Scen ur framgångsrika spelet Unravel.

Kommentar: Unravel lyfter Stillfront

Publicerad 2016-05-18 19:04

Kommentar Spelbolaget Stillfront fick ett bra mottagande av sin delårsrapport som var urstark med en mer än dubblad omsättning och resultat. Spelet Unravel bidrar nu mycket till den ökande försäljningen.

Privata Affärer har följt Stillfront sedan noteringen i slutet av förra året. Vi rekommenderade teckning av bolaget för den som tålde en hög risk – och det blev succé från början med en stark uppgång. Aktien nådde som högst över 90 kr i början av året, innan vinsthemtagningar och allmän börsoro kom i vägen.

Men bolagets framgång med spelet Unravel (se bild) tillsammans med andra bra säljande spel har skapat spekulationer kring en stor tillväxtpotential och detta är en typisk småspararaktie där det finns många investerare som hoppas att detta bolag ska vara nästa spelsuccé från Sverige.

Delårsrapporten på onsdagen visade också den tillväxt som marknaden vågat hoppas på och mer därtill. Omsättningen steg till drygt 25 miljoner, vilket var en ökning med 113 procent jämfört med samma kvartal i fjol och 29 procent bättre än sista kvartalet 2015.

Och vinsten hängde med – resultatet före skatt ökade till och med betydligt mer eller med 300 procent till 4,7 miljoner (1,2). Nu är faktiskt resultatet egentligen ännu bättre eftersom speljätten Electronic Arts som marknadsför Unravel har dragit en tidigare förtidsbetalning till Stillfront från royaltyintäkterna detta kvartal.

Försäljningen av Unravel specificeras inte i antal eller summor, men sägs i rapporten vara ”mycket tillfredställande”. Försäljningen startade i februari och Stillfront räknar nu med betydande intäkter från spelet under de kommande kvartalen.

Att spelet blivit en succé har också gjort att Stillfront genom dotterbolaget Coldwood och Electronic Arts har slutit ett avtal om framtagandet av en uppföljare till Unravel som ska lanseras nästa år.

Att vinsterna nu börjar komma tillsammans med en stabil finansiell situation gör att Stillfront också kommer lägga förvärv till sin tillväxtstrategi som hittills i år varit helt organisk. Vd Jörgen Larsson menar att detta kommer accelerera bolagets utveckling framöver för att nå målet att bli en ledande spelleverantör i Europa inom sitt segment.

Aktien har alltså tidigare fallit tillbaka från toppnivåerna över 90 kr, men Privata Affärer tog senast upp aktien i en kommentar i mitten på april när vi pekade på bland annat Stillfront som ett bolag som skulle kunna överraska i rapportfloden. Från det har aktien stigit med över 12 procent, men det förefaller sannolikt att det kan finnas mer att hämta eftersom det uppenbarligen går så pass bra med försäljningen av Unravel.

Fundamentalt är dock aktien synes dyr, men extrema tillväxtbolag värderas ju sällan efter normala principer.

Graf: Stillfronts utveckling sedan noteringen

{Chart} 

Aktie
SEB föreslår slopad utdelning
Börsen
Fjärde uppgångsdagen i rad
Foto: istockphoto
Fonder
Techfonderna på modet igenVinsthemtagningar i Ryssland efter rekylen
Placera
Överviktar amerikanska och asiatiska aktier"Viruset trycker på hållbarhetsvågen"
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag kl 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Börsen
Strategen: Så mycket ska USA-börserna upp i sommar
Köptips
Affärsvärlden: En aktie att köpa
Analyser
Här är torsdagens köprekar
IPO
"Fem varningsflaggor inför nanotech-bolagets IPO""Tveksamma incitament"
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Analys
DNB: Minskad risk kring Tele2
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Hemnet: Prisrekyl i Stockholm trots försiktiga köpare
Aktie
SAS vd: Ingen v-formad återhämtning för flygbranschenLägre efterfrågan "det nya normala"
Foto: Jana Eriksson
Analys
SEB: Byggmax ökar när resor minskar
Analys
SEB: Electrolux Professional riskerar förbli marginell spelare i USAInleder bevakning med behåll
Placera
Buffett dumpad av adepten
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Andra kvartalet kraftig smäll för SASAktien backar 10 procent under förmiddagen
Foto: Helena Landstedt/TT
Analys
Citi: Billerud Korsnäs sektorvinnare i år
Bostad
SBAB: Inte längre överskott på nyproduktion
Aktie
Miljardförlust för Norwegian
Aktie
Fingerprint inleder återköp av aktier
Konjunktur
Nordea: Det värsta raset är bakom oss"Läget som sämst i april"
Foto: Shutterstock
Placera
Chefsstrategen: Handelskriget en större risk än pandemin
Bolån
Nordea: Riksbankens förtjänst att boräntorna förblir låga
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Sektor
SAS lyfter igenFördubblar kapaciteten i juni
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Sektor
IEA: Historiskt ras i hela energisektornÄven gröna energislag drabbas