Börjesson: Warren Buffett kan lära ut mer än att bli rik

Publicerad 2016-05-19 14:30

Gästkrönika Köp aktier i Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway. Den uppmaningen har Spiltans Per H Börjesson länge stått fast vid. Men i en gästkrönika konstaterar han också att Warren Buffett inte bara kan lära ut hur man blir rik. Buffett är också en läromästare på andra sätt.

Varje år brukar jag sammanfatta reflektionerna från Berkshire Hathaways stämma i Omaha, Nebraska. Sedan 2010 har jag rekommenderat att man skall köpa aktier i Berkshire Hathaway som ett bra komplement till svenska aktier och fonder.  Räknat från 2011 har till exempel aktien nästan dubblats i värde vilket innebär en årlig avkastning på ca 15 procent. Mitt köpråd kvarstår och aktieanalytiker anser idag att det finns en 30-procentig uppsida i Berkshire Hathawayaktien.

Dagens kurs på ca 220 000 dollar för en A-aktie (ca 147 dollar för B-aktien) kan jämföras med ett verkligt värde på ca 283 000 dollar (vilket utgörs av ca 160 000 dollar i börsaktier och kassa plus det värde man får vid beräkningen av vinsten före skatt på 12 300 dollar gånger 10 för samtliga helägda dotterbolag). Dessutom kan aktien inte sjunka mer än 8 procent för då köper Buffett tillbaka aktier med pengar från sin stora kassa.

Men Buffett är även en läromästare på andra sätt:

1) Inte ändrade konsumtionsvanor med ökad rikedom

Trots att Buffett nu är en av de rikaste personerna i världen bor han kvar i samma hus, kör ”samma” bil och äter på samma favoritrestaurang. Pengar är för honom bara ett kvitto på att han varit framgångsrik. Bra att tänka på för dem som jagar lycka genom att köpa nya dyra prylar. ”Problemet” med det är att det alltid finns någon annan som har ännu dyrare saker.

2) Utbilda andra

Buffett och hans partner Munger svarar på frågor i närmare sex timmar på stämman för att fler skall kunna lära av deras livserfarenhet. Buffett möter också regelbundet studentgrupper från olika universitet som får träffa honom, ställa frågor och åka runt i Omaha. Han anser att det är meningslöst att hålla föredrag för äldre människor för de ändrar aldrig sina gamla mönster.

3) Skänka bort sin förmögenhet

Buffett är också unik genom att han skänker 1/30 del av sin förmögenhet varje år till Bill och Melinda Gates Stiftelse. De flesta andra skulle nog ha startat en egen stiftelse eller byggt ett nytt museum. Dessutom har han och Gates genom uppropet ”Giving Pledge” fått andra miljardärer att skänka sina pengar till välgörenhet.

4) Aktivt liv kan också ge ett långt liv

Buffett (86 år) och Munger (92 år) visar också att genom att vara aktiva och fortsätta vara vetgiriga kan man få förmånen att leva ett långt liv. Under året lägger de ned stor tid på att läsa böcker och årsredovisningar. Det är imponerande att se deras vitalitet och samspel trots deras höga ålder.

5) Vad har framgångarna för pris?

På årets stämma fick Buffett frågan vad han skulle gjort annorlunda i livet. Svaret blev:
”att han inte tänka sig någon lyckligare, att han kan göra vad han tycker är roligast och att han får vara tillsammans med de människor han gillar”.

Man kunde kanske förväntat sig att han skulle ha sagt något om vad han försakat för att nå framgångarna; till exempel umgänget med familjen, som han inte spenderade så mycket tid med när han bara fokuserade på att studera bolag och investera i aktier under en stor del av sitt vuxna liv. Något som kanske är en förklaring till varför så få kan vara lika fokuserade.

Per H. Börjesson, vd Investment AB Spiltan

Räntan
Riksbanken skjuter upp nästa räntehöjningSpår långsammare höjningstakt
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens analyser
Rapport
Swedbanks resultat klart över förväntan
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
SKF över förväntan
Börsen
Börsen nära nollstrecket efter rapportspäckad morgon
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Rapport
Starkt resultat av ståltillverkaren
Rapport
Stora Enso slog förväntningarna
Analyser
Flera riktkurshöjningar efter stark rapport
Rapport
Intäkterna minskar för Net EntInleder återköp av egna aktier
Rapport
Högre förlust än väntat för Norwegian
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telias omsättning ökade
Rapport
Förlust för Nokia
Foto: Janerik Henriksson/TT
Rapport
Essity något bättre än väntat
Rapport
Assa Abloy nådde inte upp till förväntningarna
Rapport
Klart bättre för AxfoodStarkt lyft av e-handeln
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Haldex: Högre resultat men försämrat marknadsläge
Rapport
Bygghemma: Kraftig organisk tillväxt
Placera
Kapitalförvaltaren: Här ska du placera när tillväxten tar fart
Aktieråd
Tre aktier med olika rådAFV har tittat närmare på STG, Avanza och SAS
Foto: Janerik Henriksson/TT
Swedbankhärvan
DI: EBM har gjort ny husrannsakan hos Swedbank
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street
Resa
Risk för flygkaos på fredag – här är dina rättigheter vid flygstrejk
Krönika
Därför ska du inte spara hos storbankerna
Sektor
Regeringen vill begränsa spelreklamenSpelbolagen faller på börsen
Kommentar
Vitrolife en bra men svindyr aktie trots rapportraset
Foto: istockphoto
Börsen
Danske: Kina lägger grunden för driven börsuppgångMen även bra start på rapportperioden ger bränsle
Fonder
Svart vecka för hälsovårdsfonderMen många analytiker tror på uppåtrekyl