En klassisk värdeaktie som kan fortsätta leverera

Publicerad 2016-04-26 23:18

Kommentar Räkna inte med att Holmen blir någon långsiktig kursvinnare. Men skogsindustrikoncernen lär i alla fall fortsätta leverera en hyfsad direktavkastning till aktieägarna, skriver Marcus Hernhag i en kommentar efter tisdagens delårsrapport.

Holmens aktie steg 5 procent på kvartalsrapporten. Den främsta anledningen var att rörelsemarginalen lyfte till goda 15,1 procent exklusive jämförelsestörande poster. Högre marginaler innebär generellt sett effektivare verksamhet och borgar för stigande vinster. Dessutom rustar det bolaget för tuffare tider.

Holmen lär inte bli någon långvarig kursraket då avkastningen på sysselsatt kapital de senaste två åren hoppat mellan 5 procent och 9 procent. Sett över många år borde totalavkastningen för aktien inte kunna avvika särskilt mycket från hur ett bolags nettotillgångar avkastar sig. Dessutom pekar trenden för intäkterna per aktie enligt Börsdata något nedåt sedan 2007 och jag har svårt att se en långsiktig kursvinnare i ett bolag helt utan försäljningstillväxt.

Holmens styrka ligger istället stabiliteten och låga risker. Börsvärdet på 22,5 miljarder är bara 7,6 procent över det egna kapitalet. Enligt Börsdata handlades Holmen med substansrabatt under 2009 till 2014 så senaste årets värdering är något högre än tidigare års. Om Holmens tillgångar är värda mer än vad de är bokförda till kanske aktien fortfarande handlas med substansrabatt.

Lönsamma rörelsedrivande bolag brukar värderas klart högre än sin substans, men skepsisen till att Holmen ska få fart på vinstkurvan och avkastningen på det egna kapitalet är uppenbarligen ganska stor. Skogsbruket med drygt en miljon hektar skog och kartongverksamheten går rätt bra, medan trävarorna och pappersproduktionen har det lite kärvare.

Utdelningen har klättrat stadigt sedan finanskrisen och direktavkastningen är 3,9 procent, vilket är kring vad aktien brukar ge. Sammantaget pekar det mesta mot att Holmen kommer att fortsätta att leverera ungefär vad denna klassiska värdeaktie brukar till sina aktieägare.

Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Handelskriget
Kina: Stora framsteg i förhandlingarna med USATrump bekräftar enighet
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Börsen
Bred uppgång på börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Aktietips
Carnegie: Vinstlyft och avknoppning gör Electrolux lockande
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris JohnsonRejäl pundförstärkning
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas