Kommentar: Överreaktion i Alfa skapar köpläge

Publicerad 2016-02-02 12:56

Kommentar Alfa Laval är ett kvalitetsbolag som är lämpligt för den långa portföljen. Dagens överreaktion på rapporten skapar ett köpläge i ett bolag som verkar i sektorer med en ljus framtid.

Avgående vd:n Lars Renström fick inga fyrverkerier på börsen när han lämnade sin sista rapport som högste ansvarig i Alfa Laval. Omsättningen var i och för sig högre än väntat, men resultatet något lägre och framför allt var framtidsutsikterna för det första kvartalet betydligt sämre än väntat.

Det är framför allt pumpsystem inom den marina divisionen där tidigarelagda order under det fjärde kvartalet nu kommer att påverka årets första kvartal negativt med cirka 1,2 miljarder. Det är alltså inte missade order utan att de hamnat på ”fel” sida årsskiftet.

Men tillsammans med sämre marginaler och en något lägre utdelning än väntat (4,25 kr) reagerade aktiemarknaden påtagligt negativt och sänkte aktien ganska snabbt med 10 procent och vid lunchtid hade nedgången utökats till över 14 procent.

Är då denna drastiska kursreaktion rimlig mot bakgrund av vad som faktiskt sägs i rapporten? Det kan man verkligen fundera över. För Alfa Laval tillhör på de flesta sätt den översta gräddan av svenska verkstadsbolag där vältajmade förvärv under åren varvats med en organisk tillväxt eftersom bolaget verkar inom verksamheter som energi, miljö och livsmedel.

Detta är sektorer som globalt har en underliggande tillväxt, det vill säga kan utvecklas hyggligt även under sämre tider och därför har också bolaget uppvisat en positiv trend under en följd av år även om enskilda kvartal uppvisat svaghetstecken.

Att bolaget drabbats till viss del av oljeprisets nedgång är otvetydigt – norska förvärvet Frank Mohn har en viss del av sin verksamhet i försäljning till bolag som utvinner olja. Samtidigt levererar de också pumpsystem till fartyg – något som får ett uppsving när oljepriset faller.

Alfa Laval menar också att rapporten visar att de inte drabbats särskilt mycket av den sämre tillväxten i Kina. Och Indien växer så det knakar för bolaget – därför är tillväxtmarknaderna totalt sett inget orosmoment i bolaget.

Värderingen vid en kurs på knappt 130 kr ligger på p/e 14 om vi räknar med en ungefär oförändrad vinst per aktie under 2016 på cirka 9 kr. Det är ingen direkt låg värdering, men den relativa stabiliteten i bolagets intäkter och resultat bör värderas med premium jämfört med andra verkstadskollegor – och det finns inte mycket som tyder på att 2016 skulle bli något speciellt svagt år för bolaget. Utdelningshöjningen med 6 procent visar också på en viss optimism för innevarande år.

Därför är det klokt att överväga om inte Alva Laval kan försvara en plats i en långsiktig portfölj. Visst kan kursnedgången fortsätta ytterligare några procent, men sannolikt är kursbotten nu nära för aktien. 

Aktiechatt
Hernhag: Fem högriskaktier med tillväxtpotential
Börsen
Stark avslutning på börsveckan
Aktier
Spararnas amerikanska favoritaktierSvenskar ökar åter i hajpat bolag
Aktie
"Ansträngd värdering" bakom H&M-familjens minskning i Hexagon
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska aktierekar
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
USA
Stark amerikansk jobbstatistik
Placera
Proffsinvesterare spår global recession inom fem år
Analys
Morgan Stanley ser potential på medellång siktHöjer rekommendation och riktkurs för Getinge
Aktie
Vinstvarning från Sportamore
Aktie
Auktionsfirman sänker helårsprognosen
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT
Elpriset
Väder på avvägar trycker upp elpriset
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson: Mutförlikning nära i USA
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Aktie
Bara hälften av preferensaktieägarna sa ja till utbyte
Penningtvätt
Standard & Poors: Ingen brist på kontroll hos SEB i Baltikum