Latours vd Jan Svensson och MSAB:s vd Ulrik Svensson

Därför sålde huvudägarna Loomisaktier

Publicerad 2016-03-03 13:08

Aktie Gårdagens stora utförsäljning av Loomisaktier gjordes för att frigöra kapital, säger Melker Schörlings vd Ulrik Svensson. Både han och den andra storägaren Latours vd säger att ytterligare utförsäljningar inte är aktuella.

Både Latour och Melker Schörling AB betecknar inlåsningsperioden för sina A-aktier i kontanthanteringsbolaget som formalia och någon ytterligare försäljning i Loomis efter de 180 dagarna är inte aktuell.

Latour och Melker Schörling har sålt alla sina röstsvaga aktier i Loomis, sammantaget 9,7 miljoner B-aktier. Efter transaktionen har de bägge huvudägarna tillsammans 3,4 miljoner A-aktier, motsvarande drygt 32 procent av rösterna.

Försäljningen genomfördes genom en så kallad accelererad book-building process till ett pris motsvarande 249 kronor per aktie. Vid lunchtid på torsdagen noterades Loomis till 235 kronor, ner 16 procent jämfört med onsdagens stängning på 281 kronor.

Det blev en stor rabatt i er försäljning.

”Man behöver inte gilla det, och det gör jag definitivt inte. Men det är så att det blir en rabatt i en sådan här process och det är väldigt svårt att styra”, säger Latours vd Jan Svensson till Nyhetsbyrån Direkt.

”Rabatt blir det ju alltid när man säljer en sådan här stor post och vi räknar mer hur många kronor vi får ut, än hur stor rabatten är. Börsen generellt sett har bra värderingar och vi tycker att vi fick ett hyggligt pris. Men det är lite förvånande hur stark reaktion det är på börsen eftersom Loomis fortfarande är exakt samma bolag med samma framtidsmöjligheter”, säger Melker Schörling AB:s vd Ulrik Svensson  till Direkt.

Varför säljer ni just nu?

Jan Svensson: ”Loomis har värderats till en bra kurs och jämför man med bolagets kollegor ute i världen så är Loomis rätt så högt värderade. Men tidpunkten för när det är möjligt att göra en sådan här aktieplacering, den tidpunkten styr man ganska lite själv. Det är ändå mycket pengar och det ska hittas köpare på relativt kort tid”.

Ulrik Svensson: ”Grunden är att vi vill frigöra kapital. Vi sålde aktier i alla våra bolag i december förra året. Vi ville helt enkelt ha mer torrt krut den dagen det kan se helt annorlunda ut på börsen. Det har mindre med Loomis som bolag att göra än med viljan att frigöra kapital för nya affärer. Vi har ingen som helst avsikt att sälja i några andra bolag”.

Ni behåller A-aktierna. Hur ser ni på Loomis framtid?

Jan Svensson: ”Hade vi inte trott på Loomis då hade vi kunnat sälja A-aktierna också, men vi menar att det fortfarande finns mycket kvar att göra. Trots att vi kan realisera en del av den värdeuppgång vi haft så kan vi fortsätta att vara huvudägare och det är viktigt”.

Ulrik Svensson: ”Man ser vilken otroligt fin tillväxt vi har i USA. Lars Blecko kommer fortsätta att vara vd i USA och vi har mycket stor tilltro till ledningen, plus den nya koncern-vd:n som nu kommer in. Vi är glada att fortsätta som huvudägare i Loomis”.

Kommer ni sälja några A-aktier efter inlåsningsperioden på 180 dagar?

Jan Svensson: ”Nej”

Ulrik Svensson: ”Nej”