Investor lockar med rabatt och höjd utdelning

Publicerad 2016-01-28 12:50

Kommentar Investor går bättre än börsen och nye vd:n Johan Forsell värnar aktieägarvärdet med en kraftigt höjd utdelning med 11 procent. När aktien dessutom noteras klart lägre än substansvärdet lockar det till köp.

Investor var under många årtioden i mångt och mycket betraktat enbart som ett maktbolag där makten var det viktigaste och aktieägarna kom i andra hand. Det har förändrats i hög grad under 2000-talet där affärsintensiteten varit hög och generellt kan sägas att det varit gynnsamma för bolagets ägare.

Att kunna ge en bra utdelning har också kommit i fokus och dagens bokslut med en höjd utdelning på 11 procent till 10,00 speglar väl den ambitionen. Det innebär inte någon direktavkastning i den högre skolan på börsen. Men 3,5 procent är inte fy skam med den minusränta som råder.

Privata Affärer ser Investor som ett bra alternativ till en Sverigefond där det dessutom finns extra möjligheter till avkastning som inte finns i en vanlig fond. Där finns till exempel Investors investeringar i EQT (som också delvis ägs av Investor) som över tid givit mycket bra avkastning – under 2015 blev värdeförändringen hela 32 procent.

Med en diversifierad portfölj finns givetvis också utmaningar och allt har inte gått spikrakt åt rätt håll för bolagets kärninvesteringar. Atlas Copco har problem med gruvindustrins nedgång och Electrolux misslyckades nyligen med sitt stora amerikanska förvärv. Det som dock är gemensamt för bolagen är att de nästan alltid är bland de största i världen inom sina verksamheter och har starka marknadspositioner.

Under 2015 investerade Investor över 5 miljarder i ABB där bolaget ser en möjlighet till en bättre utveckling. Där har också Christer Gardell med sitt riskkapitalbolag Cevian investerat tungt – och det indikerar att ABB äntligen kan få fart på både verksamhet och kurs inom en snar framtid.

Andra intressanta verksamheter är Saab som noterar försäljningsframgångar i en orolig omvärld och Sobi som lanserar nya läkemedel. Bland de onoterade innehaven finns mycket lönsamma Mölnlycke, mobiloperatören 3 som vänt tidigare förluster till vinst och vårdaktören Aleris som fått ett värde genom noteringarna av Capio och Attendo.

Eftersom AstraZeneca också ingår bland de större investeringarna har den totala portföljen en hälsosam diversifiering mellan verkstad, hälsovård plus bank (SEB). Det ger aktieägare en bra avvägning mellan konjunkturaktier och stabila verksamheter och är ett klart plus för den som vill ha kontroll på risken.

Den så kallade substansrabatten var vid årsskiftet 14 procent, det vill säga att kursen är lägre än det samlade substansvärdet per aktie för bolaget. Det är historiskt lågt, men speglar det faktum att Investor blivit alltmer mån om aktieägarna. På lång sikt bör det dock finnas möjlighet att mer eller mindre få bort rabatten helt – det har skett i andra förvaltningsbolag som visat upp en bra utveckling till aktieägarnas förmån.

Sparekonomens förväntningar på börsjättarnas rapporter
Bolån
Här är bankerna som INTE höjt boräntan
Börsen
Coronavirus-oro sänkte börsen
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Sektor
Pareto nedgraderar fastighetsbolag efter kursrallyFabege enda bolaget med köprek
ECB
ECB rörde inte räntan
23/1
Healthcare Direkt: Viktiga hållpunkter i sektorn i år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Rekordlågt elpris
Analys
Pareto: Forskningsbolagets kursras en överreaktion
Boränta
SBAB: Trend från 1300-talet talar för låga boräntor
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Foto: Anders Wiklund/TT
Rapport
Creades ger extra utdelning till aktieägarna
Aktier
Tre färska aktieråd
Rapport
Bonava sänker utdelningenSämre resultat än väntat
Aktie
Collector kallas upp till FI
Foto: istockphoto
Aktie
Lundin Mining nådde produktionsprognosen för 2019
Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Foto: Shutterstock
Fonder
Vissa ETF:er avlistas på NasdaqSista handelsdag blir 30 januari
Analys
Analys: Värderingen speglar inte riskerna
Aktie
Stora Enso skriver upp värdet på skogstillgångarna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Analys: Begränsad effekt av MTG:s uteblivna avtal
Analys
Carnegies nya toppval i läkemedelssektorn
Bopriser
Analytiker: Bostadspriserna snart tillbaka på toppnivåer
Analyser
Ett par nya köprekar bland onsdagens analyser