Sparekonomen: Handeln i Precise inte rationell

Publicerad 2016-05-12 17:12

Aktie De senaste dagarnas kursrusning i Precise Biometrics är inte helt rationell. Det säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

Precise Biometrics rusade under onsdagen och torsdagen på Stockholmsbörsen. Än mer uppseendeväckande var att aktien var under delar av torsdagen den mest omsatta på börsen.

Kursuppgången startade i samband med att Precise på onsdagen meddelade att deras algoritmlösning Biomatch Embedded är integrerad i Fingerprint Cards nylanserade biometriska modullösning FPC-BM.

Bakgrunden är att Precise i början av april rasade sedan Fingerprint Cards gått ut med att det har tagit fram en egen algoritm helt utan innehåll från tredje part, som Precise Biometrics.

Men onsdagens nyhet, om FPC-modulen, är osannolikt den ensamma förklaringen till uppgången och intresset för aktien.

”Det kommer något positivt och det räcker för att utlösa den här kanske inte helt rationella handeln i aktien”, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold till Nyhetsbyrån Direkt.

Han förklarar att det här är väldigt styrt av retailhandel, det vill säga privatpersoner, och att det är många som följer Precise Biometrics.

”När det blir så här är det väldigt många daytraders som hakar på och då blir det de här volymerna. Daytraders kan bidra med mycket likviditet och likviditet föder likviditet”, säger han.

Joakim Bornold poängterar att sådan här handel i en relativt liten aktie inte kan kallas nyhetsdriven. Sådan handel pågick även tidigare i större utsträckning i Fingerprint Cards. Tidigare hade även Africa Oil en sådan typ av handel, som inte alls stod i relation till bolagets börsvärde.

”Det är inte kopplat till bolaget. Det är ett ganska tydligt tecken på att mixen av aktörer i aktien haltar”, säger Joakim Bornold.

Vid 16-tiden på torsdagen hade Precise Biometrics gått upp cirka 32 procent till 3:90 kronor, efter ett rally på 43 procent under onsdagen.

Omsättningen uppgick då till drygt 700 miljoner kronor hittills, då knappt 200 miljoner aktier hade bytt ägare. Precise Biometrics totala marknadsvärde ligger på 1.350 miljoner kronor och det finns totalt drygt 345 miljoner aktier i bolaget.

Precise Biometrics kursutveckling hittills i år:

 

image

 

Källa: Infront