Kommentar: Kanonrapport från Intrum

Publicerad 2016-04-20 12:41

Kommentar En starkt förbättrad lönsamhet visar Intrum Justitia i sin delårsrapport och det fick aktien att rusa på förmiddagen som noterade all-time-high innan det lugnade ner sig. Men rapporten kommer leda till uppjusteringar av analytikernas vinstprognoser.

Intrum Justitia är en av Europas ledande kredithanteringsföretag och har varit ett glädjeämnen på börsen under lång tid. Med allt större storlek på verksamheten har det funnits farhågor om att bolaget inte kan växa lika snabbt i framtiden, men trots allt är det lönsamheten som är viktigast och där har bolaget tagit stora steg – inte minst senaste året.

Dagens delårsrapport visar en omsättning som stiger med blygsamma knappt 3 procent, men rörelseresultatet ökar med 26 procent till 428 miljoner. Sett till de senaste 12 månaderna ökar vinsten per aktie med 17 procent – det kan jämföras med det finansiella målet om 10 procents ökning.

Det har funnits en tveksamhet kring Intrum sedan före vd:n Lars Wollung hastigt fick lämna företaget i höstas. Förklaringen var olika syn på företagets framtid, vilket givetvis reste en del frågetecken och hämmade kursutvecklingen.

Nye vd:n Mikael Ericson lär dock nu ha fått godkänt av marknaden efter denna extraordinärt fina rapport. Han målar upp en bild av att bolaget ska kunna fortsätta att skapa bra värden åt aktieägarna och att den strategi som är fastlagd kommer ge fortsatt tillväxt inom de två benen Finansiella tjänster och Köpta fodringar.

Hållbarheten i Intrums affärsmodell visar sig både genom att båda benen utvecklas väl plus att alla regioner också visar plustecken. Speciellt bra går det inom Köpta fordringar – och i västra Europa bidrar även ett förvärv inom Kredithantering positivt till den stora vinstökningen.

I detta fall har det också visat sig lönsamt att följa insiders i spåren. Deutsche Bank ökade tidigare i år till över 5 procent av kapitalet och bolagets finanschef Erik forsberg köpte i mars 1 000 aktier.

Med ett antal tvivelsmål om Intrums framtid som nu sannolikt kommer läggas åt sidan på analytikerborden borde vi istället kan få se en del prognoshöjningar framöver. För aktien bör det innebära en stabilisering över nivån 300 kr – och det är inte osannolikt att vi kommer få se riktkurser som kan sträcka sig över 350 kr.

Pension
Sparekonomen: Se upp för fällorna vid löneväxling”Rätt förutsättningar krävs för att det ska löna sig”
Aktie
Essity återupptar utdelning
Foto: AP/TT
Wall Street
Uppåt på Wall Street
Pension
Skandia: Pandemin kan minska pensionen rejält 
Börsen
Bred uppgång på börsen
Krönika
Hernhag: Så kan du placera räntesparandet
Placera
Carnegie: Läge till försiktighet på kort siktMinskar aktieandelen i portföljen till normalvikt
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Börsen
Landeborn: Kan bli fortsatt volatilitetSnarare psykologi än fundamenta som drivit kursrörelserna
Bank
SKI: Sparbankerna bäst på kundnöjdhet  Och Handelsbanken har bästa appen
Analys
Carnegie höjer Hexagon till köp
Analys
Nordea: Köpläge i lastbilsjättenSpår direktavkastning på närmare 10 procent
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens aktierekar
Aktietips
AFV: Minskad risk i Amasten ger köpläge
Analys
Nordea slopar köprek"Rättfärdigt värde för SCA:s aktie"
Aktietips
Tre köpvärda aktierOch några du ska sälja eller strunta i
Aktietips
DI sätter köprek på Biotage
Foto: Fredrik Persson/TT
Aktie
Bud på GunneboPremie på drygt 30 procent
Aktie
Peptonic utreds av EBM för insiderbrott
Aktie
DI: Catena Media har avvisat budpropåer
Valuta
SEB: Bara tillfälligt hack för kronan Dollarn under 8 kr om drygt ett år
USA
Javeus: Presidentvalshysterin är överdrivenJämför med millenniebuggen
Aktiechatt
Aktiechatt: Två köpvärda aktier inom grön energiOch tre tillväxtaktier att hålla koll på
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
Analytiker: En gåta att SAS-aktien lyfterUpp som mest 8 procent på fredagen
Analys
Utskiftning av Zalando och Tele2 i kortenSEB höjer Kinnevik till köp
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Analys
Pareto: Storytels svaga utveckling temporärHöjer riktkursen och upprepar köp