Kommentar: Precise bara för chansare

Publicerad 2016-02-17 12:57

Kommentar Trots ett stort kursfall senaste månaderna är Precise Biometrics fortfarande mycket högt värderat. Ett nytt avtal med Fingerprint om smarta kort är dock en viktig pusselbit för framtiden, skriver Privata Affärers Magnus Alfredsson.

Biometri är utan tvekan det sista årets sektor på börsen med stora uppgångar – och fall – för Fingerprint Cards och Precise Biometrics. Störst uppmärksamhet har onekligen Fingerprint fått eftersom bolaget nu börjat redovisa vinster och har en starkt optimistisk prognos för innevarande år.

Precise Biometrics är mycket, mycket mindre bolag och är en underleverantör till bland annat Fingerprint för deras fingeravtryckssensorer. Och när Fingerprints omsättning handlar om miljarder är det i Precises fall bara om ett femtiotal miljoner.

Bokslutet som kom igår visar i alla fall en kraftig ökning av intäkterna till 56 miljoner (31) och kraftigt minskade förluster till -9 miljoner (-44). Och under det fjärde kvartalet visade koncernen faktiskt vinst med drygt 4 miljoner, vilket sannolikt kommer att bli kraftigt ökande under 2016.

Och det behövs för Precise värderas mycket högt efter börsrusningen under fjolåret som slutade med toppkursen 8,50 kr under hösten. Därefter har kursen fallit med mer än hälften, men rycker upp sig en del idag när Precise meddelar att de tecknat ett nytt kontrakt med Fingerprint angående leverans till sensorer i smarta kort. Detta lovar att bli en ny stor marknad för fingeravtryckssensorer och Precise är mycket beroende av att Fingerprint vill använda sig av deras teknik.

Vd Håkan Persson är också klart optimistisk i rapporten och menar att bolaget är ”väl positionerat för fortsatt lönsam tillväxt”. Målet är att öka marknadsandelen på den mobila marknaden och inta en ledande position inom nya områden som smarta kort.

Men Precise är fortfarande ett förhoppningsbolag. Börsvärdet på 1,6 miljarder kräver en vinst på ca 100 miljoner för ett resultera i ett rimligt p/e-tal, vilket alltså är lika med nästan den dubbla omsättningen för förra året.

Därmed inte sagt att Precise inte med tiden kan växa in i sin värdering om allt går deras väg. Men jämfört med Fingerprint är bolaget en riktig chansning.