ryssland? Turkiet etc. Vad behövs för att optimism skall återvända?
Anders: Ja, osäkerheten i världen styr börserna nu. Svenska rapporterna är ju bra. Men aktiemarknaden oroas över att Englad kan gå ur EU och att Trump kan bli president.

Ulf: Har du några tips för mig som småbarnsförälder ?
Anders: Ja Ulf, jag önskar att jag hade ett dundertips till dig och andra småbarnsfamiljer som har svårt att få ihop både tid och ekonomi. Jag har räknat på att en småbarnsfamilj kan sänka sina månadskostnader med ca 1 000 kr i månaden utan att sänka standarden – genom att välja mest prisvärda försäkringar, elavtal, teleabonnemang etc. Försök dra några hundralappart i månaden från lönen med autogiro. Sätt pengarna i en globalfond och en Sverigefond. Kanske något för er. Lycka till.

novis: Hej! Arbetsgivaren erbjuder incitamentsprogram iform av konvertibler för oss anställda. Din åsikt?
Anders: Brukar vara bra. Men undvik att låna till investeringen.

UÖ: Hej Jag har börjat intressera mig mer och mer för investmentbolag i stället för fonder av olika slag. Jag har nu en hel del placerat i Spiltan Investmentbolag och jag har nyligen köpt Lundberg, Öresund och Bure Equity. Tycker du att det är en bra strategi och finns det några investmentbolag man skall undvika?
Anders: Jättebra strategi. Blanda alla investmentbolag.

Anna Persson: Tacksam för dina synpunkter kring placeringar i hedgefonden Brummer Multi-Strategy!
Anders: Har också den. Jag är besviken på utvecklingen den senaste tiden, men tröstar mig med att den tidigare gått jättebra. Håller ut och räknar med att Brummer på sikt måste leverera för att överleva.

Göran: När ekonomitidningarnas medarbetare analyserar och ger köp- eller säljrekomendationer för en aktie kan den ibland öka/minska i värde många procent. Min fråga är: Vilka lagliga begränsningar har dessa personer (även närstående) att själva handla aktier?
Anders: Tyvärr är detta svårt att komma åt och lagen är rätt tandlös. Men jag tror ändå att serösa journalister på etablerade tidningar har moral nog att inte agera i egen sak. Jag har i alla fall varit mycket noga med att jag och medarbetare aldrig gör affärer före publicering. Jag har aldrig ägnat mig åt korta affärer utan ser aktie som något långsiktigt. I min bok skriver jag om hur jag en gång gjorde en kort affär som blev en av mina bästa affärer någonsin – jag var stressad och tryckte på köp för Framfab i stället för sälj.

Anton: Hej Anders! Om du fick en miljon kronor i handen, hur skulle du placera dessa i dag?
Anders: Viktigast – gör något kul för dig och familjen för en del av pengarna. Näst viktigast – ge bort en del till välgörenhet (jag ger till bl a Hand in Hand). På tredje plats kommer att skapa en bra långsiktig portfölj för att ha roligt för pengarna också i framtiden.

Helena: Hej! Har köpt en lägenhet till min son som en nystart. Hyra är 2100 – jag har tagit lån på hela genom att baka in det i mitt hus. Sonen tjänar en normallön. Hur ska jag tänka runt hyran, tycker du?
Anders: Ja Helena, du kanske ska passa på att använda situationen för en sista barnuppfostran :). Ta ut en hyra som du anser vara rimlig för sonen att betala. Risken finns ju alltid att man skämmer bort sina älskadfe barn även när de är vuxna. Men kan de hushålla väl med pengar kan väl det också vara ok.

Göran G: God morgon! Varför är det ofta (stora) kursskillnader mellan A- o B-aktier? Finns anledning att generellt välja det ena eller andra när du vill köpa, t ex Kinnevik? A eller B? Den dyra eller den billiga?
Anders: Ofta är det bäst att välja den mest omsatta, och det är oftast B-aktier, som ju har lägre röstvärde.

