Kommentar: Överreaktion i Alfa skapar köpläge

Publicerad 2016-02-02 12:56

Kommentar Alfa Laval är ett kvalitetsbolag som är lämpligt för den långa portföljen. Dagens överreaktion på rapporten skapar ett köpläge i ett bolag som verkar i sektorer med en ljus framtid.

Avgående vd:n Lars Renström fick inga fyrverkerier på börsen när han lämnade sin sista rapport som högste ansvarig i Alfa Laval. Omsättningen var i och för sig högre än väntat, men resultatet något lägre och framför allt var framtidsutsikterna för det första kvartalet betydligt sämre än väntat.

Det är framför allt pumpsystem inom den marina divisionen där tidigarelagda order under det fjärde kvartalet nu kommer att påverka årets första kvartal negativt med cirka 1,2 miljarder. Det är alltså inte missade order utan att de hamnat på ”fel” sida årsskiftet.

Men tillsammans med sämre marginaler och en något lägre utdelning än väntat (4,25 kr) reagerade aktiemarknaden påtagligt negativt och sänkte aktien ganska snabbt med 10 procent och vid lunchtid hade nedgången utökats till över 14 procent.

Är då denna drastiska kursreaktion rimlig mot bakgrund av vad som faktiskt sägs i rapporten? Det kan man verkligen fundera över. För Alfa Laval tillhör på de flesta sätt den översta gräddan av svenska verkstadsbolag där vältajmade förvärv under åren varvats med en organisk tillväxt eftersom bolaget verkar inom verksamheter som energi, miljö och livsmedel.

Detta är sektorer som globalt har en underliggande tillväxt, det vill säga kan utvecklas hyggligt även under sämre tider och därför har också bolaget uppvisat en positiv trend under en följd av år även om enskilda kvartal uppvisat svaghetstecken.

Att bolaget drabbats till viss del av oljeprisets nedgång är otvetydigt – norska förvärvet Frank Mohn har en viss del av sin verksamhet i försäljning till bolag som utvinner olja. Samtidigt levererar de också pumpsystem till fartyg – något som får ett uppsving när oljepriset faller.

Alfa Laval menar också att rapporten visar att de inte drabbats särskilt mycket av den sämre tillväxten i Kina. Och Indien växer så det knakar för bolaget – därför är tillväxtmarknaderna totalt sett inget orosmoment i bolaget.

Värderingen vid en kurs på knappt 130 kr ligger på p/e 14 om vi räknar med en ungefär oförändrad vinst per aktie under 2016 på cirka 9 kr. Det är ingen direkt låg värdering, men den relativa stabiliteten i bolagets intäkter och resultat bör värderas med premium jämfört med andra verkstadskollegor – och det finns inte mycket som tyder på att 2016 skulle bli något speciellt svagt år för bolaget. Utdelningshöjningen med 6 procent visar också på en viss optimism för innevarande år.

Därför är det klokt att överväga om inte Alva Laval kan försvara en plats i en långsiktig portfölj. Visst kan kursnedgången fortsätta ytterligare några procent, men sannolikt är kursbotten nu nära för aktien. 

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtfavoriter i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Investeringsbluff
FI: Tillåt aldrig fjärranslutning till datornFlera nya investeringsbedrägerier
Börsen
Stark fredagsbörs
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska rekommendationer
Rapport
Bratt: Utdelningen överskuggar sämre delar av rapporten
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rapport
Ericssons resultat klart sämre än väntatMen utdelningen höjs oväntat mycket
24/1
Trading Direkt: Experten om raset i Ericsson
Aktie
Vinstvarning från KabeAktien rasar på börsen
Notering
Train Alliance mot First NorthSpiltan och Prior Nilsson bland ankarinvesterarna
Pension
Var tredje vet inte hur de ska ta ut tjänstepensionenSnabbt uttag kan få långtgående konsekvenser
Rapporterna
Sparekonomens förväntningar på börsjättarnas rapporter
Asien
Försiktig uppgång i AsienHelgstängt i Kina
Bolån
Här är bankerna som INTE höjt boräntan
Sektor
Pareto nedgraderar fastighetsbolag efter kursrallyFabege enda bolaget med köprek
23/1
Healthcare Direkt: Viktiga hållpunkter i sektorn i år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Rekordlågt elpris
Analys
Pareto: Forskningsbolagets kursras en överreaktion
Boränta
SBAB: Trend från 1300-talet talar för låga boräntor
Aktier
Tre färska aktieråd
Aktie
Collector kallas upp till FI
Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Foto: Shutterstock
Fonder
Vissa ETF:er avlistas på NasdaqSista handelsdag blir 30 januari
Analys
Analys: Värderingen speglar inte riskerna
Aktie
Stora Enso skriver upp värdet på skogstillgångarna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Analys: Begränsad effekt av MTG:s uteblivna avtal