Scen ur framgångsrika spelet Unravel.

Kommentar: Unravel lyfter Stillfront

Publicerad 2016-05-18 19:04

Kommentar Spelbolaget Stillfront fick ett bra mottagande av sin delårsrapport som var urstark med en mer än dubblad omsättning och resultat. Spelet Unravel bidrar nu mycket till den ökande försäljningen.

Privata Affärer har följt Stillfront sedan noteringen i slutet av förra året. Vi rekommenderade teckning av bolaget för den som tålde en hög risk – och det blev succé från början med en stark uppgång. Aktien nådde som högst över 90 kr i början av året, innan vinsthemtagningar och allmän börsoro kom i vägen.

Men bolagets framgång med spelet Unravel (se bild) tillsammans med andra bra säljande spel har skapat spekulationer kring en stor tillväxtpotential och detta är en typisk småspararaktie där det finns många investerare som hoppas att detta bolag ska vara nästa spelsuccé från Sverige.

Delårsrapporten på onsdagen visade också den tillväxt som marknaden vågat hoppas på och mer därtill. Omsättningen steg till drygt 25 miljoner, vilket var en ökning med 113 procent jämfört med samma kvartal i fjol och 29 procent bättre än sista kvartalet 2015.

Och vinsten hängde med – resultatet före skatt ökade till och med betydligt mer eller med 300 procent till 4,7 miljoner (1,2). Nu är faktiskt resultatet egentligen ännu bättre eftersom speljätten Electronic Arts som marknadsför Unravel har dragit en tidigare förtidsbetalning till Stillfront från royaltyintäkterna detta kvartal.

Försäljningen av Unravel specificeras inte i antal eller summor, men sägs i rapporten vara ”mycket tillfredställande”. Försäljningen startade i februari och Stillfront räknar nu med betydande intäkter från spelet under de kommande kvartalen.

Att spelet blivit en succé har också gjort att Stillfront genom dotterbolaget Coldwood och Electronic Arts har slutit ett avtal om framtagandet av en uppföljare till Unravel som ska lanseras nästa år.

Att vinsterna nu börjar komma tillsammans med en stabil finansiell situation gör att Stillfront också kommer lägga förvärv till sin tillväxtstrategi som hittills i år varit helt organisk. Vd Jörgen Larsson menar att detta kommer accelerera bolagets utveckling framöver för att nå målet att bli en ledande spelleverantör i Europa inom sitt segment.

Aktien har alltså tidigare fallit tillbaka från toppnivåerna över 90 kr, men Privata Affärer tog senast upp aktien i en kommentar i mitten på april när vi pekade på bland annat Stillfront som ett bolag som skulle kunna överraska i rapportfloden. Från det har aktien stigit med över 12 procent, men det förefaller sannolikt att det kan finnas mer att hämta eftersom det uppenbarligen går så pass bra med försäljningen av Unravel.

Fundamentalt är dock aktien synes dyr, men extrema tillväxtbolag värderas ju sällan efter normala principer.

Graf: Stillfronts utveckling sedan noteringen

{Chart} 

Aktiechatt
Hernhag: Tre basaktier för långsiktigaOch aktierna som har mer att ge på fem års sikt
Blankning
De mest blankade aktierna just nu
Börsen
Tung avslutning på börsveckanSå gick det för fredagens nykomlingar
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens aktierekar
Bostad
Hypoteket: Bolåneräntorna varierar beroende på bostadsort
Bostad
Danske spår mer dämpad boprisuppgång
Aktie
Blankningarna i Clas Ohlson fortsätter att öka
Notering
Djurhälsovårdsbolaget stiger något i debutenVärderas till 30 miljarder
Porfföljen
Nya konsulten bäst i portföljen
Foto: Shutterstock
Placera
Investeringscoachen: Sommarens mix kan tända lätt sovande börs
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Valueguard: Så mycket steg bostadspriserna i maj
Aktie
Amasten tog in 666 miljoner
Krönika
Lindberg: Ny spelplan på börsen efter pandemin
Köptips
Nordea köpstämplar halvledarbolaget
Foto: Shutterstock
Aktie
Powercell: Blankningarna fortsätter
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Foto: Pressbild
Spara
Sparekonomen: Så stärker du semesterkassan
Analys
SEB: Getinges prognos "överdrivet försiktig"
Foto: Copyright (c) 2019 OneSideProFoto/Shutterstock. No use without permission.
Börsen
Så gick det för Acast i börspremiären
Valutor
Kronan klart under 10 mot euron i SEB:s nya valutastrategiSEB positiv till kronan trots att ”glansperioden är över”
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Skistar: Positiv trend inför vintern"Stor orderingång till alla destinationer"
Foto: Alimak Group
Aktie
Alimak: Nya mål med höjd intäktstillväxt
FED
Fed ändrar ränteprognosenSpår större räntehöjningar 2023
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Placera
Danske överviktar finanssektorn
Sektor
Cibus i storaffär i FinlandKöper 72 livsmedelsfastigheter av Sagax