Magnus Alfredsson: Nu är Fingerprint hetast igen

Publicerad 2016-04-14 12:14

Aktie Efter en lugnare tid är Fingerprint riktigt het igen. Vi har sett en börsuppgång under hög omsättning i kombination med en färsk årsredovisning som andas stark optimism. Samtidigt upprepar Carnegie sin säljrekommendation.

Fingerprint är en aktie som ingen kan undgå att fascineras av. Med en biometrimarknad som väntas växa starkt under kommande åren har bolaget tagit ledningen för leveranser till smarta mobiler samtidigt som man också satsar hårt på att ta stora marknadsandelar när efterfrågan kommer igång från korttillverkare.

I bolagets årsredovisning som publicerades under gårdagen målar Fingerprints ledning upp en bild där smarta mobiler avsevärt ökar sin penetration av marknaden under de kommande åren och att Fingerprint kommer ta en ansenlig andel av marknaden. Från några tiotals procent 2014 väntas penetrationen av fingeravtryckssensorer öka till över 85 procent av mobilmarknaden 2018.

Samtidigt publicerades alltså en uppdaterad analys av Carnegie som gått från en köprekommendation till en alltmer negativ syn på bolaget och aktien och nu upprepar sin riktkurs på 450 kr och därmed har en säljrekommendation på aktien.

Att investerarna får två så pass olika syn på bolaget samma dag är ovanligt och för den som redan är aktieägare i Fingerprint är det lätt att ta bolagets parti i denna tvekamp om att få mest rätt om bolagets framtid på flera års sikt.

För under årets tre första månader har onekligen Fingerprint gjort det mesta rätt. Vd Jörgen Lantto har bemödat sig om att lämna så exakt information han kan kring omsättning och vinstförmåga i år – och det har haft en inverkan på kursättningen som faktiskt har blivit mindre volatil.

Dessutom har bolaget skickat ut pressmeddelanden om alla nya telefoner som Fingerprint levererar sensorer till – allt för att marknaden ska kunna se att den kraftigt höjda omsättningsprognosen i år inte är något luftslott.

Lägg därtill att bolagets totala informationsgivning blivit mer seriös – de misstag som skedde under fjolåret har saknats hittills under 2016.

Carnegie tror å sin sida att 2018 blir toppåret för Fingerprint och att konkurrens och prispress sedan ger ett vinsttapp. Vän av ordning frågar sig naturligtvis hur seriös en sådan analys är – det senaste årets utveckling av biometrimarknaden i allmänhet och Fingerprint i synnerhet har finansanalytikerna missat helt och hållet.

I förra veckan intervjuade vi tre fondförvaltare som alla ratat Fingerprint som investering – helt enkelt för att de tycker att marknaden och bolaget är så svåranalyserat. Detta är sannolikt fallet bland många förvaltare och analytiker – och därför kan man sätta ett stort frågetecken kring de få analyser som idag finns.

Till Fingerprints fördel talar dock fakta på bordet. Bolaget är världsledande när det gäller teknologin, marknaden för mobiltelefoner växer dramatiskt och bolaget är uppenbarligen långt framme när det gäller nya tillämpningar när det gäller smarta kort och i fordon. För många investerare bör detta vara tillräckligt för att aktien ska vara intressant – speciellt som bolaget denna vår blommar ut som aldrig förr.

Bostad
Bomarknaden: Tydlig nedgång i såld nyproduktion
Analys
Analys: Ny rekordnivå för konkurser globalt
Köptips
Analys: "Signifikant försäljningsökning andra halvåret"
Foto: istockphoto
Obligationer
Företagsobligationer: Ökat tryck i emissioner under sommaren
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Marginell återhämtning på gästnätter"Särskilt svagt för hotellen"
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Börsen
Rejält uppåt på börsen
Krönika
Lindberg: Aktiva vinnare på rörligare börser
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
Tele2:s vd avgår
Asien
Asien: Kina-börserna rusar"Ett tjurrally är i annalkande"
Sektor
Norwegian ser gradvis ökas efterfrågan
5G
Storbritannien överväger utesluta Huawei från 5G-nätverk
Foto: Shutterstock
Råvaror
Lundin Gold återstartar guldgruva
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Wihlborgs höjde hyresintäkterna
Rapport
Fabeges förvaltningsresultat minskade
Börs
Buffett gör stor naturgasaffär
Foto: Shutterstock
Pandemin
Europa öppnar – men bilsemester kan skapa problem"Ta med Gröna kortet om du kör bil"
Foto: Shutterstock
Pandemin
Experterna: Svag konsumtion i sommar trots hemester"Särskilt dystert för hotell och restauranger"
Insiders
Insiders som gjort affärer efter midsommar
Foto: istockphoto
Bostad
Rekordstor uppgång i boprisförväntningar
Sektor
Barclays höjer riktkurserna för svenska verkstadsbolag"Ljusare utsikter i verkstaden"
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Spara
Bratt skickar film till alla i finansutskottet"ISK utestänger många privatsparare från emissioner"
Foto: Shutterstock
Börsen
Disciplinnämnden avnoterar Italeaf från First North
Insiders
Stefan Persson fortsätter tanka H&MAktien stiger på börsen