Chansaren tecknar LeoVegas

Publicerad 2016-03-08 13:28

Notering Spelbolaget LeoVegas ska noteras på First North och kan mycket väl tecknas av den som vill chansa på en tillväxtraket i en het sektor. Flera stora ankarinvesterare ger viss trygghet vid noteringen.

Efter ett antal stora börsnoteringar i slutet av förra året blev det mer eller mindre tvärstopp i januari med den skarpa börsnedgången. Men sedan några veckor tillbaka har börsen vänt upp igen och kön sägs vara lång bland noteringssugna bolag och förstås deras provisionshungriga rådgivare.

Att noteringen av Catena Media i februari blev en succé spelar också en roll för att nu fler bolag av hygglig storlek kommer ut på börsen i mars. Catena har nu gått upp med hela 45 procent, vilket liknar en del uppgångar som introduktioner fick även under de två senaste åren.

LeoVegas som nu noteras med hjälp av Carnegie och SEB är ett ungt bolag som bildades 2012. Verksamheten är inriktad på mobilspel – det vill säga den del av spelsektorn som växer allra starkast. Målet är att ge spelarna den bästa spelupplevelsen i smartphones, läsplattor och liknande och bolaget levererar spel från en rad olika speloperatörer.

För LeoVegas har detta inneburit en fantastiskt fin tillväxtresa de senaste åren när omsättningen blev dubbelt så stor 2015 som året innan och uppgick till knappt 800 miljoner kr. Vinsterna har varit upp och ner, men är mycket beroende på hur företaget väljer att expandera, till exempel uppgick marknadsföringskostnaderna förra året till 240 miljoner kr, vilket var mer än dubbelt så mycket som under 2014.

De långsiktiga målen är stora för om två år ska företaget nå 300 miljoner euro i omsättning, det vill säga 2 800 miljoner med en EBIDTA-marginal på 15 procent.

Det finns alltså stora förhoppningar om stark tillväxt, men samtidigt finns många andra aktörer som vill ta en stor del av kakan kring mobilspel. Detta är en stor risk med en teckning i LeoVegas, samtidigt som en småsparare kan luta sig mot det faktum att inte mindre än sju stora institutioner tecknar aktier på samma nivå, däribland Robur, Handelsbanken och AMF.

Spelsektorn har också varit stekhet under flera år även om även aktier som Betsson, Unibet med flera fallit ner ordentligt från all-time-high de senaste månaderna. Tidigare introduktioner i sektorn har dock blivit succéer, ta t ex Evolution Gaming som långt mer än dubblats.

Villkoren för teckning är att detta kan ske via ovanstående rådgivare plus Avanza eller Nordnet till och med 15 mars. Teckningsintervallet är 28-32 kr och utförsäljningen består både av redan existerande aktier och en nyemission. De nya pengarna ska användas för att stötta den fortsatta expansionen och börsnoteringen generellt ses som ett sätt att öka kännedomen om LeoVegas varumärke och underlätta tillväxten genom en bättre tillgång till kapitalmarknaden.

Noteringen sker på First North den 17 mars och målet är att aktien ska noteras på Stockholmsbörsens huvudlistor inom ett år.

Aktiechatt
Hernhag: Tre spännande tillväxtcase
Aktie
Måndag kan bli en rysare för H&MSläpper försäljningsrapport kl 08
Räntan
Meningarna går isär om nästa veckas räntebesked
Analys
Deutsche Bank sågar Autoliv och VeoneerSäljrek för båda aktierna
Börsen
Nedåt på börsen
Placera
Handelsbanken: Tillväxtmarknader lockar inför 2019
14/12
Trading Direkt: Millicom till NY och stororder till Munters
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens analyser
Fonder
Rekordstora utflöden från amerikanska aktiefonderAmerikanska investerare pessimistiska
Handelskriget
Kina sänker tullar på amerikanska bilar
Aktie
SSM ska bygga fler hyresrätter
Sektor
Gardell: Nordisk banksektor är attraktiv
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Analytiker: Stabiliseringen på bomarknaden fortsätter
Foto: Henrik Montgomery/'TT
Aktie
Intrum köper spanskt bolag
Aktie
Millicom vill till Nasdaq i New York
Asien
Nedåt på bred front i Asien
Bostad
Handelsbanken: Sidledes utveckling på bostadsmarknaden framöverSer en "gradvis stabilisering" på marknaden
Kommentar
"ICA vinner på statsbudgeten"
Sektor
Paretos favoriter bland svenska oljebolagen
Pension
Riksrevisionen ser brister i premiepensionssystemetIndexfonder hade gett högre avkastning
Aktietips
Tre aktier för vinterportföljen
Skatt
Skattetips för företagare inför årsskiftet
Aktier
Här är Keplers aktiefavoriter inför 2019Och några aktier du bör undvika
Kommentar
ABB en given vinnare om affären går i lås
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Skanska lågt värderat
Aktier
Hernhag: En brokig skara uppköpskandidater
Bostad
Andelen misslyckade bostadsaffärer minskar