Kommentar: Vändning i JM lockar

Publicerad 2016-04-21 19:27

Kommentar Besvikelser i bostadsbyggandet i framför allt Stockholm har tidigare sänkt JM och börsen har sett pessimistiskt på innevarande år. Men delårsrapporten visar en vändning som kan fortsätta att öka intresset för aktien igen.

Placeringsguiden analyserade JM i början av mars och vår analytiker Anders Haskel kom fram till att botten nu var nära och att det fanns anledning till att inte vara så pessimistisk som börsen om företagets närmaste framtid.

Anledningen till att marknadens sänkt JM kursmässigt är dels den allmänna nedgången sedan förra våren, men också att bokslutet var trist med ett omsättningstapp och ett svagare resultat än väntat på den för JM så viktiga Stockholmsmarknaden.

Men JM har en stark ställning i Stockholm och många års byggrätter i bagaget även om bolaget måste vara mer selektivt vid köp av byggrätter för att lönsamheten numera ska bli tillräcklig. Med fortsatt låga räntor kommer också efterfrågan att fortsätta vara hög och lägenhetsköparna kommer ha råd med att betala relativt dyrt för nybyggda bostadsrätter i rätt lägen.

Delårsrapporten visar alltså att JM nu är på rätt väg genom en ökning av intäkterna med 10 procent till 3,7 miljarder och resultatet före skatt ökade till 387 miljoner. Det var en ökning med 13 procent, vilket innebär ökande marginaler för JM.

Det är ju inte bara de låga räntorna som talar för att dyra nybyggda lägenheter fortfarande kommer gå åt som smör i bra lägen utan också att det politiska trycket att bygga mer nu är större än på mycket länge. Med en ny bostadsminister snart på plats kan de samtal som regeringen har med oppositionen fortsätta och förhoppningsvis kommer detta resultera i regelförändringar som förkortar byggprocesser framöver.

Tills vi kommer dit ser dock JM ut att kunna vända på skutan själv tack vare sin starka ställning med ett stort antal byggrätter och en förmåga att öka produktionsstarterna. Jämfört med förra året ökade de sistnämnda med 14 procent till 856 under första kvartalet, vilket bådar gott inför framtida kvartalsbokslut.

Kursen vände upp kraftigt efter publiceringen av delårsrapporten och nu stigit med 25 procent sedan botten i februari. Det är dock lika mycket kvar från toppnivåerna för cirka ett år sedan, men det kommer sannolikt att dröja innan kurser över 300 kr blir möjliga igen. Utdelningshöjningen i bokslutet visar dock att JM själva ser försiktigt optimistiskt på innevarande år och torsdagens starka uppgång visar att marknaden nu också har fattat galoppen.

Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Börsen
Nedåt på Stockholmsbörsen
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval
Bostad
Hemnet: Tydlig återhämtning för boprisförväntningarnaTillbaka på samma nivå som före corona
Analys
Analyser lyfter G5 Entertainment
Krisen
Analytiker: Räkna med historiskt BNP-rasSvenska siffror på onsdag
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
Asien
Mest uppåt i Asien
Guld
Analytiker: Rekordlåga realräntor gör guld intressant
Aktier
Lundin Mining in i Paretos modellportföljKinnevik kastas ut
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens analyser
Bostad
SBAB: Inga stora coronaeffekter på bomarknadenMen arbetslösheten i höst blir avgörande
Analys
Beijer Alma rusar tvåsiffrigt efter analys
Obligationer
CoBa: Marknaden för företagsobligationer väntas ta fart
Analys
Carnegie: Köpläge i Elekta efter Varian-affären
Aktie
Indexförvaltare: Utmaning om Tesla inkluderas i S&P 500"Kan bli ett superlikviditetsevent"
Affär
Megaaffär i medicintekniksektornSiemens köper Elektas huvudkonkurrent
Fonder
Spararna flyr hedgefonder”De har inte levererat”
Börsen
Analytiker: Ta hem vinsten och vila på stranden istället
31/7
Trading Direkt om senaste bitcoin-rusningen
Aktier
Här är juli månads kursraketer
Analys
Carnegie höjer Volati till köpBolaget är "back on track"
Aktier
Spararnas favoritaktier i sommar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Fonder
Här är månadens populäraste fonder