Kommentar: Kanonrapport från Intrum

Publicerad 2016-04-20 12:41

Kommentar En starkt förbättrad lönsamhet visar Intrum Justitia i sin delårsrapport och det fick aktien att rusa på förmiddagen som noterade all-time-high innan det lugnade ner sig. Men rapporten kommer leda till uppjusteringar av analytikernas vinstprognoser.

Intrum Justitia är en av Europas ledande kredithanteringsföretag och har varit ett glädjeämnen på börsen under lång tid. Med allt större storlek på verksamheten har det funnits farhågor om att bolaget inte kan växa lika snabbt i framtiden, men trots allt är det lönsamheten som är viktigast och där har bolaget tagit stora steg – inte minst senaste året.

Dagens delårsrapport visar en omsättning som stiger med blygsamma knappt 3 procent, men rörelseresultatet ökar med 26 procent till 428 miljoner. Sett till de senaste 12 månaderna ökar vinsten per aktie med 17 procent – det kan jämföras med det finansiella målet om 10 procents ökning.

Det har funnits en tveksamhet kring Intrum sedan före vd:n Lars Wollung hastigt fick lämna företaget i höstas. Förklaringen var olika syn på företagets framtid, vilket givetvis reste en del frågetecken och hämmade kursutvecklingen.

Nye vd:n Mikael Ericson lär dock nu ha fått godkänt av marknaden efter denna extraordinärt fina rapport. Han målar upp en bild av att bolaget ska kunna fortsätta att skapa bra värden åt aktieägarna och att den strategi som är fastlagd kommer ge fortsatt tillväxt inom de två benen Finansiella tjänster och Köpta fodringar.

Hållbarheten i Intrums affärsmodell visar sig både genom att båda benen utvecklas väl plus att alla regioner också visar plustecken. Speciellt bra går det inom Köpta fordringar – och i västra Europa bidrar även ett förvärv inom Kredithantering positivt till den stora vinstökningen.

I detta fall har det också visat sig lönsamt att följa insiders i spåren. Deutsche Bank ökade tidigare i år till över 5 procent av kapitalet och bolagets finanschef Erik forsberg köpte i mars 1 000 aktier.

Med ett antal tvivelsmål om Intrums framtid som nu sannolikt kommer läggas åt sidan på analytikerborden borde vi istället kan få se en del prognoshöjningar framöver. För aktien bör det innebära en stabilisering över nivån 300 kr – och det är inte osannolikt att vi kommer få se riktkurser som kan sträcka sig över 350 kr.

Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens aktierekar
Foto: istockphoto
Placera
Tre svenska biotech-favoriter"Övertygande avkastning på börsen"
Rapport
SEB slog förväntningarna
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telias resultat bättre än väntatFlaggar för lägre kassaflöde
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Swedbank stuvar om i styrelsen
Rapport
Godisjätten slog förväntningarna
Rapport
Extra utdelning från Billerud
Asien
Rejält nedåt i Hongkong efter helguppehållet
Aktie
Så ska Eniro undvika rekonstruktion
Foto: AP/TT
Wall Street
Återhämtning på Wall Street
Gästkrönika
Förvaltaren: Två svarta svanar på mindre än en månad”Liten risk för större börsfall”
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Oljepriset
Opec kan agera vid efterfrågefall i virusepideminProduktionsbegränsningar kan utökas
28/1
Trading Direkt om coronavirus och Sverdrupfältet
Analys
Deutsche Bank: Atlas rapport en besvikelse
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Sektor
Morgan Stanley: Så påverkas hotellsektorn av virusepidemin
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Rapport
Analytiker: Svagt kvartal men bra guidning från SSAB
Sektor
Sektorerna som drabbas värst av viruset
Sektor
Hälsovårdsbolagen som rusar i spåren av virusepidemin
Virusoron
Virusoro slår hårt mot kinesisk konsumtionRäkna med börsras när Kinabörserna öppnar igen
Rapporter
Många tungviktare bland veckans rapporter
Sektor
Kepler Cheuvreux: Fortsatt solida utsikter för fastighetssektornListar tre favoriter
Analyser
Analyserna: Ericsson får ny köprek och flera nya riktkurser
Krönika
Hernhag: Därför är index som inkluderar utdelning bäst
Aktietips
Tre köpvärda småbolagOch några du kan vara utan