Scen ur framgångsrika spelet Unravel.

Kommentar: Unravel lyfter Stillfront

Publicerad 2016-05-18 19:04

Kommentar Spelbolaget Stillfront fick ett bra mottagande av sin delårsrapport som var urstark med en mer än dubblad omsättning och resultat. Spelet Unravel bidrar nu mycket till den ökande försäljningen.

Privata Affärer har följt Stillfront sedan noteringen i slutet av förra året. Vi rekommenderade teckning av bolaget för den som tålde en hög risk – och det blev succé från början med en stark uppgång. Aktien nådde som högst över 90 kr i början av året, innan vinsthemtagningar och allmän börsoro kom i vägen.

Men bolagets framgång med spelet Unravel (se bild) tillsammans med andra bra säljande spel har skapat spekulationer kring en stor tillväxtpotential och detta är en typisk småspararaktie där det finns många investerare som hoppas att detta bolag ska vara nästa spelsuccé från Sverige.

Delårsrapporten på onsdagen visade också den tillväxt som marknaden vågat hoppas på och mer därtill. Omsättningen steg till drygt 25 miljoner, vilket var en ökning med 113 procent jämfört med samma kvartal i fjol och 29 procent bättre än sista kvartalet 2015.

Och vinsten hängde med – resultatet före skatt ökade till och med betydligt mer eller med 300 procent till 4,7 miljoner (1,2). Nu är faktiskt resultatet egentligen ännu bättre eftersom speljätten Electronic Arts som marknadsför Unravel har dragit en tidigare förtidsbetalning till Stillfront från royaltyintäkterna detta kvartal.

Försäljningen av Unravel specificeras inte i antal eller summor, men sägs i rapporten vara ”mycket tillfredställande”. Försäljningen startade i februari och Stillfront räknar nu med betydande intäkter från spelet under de kommande kvartalen.

Att spelet blivit en succé har också gjort att Stillfront genom dotterbolaget Coldwood och Electronic Arts har slutit ett avtal om framtagandet av en uppföljare till Unravel som ska lanseras nästa år.

Att vinsterna nu börjar komma tillsammans med en stabil finansiell situation gör att Stillfront också kommer lägga förvärv till sin tillväxtstrategi som hittills i år varit helt organisk. Vd Jörgen Larsson menar att detta kommer accelerera bolagets utveckling framöver för att nå målet att bli en ledande spelleverantör i Europa inom sitt segment.

Aktien har alltså tidigare fallit tillbaka från toppnivåerna över 90 kr, men Privata Affärer tog senast upp aktien i en kommentar i mitten på april när vi pekade på bland annat Stillfront som ett bolag som skulle kunna överraska i rapportfloden. Från det har aktien stigit med över 12 procent, men det förefaller sannolikt att det kan finnas mer att hämta eftersom det uppenbarligen går så pass bra med försäljningen av Unravel.

Fundamentalt är dock aktien synes dyr, men extrema tillväxtbolag värderas ju sällan efter normala principer.

Graf: Stillfronts utveckling sedan noteringen

{Chart} 

Aktiechatt
Aktiechatt: Två köpvärda aktier inom grön energiOch tre tillväxtaktier att hålla koll på
USA
Javeus: Presidentvalshysterin är överdrivenJämför med millenniebuggen
Valuta
SEB: Bara tillfälligt hack för kronan Dollarn under 8 kr om drygt ett år
Foto: AP/TT
Wall Street
Spretigt på Wall Street
Börsen
Börsen nära nollstrecket
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
Analytiker: En gåta att SAS-aktien lyfterUpp som mest 8 procent på fredagen
Analys
Utskiftning av Zalando och Tele2 i kortenSEB höjer Kinnevik till köp
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Analys
Pareto: Storytels svaga utveckling temporärHöjer riktkursen och upprepar köp
Analyser
Här är fredagens analyser
Aktie
Electrolux återinför utdelning
Aktietips
Carnegie: Därför ska du köpa bussbolaget
Foto: Anders Wiklund/TT
Aktie
Storägare accepterar höjt bud på HiQ
Råvaror
Analyschefen: Oljan kostar 65 dollar om två år"Stor osäkerhet på kort sikt"
Aktie
Första blankaren i ReadlyAktien nu under introduktionskursen
Asien
Spretig börsdag i Asien
Aktier
Aktierna som stigit mest sedan marsbottenEtt halvår sedan börsen vände uppåt
Placera
Index slog aktiva förvaltare under covid-krisen
Bostad
Analys: Höjda bopriser inte hållbart på sikt"Förr eller senare får vi tillbaka 90-talskrisen"
Fonder
Robur klassar fonder utifrån Parisavtalet
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Krisen
Skingsley: Rätt att fullfölja löften om tillgångsköp"Låga räntor under lång tid som gäller"
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Placera
"Klassiska portföljstrategin förlegad"60/40-portfölj inte välutformad för dagens marknad
Aktie
Konsortium lägger bud på Ahlstrom-MunksjöPremie på 24 procent
Valutor
Feds strategi ger köpläge i perifera valutorIndiska rupie, peruanska sol och chilenska peso lockar analytiker
Foto: Shutterstock
Krisen
"Pandemin har kostat halv miljard jobb"