Scen ur framgångsrika spelet Unravel.

Kommentar: Unravel lyfter Stillfront

Publicerad 2016-05-18 19:04

Kommentar Spelbolaget Stillfront fick ett bra mottagande av sin delårsrapport som var urstark med en mer än dubblad omsättning och resultat. Spelet Unravel bidrar nu mycket till den ökande försäljningen.

Privata Affärer har följt Stillfront sedan noteringen i slutet av förra året. Vi rekommenderade teckning av bolaget för den som tålde en hög risk – och det blev succé från början med en stark uppgång. Aktien nådde som högst över 90 kr i början av året, innan vinsthemtagningar och allmän börsoro kom i vägen.

Men bolagets framgång med spelet Unravel (se bild) tillsammans med andra bra säljande spel har skapat spekulationer kring en stor tillväxtpotential och detta är en typisk småspararaktie där det finns många investerare som hoppas att detta bolag ska vara nästa spelsuccé från Sverige.

Delårsrapporten på onsdagen visade också den tillväxt som marknaden vågat hoppas på och mer därtill. Omsättningen steg till drygt 25 miljoner, vilket var en ökning med 113 procent jämfört med samma kvartal i fjol och 29 procent bättre än sista kvartalet 2015.

Och vinsten hängde med – resultatet före skatt ökade till och med betydligt mer eller med 300 procent till 4,7 miljoner (1,2). Nu är faktiskt resultatet egentligen ännu bättre eftersom speljätten Electronic Arts som marknadsför Unravel har dragit en tidigare förtidsbetalning till Stillfront från royaltyintäkterna detta kvartal.

Försäljningen av Unravel specificeras inte i antal eller summor, men sägs i rapporten vara ”mycket tillfredställande”. Försäljningen startade i februari och Stillfront räknar nu med betydande intäkter från spelet under de kommande kvartalen.

Att spelet blivit en succé har också gjort att Stillfront genom dotterbolaget Coldwood och Electronic Arts har slutit ett avtal om framtagandet av en uppföljare till Unravel som ska lanseras nästa år.

Att vinsterna nu börjar komma tillsammans med en stabil finansiell situation gör att Stillfront också kommer lägga förvärv till sin tillväxtstrategi som hittills i år varit helt organisk. Vd Jörgen Larsson menar att detta kommer accelerera bolagets utveckling framöver för att nå målet att bli en ledande spelleverantör i Europa inom sitt segment.

Aktien har alltså tidigare fallit tillbaka från toppnivåerna över 90 kr, men Privata Affärer tog senast upp aktien i en kommentar i mitten på april när vi pekade på bland annat Stillfront som ett bolag som skulle kunna överraska i rapportfloden. Från det har aktien stigit med över 12 procent, men det förefaller sannolikt att det kan finnas mer att hämta eftersom det uppenbarligen går så pass bra med försäljningen av Unravel.

Fundamentalt är dock aktien synes dyr, men extrema tillväxtbolag värderas ju sällan efter normala principer.

Graf: Stillfronts utveckling sedan noteringen

{Chart} 

Aktie
SKF:s vd slutar nästa år
Börsen
Börslyft efter Modernas vaccinresultat
Noteringar
Hernhag: Två intressanta nykomlingar till börsen
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Analys
Carnegie: Därför sänker vi Garo till sälj
Pandemin
Regeringen: Max åtta deltagare vid allmänna sammankomster
Pandemin
Modernas vaccin 94,5 procent effektivt
Bostad
Få svenskar ser boendekostnaden som en börda
Aktietips
Fem köptips från Börsveckan
Bostad
Rekordstor uppgång i Erik Olssons bostadsindex
Foto: Janerik Henriksson/TT
Affär
Evolution har fått konkurrensgodkännandenI budet på Netent
Aktie
Leo Vegas köper tillbaka aktier för 100 miljoner
Notering
Brett teckningsintervall när Nordnet gör börscomebackBörjar handlas den 25 november
Notering
Diaverum mot börsen
Aktietips
DI: Köp Dometic efter kursnedgången
Aktietips
AFV köpstämplar två aktier
Podd
Börspanelen: Coronaeffekter på börsenVinnare och förlorare
Notering
DI: EQT överväger börsnotera Anticimex
Aktiechatt
Hernhag: Fem vinnaraktier för 2021Och fem säkra högutdelare
Krönika
Lindberg: Spel mot ett mål på börsen"För långsiktiga är förstahandsvalet fortsatt snabbväxare"
Aktie
Moment Group närmar sig kollapsHar en vecka på sig att fixa finansiering
Aktie
Batljan: Kungsleden en långsiktig finansiell placering
Foto: Shutterstock
Analys
Sinch lyfter efter köprek
Analyser
Goldman köpstämplar svenska gamingjättarnaAktierna lyfter på börsen