Kommentar: Överreaktion i Alfa skapar köpläge

Publicerad 2016-02-02 12:56

Kommentar Alfa Laval är ett kvalitetsbolag som är lämpligt för den långa portföljen. Dagens överreaktion på rapporten skapar ett köpläge i ett bolag som verkar i sektorer med en ljus framtid.

Avgående vd:n Lars Renström fick inga fyrverkerier på börsen när han lämnade sin sista rapport som högste ansvarig i Alfa Laval. Omsättningen var i och för sig högre än väntat, men resultatet något lägre och framför allt var framtidsutsikterna för det första kvartalet betydligt sämre än väntat.

Det är framför allt pumpsystem inom den marina divisionen där tidigarelagda order under det fjärde kvartalet nu kommer att påverka årets första kvartal negativt med cirka 1,2 miljarder. Det är alltså inte missade order utan att de hamnat på ”fel” sida årsskiftet.

Men tillsammans med sämre marginaler och en något lägre utdelning än väntat (4,25 kr) reagerade aktiemarknaden påtagligt negativt och sänkte aktien ganska snabbt med 10 procent och vid lunchtid hade nedgången utökats till över 14 procent.

Är då denna drastiska kursreaktion rimlig mot bakgrund av vad som faktiskt sägs i rapporten? Det kan man verkligen fundera över. För Alfa Laval tillhör på de flesta sätt den översta gräddan av svenska verkstadsbolag där vältajmade förvärv under åren varvats med en organisk tillväxt eftersom bolaget verkar inom verksamheter som energi, miljö och livsmedel.

Detta är sektorer som globalt har en underliggande tillväxt, det vill säga kan utvecklas hyggligt även under sämre tider och därför har också bolaget uppvisat en positiv trend under en följd av år även om enskilda kvartal uppvisat svaghetstecken.

Att bolaget drabbats till viss del av oljeprisets nedgång är otvetydigt – norska förvärvet Frank Mohn har en viss del av sin verksamhet i försäljning till bolag som utvinner olja. Samtidigt levererar de också pumpsystem till fartyg – något som får ett uppsving när oljepriset faller.

Alfa Laval menar också att rapporten visar att de inte drabbats särskilt mycket av den sämre tillväxten i Kina. Och Indien växer så det knakar för bolaget – därför är tillväxtmarknaderna totalt sett inget orosmoment i bolaget.

Värderingen vid en kurs på knappt 130 kr ligger på p/e 14 om vi räknar med en ungefär oförändrad vinst per aktie under 2016 på cirka 9 kr. Det är ingen direkt låg värdering, men den relativa stabiliteten i bolagets intäkter och resultat bör värderas med premium jämfört med andra verkstadskollegor – och det finns inte mycket som tyder på att 2016 skulle bli något speciellt svagt år för bolaget. Utdelningshöjningen med 6 procent visar också på en viss optimism för innevarande år.

Därför är det klokt att överväga om inte Alva Laval kan försvara en plats i en långsiktig portfölj. Visst kan kursnedgången fortsätta ytterligare några procent, men sannolikt är kursbotten nu nära för aktien. 

Aktiechatt
Aktiechatt: Två köpvärda aktier inom grön energiOch tre tillväxtaktier att hålla koll på
Valuta
SEB: Bara tillfälligt hack för kronan Dollarn under 8 kr om drygt ett år
USA
Javeus: Presidentvalshysterin är överdrivenJämför med millenniebuggen
Börsen
Positiv avslutning efter slagig handel
Foto: AP/TT
Wall Street
Uppåt efter spretig inledning på Wall Street
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
Analytiker: En gåta att SAS-aktien lyfterUpp som mest 8 procent på fredagen
Analys
Utskiftning av Zalando och Tele2 i kortenSEB höjer Kinnevik till köp
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Analys
Pareto: Storytels svaga utveckling temporärHöjer riktkursen och upprepar köp
Analyser
Här är fredagens analyser
Aktie
Electrolux återinför utdelning
Aktietips
Carnegie: Därför ska du köpa bussbolaget
Foto: Anders Wiklund/TT
Aktie
Storägare accepterar höjt bud på HiQ
Råvaror
Analyschefen: Oljan kostar 65 dollar om två år"Stor osäkerhet på kort sikt"
Aktie
Första blankaren i ReadlyAktien nu under introduktionskursen
Aktier
Aktierna som stigit mest sedan marsbottenEtt halvår sedan börsen vände uppåt
Placera
Index slog aktiva förvaltare under covid-krisen
Bostad
Analys: Höjda bopriser inte hållbart på sikt"Förr eller senare får vi tillbaka 90-talskrisen"
Fonder
Robur klassar fonder utifrån Parisavtalet
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Krisen
Skingsley: Rätt att fullfölja löften om tillgångsköp"Låga räntor under lång tid som gäller"
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Placera
"Klassiska portföljstrategin förlegad"60/40-portfölj inte välutformad för dagens marknad
Aktie
Konsortium lägger bud på Ahlstrom-MunksjöPremie på 24 procent
Valutor
Feds strategi ger köpläge i perifera valutorIndiska rupie, peruanska sol och chilenska peso lockar analytiker
Foto: Shutterstock
Krisen
"Pandemin har kostat halv miljard jobb"
Aktier
Aktierna som stigit mer än 100 procent i år