Åtalas efter inlägg på aktieforum

Publicerad 2016-04-28 15:02

Aktier Två studenter som åtalas för grov otillbörlig marknadspåverkan, efter att ha köpt aktier som de sedan haussat på olika nätforum, tjänade över 2,5 miljoner kronor på sina affärer. Det framgår av stämningsansökan Direkt tagit del av.

Aktierna studenterna handlade med var Arocell, EQL Pharma, Medirätt, Lucent Oil, Biolight, Ortoma, Alteco Medical, Scandinavian Clinical Nutrition, Prostalund, Zenicor Medical Systems, Orasolv, Sprint Bioscience, Follicum samt Doxa.

Männen, som i dag båda är 23 år gamla, köpte aktier och postade sedan mängder av positiva inlägg om företagen på forumen Placera och Börssnack, samt på Aktieexperterna och Facebookgruppen Aktieraketer. De postade även analyser över företagen på Redeye.

På Placera använde männen sig bland annat av signaturerna blooddiamond, oskay, beckfuzz, Bjarr, Tyres, Fogelin och Dion. På Börssnack kallade de sig bland annat Karre 61, Randian, JamesTaggart och dermaestro.

Enligt åklagaren har analyserna varit ”felaktiga partiska, haussande och påverkade av väsentliga intressen” och syftet anses ha varit att trycka upp kursen inför deras egna försäljningar.

Männen köpte totalt aktier för 8,5 miljoner kronor och sålde för 11,1 miljoner mellan januari 2014 och april 2015. Brotten är att anse som grova på grund av omfattningen av marknadspåverkan och att de skett systematiskt, enligt stämningsansökan.

De åtalade männen förnekar brott.