Rekord och höjd utdelning från fettbolaget

Publicerad 2016-02-03 12:53

Kommentar Fettbolaget AAK visar ånyo upp en stark rapport i bokslutet med rekordresultatet. Dessutom höjs utdelningen ordentligt. Efter börsrekylen är aktien intressant igen.

Privata Affärer skrev om AAK:s delårsrapport efter det tredje kvartalet i oktober när marknaden uppmärksammade den fina vinstutvecklingen och fick aktien att notera ny all-time-high över 600 kr. Sedan gick aktien ytterligare nästan 10 procent innan den allmänna börsrekylen i december krävde sin tribut tillsammans med att många aktieägare passade på att göra vinsthemtagningar efter en fin kursresa senaste åren.

Nu har aktien fallit med en hundralapp sedan toppnoteringarna för knappt två månader sedan och då kommer bokslutet och resultatet för det fjärde kvartalet. Det var något under förväntningarna, men viktigast är att kunna konstatera en nytt rekordresultat och goda framtidsutsikter för de största affärsområdena.

Strategin att ta fram nyttigare specialoljor till industrin med höga marginaler har ökat lönsamheten efterhand. Den rådande hälsotrenden gynnar AAK och bolaget har varit aktivt att satsa på nya marknader och i kombination med lyckade förvärv har tillväxten varit stabil med ökad lönsamhet.

Därför är också värderingen hög även vid nivån runt 560 kr, men underliggande trender plus bolagets möjlighet att fortsätta växa på nya marknader bör att nuvarande tillväxttakt bör kunna fortsätta i många år framöver. För 2015 ökade omsättningen med 13 procent till drygt 20 miljarder och rörelseresultatet till 1,4 miljarder, vilket var en ökning med 14 procent.

Men framtiden är nu viktigast och bolaget har två nya fabriker igång fram till sommaren. På kapitalmarknadsdagen i slutet av förra året menade också vd Arne Frank att det kan komma något förvärv också under innevarande år.

Lägg därtill att AAK har på gång en stor innovation inom chokladtillverkning. Den nya produkten Tropicao är en ingrediens som gör att choklad kan stå emot så kallad värmerelaterad blomning, något som ger chokladkakan en oönskad vit yta vid för höga temperaturer. Produkten är således särskilt lämplig för varma regioner med hög chokladkonsumtion, såsom Latinamerika.

AAK:s ledning har en stor tro att produkten kommer bli stor för bolaget, men att det kan dröja 1-3 år innan den är ute på marknaden. Tester pågår dock ute hos kunder och bolaget ska kunna lämna mer information senare under detta år.

Att bolaget är optimistiskt inför framtiden och dessutom har goda finanser för fler förvärv visar också utdelningsförslaget. Utdelningen höjs med 14 procent till 7,75 kr. Privata Affärer tror att botten för aktien nåddes vid nivån 530 kr och att köpintresset nu bör öka igen efter den stora rekylen. Stabil tillväxt med lönsamhet är den bästa av världar och det är få bolag som stämmer lika väl in på den beskrivningen som just AAK.

Rapport
SEB slog förväntningarna
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telias resultat bättre än väntat
Foto: istockphoto
Placera
Tre svenska biotech-favoriter"Övertygande avkastning på börsen"
Aktie
Så ska Eniro undvika rekonstruktion
Foto: AP/TT
Wall Street
Återhämtning på Wall Street
Börsen
Börsen vände uppåt i eftermiddagshandeln
Gästkrönika
Förvaltaren: Två svarta svanar på mindre än en månad”Liten risk för större börsfall”
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Oljepriset
Opec kan agera vid efterfrågefall i virusepideminProduktionsbegränsningar kan utökas
28/1
Trading Direkt om coronavirus och Sverdrupfältet
Analys
Deutsche Bank: Atlas rapport en besvikelse
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Sektor
Morgan Stanley: Så påverkas hotellsektorn av virusepidemin
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Rapport
Analytiker: Svagt kvartal men bra guidning från SSAB
Sektor
Sektorerna som drabbas värst av viruset
Sektor
Hälsovårdsbolagen som rusar i spåren av virusepidemin
Virusoron
Virusoro slår hårt mot kinesisk konsumtionRäkna med börsras när Kinabörserna öppnar igen
Rapporter
Många tungviktare bland veckans rapporter
Sektor
Kepler Cheuvreux: Fortsatt solida utsikter för fastighetssektornListar tre favoriter
Analyser
Analyserna: Ericsson får ny köprek och flera nya riktkurser
Krönika
Hernhag: Därför är index som inkluderar utdelning bäst
Aktietips
Tre köpvärda småbolagOch några du kan vara utan
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Analys
Di sätter sälj på StorytelLång väg till vinst
Aktie
Lundin Petroleum byter namnSiktar på att bli klimatneutralt
Pension
Var tredje vet inte hur de ska ta ut tjänstepensionenSnabbt uttag kan få långtgående konsekvenser
Foto: istockphoto
Investeringsbluff
FI: Tillåt aldrig fjärranslutning till datornFlera nya investeringsbedrägerier