Frågvis: Hej Anders! Om jag flyttar aktier från vanlig depå till ISK löses reavinstskatt ut. Hur går det om jag i stället ger hustrun aktierna som gåva och hon placerar dem på sitt ISK? Då utlöses väl ingen reavinstskatt?
Anders: Kul tanke, men knepet fungerar tyvärr inte. Själva gåvan utlöser ingen reavinst. Men hustrun övertar ditt inköpsvärde och får samma reavinst som du skulle få vid försäljning av aktierna. Så ibland får man bita ihop och ta skattten, för att kunna övergå til ISK. Men aktier med mycket hög reavinst kan vara bäst att ha kvar i gamla systemet, eftersom man får skattekredit.

Karl: Hej Jag är sjuk pensionär 58 år har kvar 1 milj lever ensam. Hur placera mina pengar? Jag har förlora nästan 2 milj under 10 år både för fonder ock aktie. Tacksamt för svar.
Anders: Tråkigt med dina förluster Karl. Kanske ska du funderar över om du vill ägna dig åt något roligare än riskfyllda placeringar – att placera i en bra blandning av fonder och kanske använda en del av pengarna till att försöka skaffa guldkant på tillvaron.

Skåningen: Hej! Jag är en ganska nybliven pensionär som bl.a. har en gammal allemansfond hos Robur med inköpsvärde 130 000 och marknadsvärde 325 000 kr. Jag tänker inte använda pengarna på ganska många år. Nu till min fråga: Är det lönsamt att sälja fonden och placera pengarna i en indexfond med väsentligt lägra avgift, eller är det bättre att ha dem kvar och även låta den del som annars skulle skattats bort bidra till värdetillväxten? Tacksam för svar, då jag känner mig rådvill.
Anders: Robur tar alldeles för hög avgift på den fonden och utnyttjar att du inte vill sälja p g a reavinsten. Men byt fond du – det blir ju också en form av protest.

Anders: Hej alla kära gamla Privata Affärer-läsare. Tack för bra frågor. Kul att prata med er igen. Jag ger nu ett sista råd som jag brukar komma med i Driva Eget – missa aldrig möjligheten till marknadsföring. Så jag säger att ni gärna får köpa min bok – inte för att jag ska tjäna pengar på det, utan för att min lust att hjälpa. När jag skrev boken kom jag på att lust och inte pengar har varit min drivkraft.

Du som läser Privata Affärer får köpa Anders bok för specialpris. Klicka här för att beställa.

Chatt
Hernhag: Tre aktier att köpa i dag"Aktien som är en potentiell börsbubbla"
Bok
Sparekonomens nya bok: Så skaffar du en egen ekonomiChristina Sahlberg lär dig tänka rätt kring första egna ekonomin
Börsen
Stängning lätt nedåt
Aktier
Börsens mest blankade aktier
Aktieportföljen
Så har det gått för portföljbolagen i veckan
Aktie
Vinstvarning från Duni
Analys
Nordea: Goda chanser för Ericsson ta nya marknadsandelar"Positivt även för Nokia"
22/1
Trading Direkt: Så påverkas oljebolagen av ESG-trenden
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens många nya köprekar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Råvaror
Kopy Goldfields höjde guldproduktionen med 24 procent
Aktie
Investor: Flera riktkurshöjningar efter rapporten
Pandemin
EU-toppmöte: Virusrestriktioner måste skärpas"Alla icke-väsentliga resor inom länder och mellan EU-länder bör avrådas kraftigt"
USA
Demokraterna vill skynda på stimulanspaketet
Asien
Nedåt i Asien med Hongkong i botten
Rapport
Högre förvaltningsresultat än väntat för Castellum"Omöjligt guida om 2021"
Fonder
”Här finns fondvinnarna 2021”Tillväxtmarknaderna gynnas av svag dollar och höga råvarupriser
Analyser
Tolv köprekar bland analyserna
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Analytikerna: Evolution värd sin höga värderingUppsida mellan 10-25 procent
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Investor föreslår utdelning på 14 kr
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Sverige Europas tredje största vindkraftsutvecklare
5G
Kina vidtar "nödvändiga åtgärder" mot Sverige efter 5G-blockeringen
Foto: Helena Landstedt/TT
Analys
Pareto: Billeruds vändning till lönsamhet får momentum
Foto: Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
USA
Strategen och förvaltaren: Detta gynnas av Biden som president
Budstriden
SBB:s bud på Entra blev 190 norska kr