Uppklätt Swedol blir storleken större

Publicerad 2016-05-11 08:38

Aktie Efter Swedols köp av Grolls blir bolaget storleken större. Samtidigt är en nyemission på gång och du som redan äger aktier bör förbereda dig för att teckna, skriver Marcus Hernhag.

Teknikhandlaren Swedols kurs rusade 12 procent den 6 maj på nyheten att arbetskläderbolaget Grolls förvärvas för 790 miljoner kr. Grolls fjolår innebar 1012 miljoner i omsättning och 83 miljoner kr i rörelsevinst exklusive engångsposter. Det kan jämföras med Swedols 2015 där omsättningen var 1540 miljoner och rörelsevinsten 82,3 miljoner kr exklusive engångskostnader.

Det är med andra ord ett rejält stort företagsköp och hela steken lånefinansieras. Å andra sidan ska en nyemission på 300 miljoner kr under tredje kvartalet stärka finanserna. Sker nyemissionen enbart i nya B-aktier krävs det en ny aktie för varje fyrtal befintliga för att Swedol via en teckningskurs på 19 kr ska få in ca 300 miljoner kr.

Nyemissioner riktade till alla aktieägare genomförs i regel till en rabatt jämfört med rådande aktiekursen. Swedol är ett stabilt bolag och behöver inte sätta särskilt låg teckningskurs för att få in kapitalet. Swedols två huvudägare har åtagit sig att teckna för sina respektive aktier, vilket innebär drygt hälften av nyemissionspengarna redan är i hamn.

Dessutom ser värderingen rätt överkomlig ut. De båda bolagen hade tillsammans 2,5 miljarder kr i årsomsättning och 165 miljoner kr i rörelsevinst 2015. Förvärvet kommer att leda till en del integrationskostnader i år, men också kostnadsbesparingar och andra synergier.

Swedol bör därför kunna nå 1,50 kr per aktie i vinst på årsbasis. Att vinsten per aktie inte lyfter mer beror dels på lånekostnader och dels på att det blir fler aktier. Aktien handlas om allt går väl därmed till 13-14 gånger en rimlig årsvinst för det nya Swedol. Det är attraktivt, men Swedol har varit ganska långt från fornstora dagar och rörelsemarginalmålet på 11 procent i flera år nu.

Är du aktieägare bör du ha kapital redo att teckna för under årets tredje kvartal. Om det blir någon kursresa uppåt mot de gamla nivåerna är däremot fortfarande osäkert.