Kommentar: Kanonrapport från Intrum

Publicerad 2016-04-20 12:41

Kommentar En starkt förbättrad lönsamhet visar Intrum Justitia i sin delårsrapport och det fick aktien att rusa på förmiddagen som noterade all-time-high innan det lugnade ner sig. Men rapporten kommer leda till uppjusteringar av analytikernas vinstprognoser.

Intrum Justitia är en av Europas ledande kredithanteringsföretag och har varit ett glädjeämnen på börsen under lång tid. Med allt större storlek på verksamheten har det funnits farhågor om att bolaget inte kan växa lika snabbt i framtiden, men trots allt är det lönsamheten som är viktigast och där har bolaget tagit stora steg – inte minst senaste året.

Dagens delårsrapport visar en omsättning som stiger med blygsamma knappt 3 procent, men rörelseresultatet ökar med 26 procent till 428 miljoner. Sett till de senaste 12 månaderna ökar vinsten per aktie med 17 procent – det kan jämföras med det finansiella målet om 10 procents ökning.

Det har funnits en tveksamhet kring Intrum sedan före vd:n Lars Wollung hastigt fick lämna företaget i höstas. Förklaringen var olika syn på företagets framtid, vilket givetvis reste en del frågetecken och hämmade kursutvecklingen.

Nye vd:n Mikael Ericson lär dock nu ha fått godkänt av marknaden efter denna extraordinärt fina rapport. Han målar upp en bild av att bolaget ska kunna fortsätta att skapa bra värden åt aktieägarna och att den strategi som är fastlagd kommer ge fortsatt tillväxt inom de två benen Finansiella tjänster och Köpta fodringar.

Hållbarheten i Intrums affärsmodell visar sig både genom att båda benen utvecklas väl plus att alla regioner också visar plustecken. Speciellt bra går det inom Köpta fordringar – och i västra Europa bidrar även ett förvärv inom Kredithantering positivt till den stora vinstökningen.

I detta fall har det också visat sig lönsamt att följa insiders i spåren. Deutsche Bank ökade tidigare i år till över 5 procent av kapitalet och bolagets finanschef Erik forsberg köpte i mars 1 000 aktier.

Med ett antal tvivelsmål om Intrums framtid som nu sannolikt kommer läggas åt sidan på analytikerborden borde vi istället kan få se en del prognoshöjningar framöver. För aktien bör det innebära en stabilisering över nivån 300 kr – och det är inte osannolikt att vi kommer få se riktkurser som kan sträcka sig över 350 kr.

Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Handelskriget
Kina: Stora framsteg i förhandlingarna med USATrump bekräftar enighet
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Börsen
Bred uppgång på börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Aktietips
Carnegie: Vinstlyft och avknoppning gör Electrolux lockande
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris JohnsonRejäl pundförstärkning
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas