En av tidernas största demonstrationer mot Brasiliens president skedde i Rio de Janeiro den 13 mars.

Svängigt i Brasilien – men utsikterna är goda om presidenten måste gå

Publicerad 2016-03-18 12:03

Brasilien Den brasilianska valutan och aktiemarknaden studsade till ordentligt under torsdagen efter publiceringen av ett bandat samtal mellan president Dilma Rousseff och hennes företrädare Lula da Silva. Torsdagen blev därmed den enskilt bästa börsdagen i Brasilien sedan 2009. Bovespa-index höjdes 6,6 procent.

Innehållet i samtalet mellan Rousseff och da Silva blev upphov till den andra dagen i rad med massdemonstrationer och kritikerna hävdar att presidentens beslut att anställa sin företrädare var ett sätt att försöka skydda honom i de pågående korruptionsundersökningarna. Reaktionen blev kraftig och allt fler kräver presidentens avgång. 

Inom finanskretsar i Brasilien tror många att en förändring i regeringen skulle bli ett första steg i att reformera den brasilianska ekonomin. Bland de största vinnarna under gårdagens dramatiska börsdag var de statsägda bolagen, med Banco da Brasil i täten – upp 20 procent.

Valutan real steg också, hela 3 procent, vilket är den kraftigaste rörelsen under en dag på sex månader.

Fjolåret var mycket bistert i Brasilien och börsen var ner 13 procent i lokal valuta, 37 procent i svenska kronor. Men nu har det vänt. Senaste månaden är Brasilienfonderna upp kring 20 procent, enligt fondutvärderaren Morningstar. Men det är ordentligt svängigt.

Fonderna rusade 10 procent på en dag

På en enda dag, torsdagen, rusade flera av Brasilienfonderna kring 10 procent, vilket syns i tabellen nedan. Observera dock att för ett par av fonderna redovisas utfallet för den 16 mars.

Brasilien har mycket snabbt på det nya året etablerat sig som en av de bästa tillväxtländerna just nu. Tillväxten är god, och framtidstron spirar i takt med utvidgade korruptionsutredningar.

Två skäl till omsvängningen

Omvärlden tolkar den snabba omsvängningen bland annat som en effekt av den alltmer intensifierade kampen mot korruption i Brasilien.

Det finns två skäl till att den brasilianska marknaden vädrar morgonluft just nu, anser Alexandre Silverio som förvaltat Nordea Brasilienfond sedan starten under 2011. Hans fond är upp över 25 procent sedan mitten av februari.

Den första faktorn är extern, menar Alexandre Silverio. Brasilien rider delvis på ljumma vindar som blåser genom tillväxtmarknaderna just nu.

– Hela klassen av tillväxtmarknadsländer har fått en bra start på 2016. Den negativitet som präglat synen på tillväxtmarknaderna under de senaste två till tre åren börjar luckras upp och folk börjar också inse att det är svårt att förstå vad som händer i dessa länder. Att amerikanska Fed inte höjer räntorna i den takt som förutspåddes hänger ihop med den här första faktorn, säger han.

Den andra gynnsamma faktorn är inhemsk. Det finns en förväntan i Brasilien att den turbulenta ekonomiska situationen kan förändras och att recessionen kan avta. Denna förväntan har gjort att bolagen och entreprenörerna börjat se framtiden an i ett ljusare skimmer.

– Den politiska agendan i Brasilien är fullspäckad i och med processerna mot korruption som omfattar både tidigare och nuvarande regeringar. Utredningarna går på djupet och det bidrar till att stärka både brasilianarnas och omvärldens förtroende för landet, säger Alexandre Silverio.

Presidentens avgång skulle innebära skjuts uppåt

Det faktum att den brasilianska börsen studsade upp 6 procent den dagen förre presidenten Lula da Silva hämtades in för förhör talar sitt tydliga språk. Skulle den nuvarande presidenten Dilma Rousseff eller någon i regeringen få lämna sin befattning skulle det innebära en ytterligare skjuts framåt, tror Alexandre Silverio.

Tillslaget mot den förre presidenten Lula da Silvas bostad kom efter angivelser från en senator som sagt sig ha information som bevisar korruption på högsta nivå. Just det är ett av skälen till att börsen i São Paulo rusat, menar Carnegie Fonders två förvaltare Jan-Olov Olsson och Mona Stenmark i ett blogginlägg på den egna sajten.

Tillslaget mot Lula ger hopp om ett nytt och marknadsvänligt styre av Brasilien vilket skulle vara grogrunden för att åter locka investerare till landet, menar de. 

Men alla är inte överens om att det aktioner mot korruption på hög nivå räcker för att förbättra ekonomin, inflationen är fortfarande hög liksom ränteläget.

I senaste Investment Outlook från SEB ägnas ett speciellt kapitel åt Brasilien. SEB:s analytiker är inte övertygade om att utvecklingen i Brasilien kan vända snabbt, bland annat för att landet är ett av de länder som drabbats hårdast av den minskade efterfrågan i Kina. Dessutom har den brasilianska valutan real tappat 60 procent i värde mot dollarn på de senaste fem åren.

Det gör att Brasilien inte längre ser ut som ”en tegelstenshård ekonomi, utan lika bräcklig och volatil som före begreppet Bric hade myntats”. Ett exempel på det är att aktiekurserna på de två största och viktigaste brasilianska bolagen Vale och Petrobras knappt är en bråkdel av värderingarna för fem år sedan.

Bank- och finanssektorn spelar huvudroll

SEB anser att bank- och finanssektorn spelar en huvudroll i den ekonomiska återhämtningen i Brasilien. Sektorn väger tungt i börsindex och står för en betydande del av vinsterna.

– Att vi befinner oss i ett ovanligt marknadsläge syns till exempel när vi studerar de amerikanska kvartalsrapporterna. Biltillverkarna levererar rekordvinster samtidigt som oljebolagens vinster sällan varit sämre. Vi kan vara i en övergångsfas till en uthålligt lägre tillväxttakt, säger Fredrik Öberg, Chief Investment Officer på SEB Private Banking.

 

 Fonder

1d (%)

1m (%)

i år (%)

Datum

Amundi Fds Eq Brazil AU-C

-0,3

13,9

5,5

16-mar

db x-trackers MSCI Brazil (DR) 1C

10,3

30,6

23,9

17-mar

Handelsbanken Brasilienfond

7,1

17,0

12,7

17-mar

HSBC GIF Brazil Equity AD

10,1

23,8

20,7

17-mar

Nordea Brasilienfond

9,3

20,5

14,7

17-mar

Parvest Equity Brazil C C

7,8

24,9

18,7

17-mar

UBS (Lux) ES Brazil (USD) P-acc

-1,0

18,8

15,2

16-mar

         

Snitt:

6,19

21,37

15,93

Krönika
Hernhag: Stor risk följa storbolagsindexBättre att fokusera på små och medelstora bolag.
Börsen
Blytung torsdag på börsen
Analyser
Här är torsdagens färska aktieanalyser     H&M och Essity med i dagens analysskörd.
Bolån
Finansministern: Rätt beslut att införa amorteringskravet
Analys
Analytiker: Det värsta ligger bakom H&MKepler Cheuvreux ser köpläge.
Notering
Strålande start för solcellsbolagetAktien lyfter rejält över teckningskursen.
Aktietips
Tre heta aktietips
Aktie
Electrolux avsätter halv miljard inför konkurrensutredningKommer att belasta resultatet andra kvartalet.
Aktietips
"Ett spännande tillväxtcase"Förutsättningarna för en ny uppgångsfas för Bredband2 finns där.
Bolån
Enklas låga ränta höjsRäntan kan stiga kraftigt efter tre år.
Pengar
Efterlyses: 3,8 miljarder kronor i gamla sedlarBanker tar emot ogiltiga sedlar fram till 30 juni.
Analys
Investmentbanken ser köplägeSandvik handlas med rekordhög rabatt i sektorn.
Räntan
Konjunkturinstitutet: Då höjer Riksbanken räntan
Placera
Alfredsson: Är du beredd på börsfall i sommar?Privata Affärer ger dig råd som vill minska risken.
Aktietips
Aktietips: Här är storbankens nya småbolagsfavoriterTre nya småbolagsaktier in på Handelsbankens favoritlista.
Bostad
Rejält ökat utbud av villor i StockholmKommer stålbadet för villor nu?
Aktie
Här är analytikernas syn på Epiroc
Bolån
Korta boräntor fortsätter att domineraLåntagarna inte särskilt oroade för stigande räntor.
Kommentar
Alfredsson: Nya bottennivåer kan vänta för H&MSvag rapport kan tynga aktien framöver.
Fonder
Filip Weintraub lämnar SkagenLämnar fondbolaget av "personliga skäl".
Aktietips
"Ett utmärkt sätt att få exponering mot elbilsrevolutionen"DI fortsätter med köprekommendation för aktien.
Aktietips
Börsveckan: Gå mot strömmen och köp H&MBörsveckan tittar också närmare på andra aktier.
Aktietips
DI: Köpläge i ögonsensorbolagetVinsten bör växa ytterligare nästa år.
Chatt
Hernhag: Två bra bettingbolag och en aktie att köpa i rekylenSista chatten före sommaruppehållet.
Aktier
Fondförvaltaren: Ett utomordentligt välskött bolagViktor Henriksson listar tre spännande småbolag.
Bostad
Bopriser åt olika håll i majBostadsrättspriserna föll medan villapriserna steg.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kommentar
Kommentar: Kinnevik ger bra aktieägarvärde