Kommentar: Vändning i JM lockar

Publicerad 2016-04-21 19:27

Kommentar Besvikelser i bostadsbyggandet i framför allt Stockholm har tidigare sänkt JM och börsen har sett pessimistiskt på innevarande år. Men delårsrapporten visar en vändning som kan fortsätta att öka intresset för aktien igen.

Placeringsguiden analyserade JM i början av mars och vår analytiker Anders Haskel kom fram till att botten nu var nära och att det fanns anledning till att inte vara så pessimistisk som börsen om företagets närmaste framtid.

Anledningen till att marknadens sänkt JM kursmässigt är dels den allmänna nedgången sedan förra våren, men också att bokslutet var trist med ett omsättningstapp och ett svagare resultat än väntat på den för JM så viktiga Stockholmsmarknaden.

Men JM har en stark ställning i Stockholm och många års byggrätter i bagaget även om bolaget måste vara mer selektivt vid köp av byggrätter för att lönsamheten numera ska bli tillräcklig. Med fortsatt låga räntor kommer också efterfrågan att fortsätta vara hög och lägenhetsköparna kommer ha råd med att betala relativt dyrt för nybyggda bostadsrätter i rätt lägen.

Delårsrapporten visar alltså att JM nu är på rätt väg genom en ökning av intäkterna med 10 procent till 3,7 miljarder och resultatet före skatt ökade till 387 miljoner. Det var en ökning med 13 procent, vilket innebär ökande marginaler för JM.

Det är ju inte bara de låga räntorna som talar för att dyra nybyggda lägenheter fortfarande kommer gå åt som smör i bra lägen utan också att det politiska trycket att bygga mer nu är större än på mycket länge. Med en ny bostadsminister snart på plats kan de samtal som regeringen har med oppositionen fortsätta och förhoppningsvis kommer detta resultera i regelförändringar som förkortar byggprocesser framöver.

Tills vi kommer dit ser dock JM ut att kunna vända på skutan själv tack vare sin starka ställning med ett stort antal byggrätter och en förmåga att öka produktionsstarterna. Jämfört med förra året ökade de sistnämnda med 14 procent till 856 under första kvartalet, vilket bådar gott inför framtida kvartalsbokslut.

Kursen vände upp kraftigt efter publiceringen av delårsrapporten och nu stigit med 25 procent sedan botten i februari. Det är dock lika mycket kvar från toppnivåerna för cirka ett år sedan, men det kommer sannolikt att dröja innan kurser över 300 kr blir möjliga igen. Utdelningshöjningen i bokslutet visar dock att JM själva ser försiktigt optimistiskt på innevarande år och torsdagens starka uppgång visar att marknaden nu också har fattat galoppen.

Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Handelskriget
Kina: Stora framsteg i förhandlingarna med USATrump bekräftar enighet
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Börsen
Bred uppgång på börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Aktietips
Carnegie: Vinstlyft och avknoppning gör Electrolux lockande
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris JohnsonRejäl pundförstärkning
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas