Kommentar: Varningarna fanns för Precise

Publicerad 2016-04-08 06:22

Kommentar Precise Biometrics kursras på torsdagen blev dramatiskt, men knappast förvånande för ett förhoppningsbolag där värderingen varit skyhög. Aktien har därmed blivit extremt riskfylld och Privata Affärer har redan tidigare satt ett stort frågetecken för bolaget.

Biometrimarknaden är under snabb utveckling genom teknikskiftet och många konkurrenter som slåss om den snabbt växande kakan. Fingerprints nyhet på onsdagskvällen om att bolaget nu skaffat sig egen mjukvara (så kallade algoritmer) i sina sensorer blev till en början ett lyft för den egna aktien, men ett hårt bakslag för underleverantören Precise Biometrics.

Aktien föll med inte mindre  än 38 procent under torsdagen eftersom en absolut majoritet av bolagets intäkter kommer från Fingerprint, men där de sistnämnda nu kommer leverera alltfler smartphones med sin egen mjukvara och inte köpa från Precise.

Detta kommer inte som en överraskning för många – Fingerprint har redan tidigare sagt att man vill utveckla sin egen mjukvara. Och vi skrev redan för två månader sedan att Precise Biometrics fortfarande var ett förhoppningsbolag där beroendet av Fingerprint är ett stort riskmoment.

Nu besannas alltså farhågorna med ett stort kursfall som följd, men det kan vara för tidigt att räkna ut Precise Biometrics som bolag och aktie. Fingerprint poängterar att samarbetet med Precise fortsätter när det gäller andra användningsområden som till exempel smarta kort och Precise å sin sida pekar på att bolaget har flera andra kunder som man levererar sin mjukvara till och hoppas kunna utveckla samarbetet med.

Det går dock inte att komma ifrån att när ett bolag ser ut att tappa intäkter från sin absolut största kund och detta händer precis när bolaget fått upp huvudvet ovanför vattnet och visat vinster, så blir effekten förödande för förtroendet.

Och att effekten blir så stor hänger naturligtvis samman med att värderingen var skyhög redan innan nyheten kom ut från Fingerprint. Nu kommer osäkerheten kring eventuella vinster 2016 att öka märkbart – och då kan ett ökat säljtryck fortsätta när aktieägarna i Precise tappar modet efterhand.

Samtidigt är det ju viktigt att konstatera att trots kurstappat köps det också aktier i bolaget –  inte mindre än 83 miljoner omsattes under torsdagen. Sannolikt är det en blandning av kortsiktiga traders, förhoppningsfulla som hoppas på uppköp eller redan ägare som snittar ner sig och fortfarande tror på bolaget.

I vilket fall som helst är Precise-aktien mer än tidigare något av en lottsedel – ytterligare tapp i samma storleksordning som under torsdagen går absolut inte att utesluta.

{Chart}