Marcus Hernhag: Därför säljer jag allt i Byggmax

Publicerad 2016-01-27 07:32

Aktie Efter gårdagens rapport från Byggmax har Privata Affärers Marcus Hernhag sålt hela sitt innehav i bolaget. Orsaken var den sänkta utdelningen, skriver han.

Byggmax bokslutskommuniké var det vid en första anblick inget fel på. Förvärven är grädden på moset för tillväxten och försäljningen ökade under fjärde kvartalet med fina 21 procent. Bygghandlaren uppger att nettoomsättningen i jämförbara butiker ökade med 16 procent, vilket imponerar.

Inkludera vi kostnader för genomförda förvärv sjönk rörelsemarginalen från 5,4 procent till 4,2 procent. Engångsposter är inget problem, även om det sänker resultatet tillfälligt. Även ökade marknadsföringskostnader och nya butiker fick kostnaderna att stiga.

Förvärv kostar som bekant och Skånska Byggvaror gick på 936 miljoner kr. Byggmax väljer därför att sänka utdelningen för att hålla nere skulderna. Detta trots att soliditeten vid årsskiftet var goda 49 procent. Utdelningssänkningen är den första sedan börsnoteringen. Efter att årligen ha höjt utdelning från 2010 års 1,50 kr per aktie till 2014 års 2,60 kr per aktie sänker bolaget utdelningen för 2015.

2,14 kr per aktie är en sänkning med 18 procent. Jämfört med fjolårets vinst på 4,30 kr per aktie blir utdelningsandelen nu låg. Att det ändå blir en sänkning sänder negativa signaler om framtida utdelningar och möjligheten till nya stora investeringar. Även om jag fortfarande tycker att Byggmax är ett bra bolag med stigande vinster finns det många andra utdelningshöjare i Sverige och USA och placera i istället.

Min strategi är nämligen att enbart äga bolag som behåller eller höjer utdelningarna varje år. Du kan om du vill förstås köpa Byggmax för bolagets fina utvecklings skull, men var då beredd på att 2015 var ett väldigt bra år som i år kan bli svårt att toppa för bolaget. Byggmax påpekar att sänkningen av ROT-avdraget kommer att påverka marknaden negativt.

Räknat på fjolårets vinst är p/e-talet 17. Det är inte direkt dyrt, men högre än vad aktien normalt värderats till under tidigare år. Direktavkastningen sjunker dessutom nu till 2,9 procent, vilket är ovanligt lågt för att vara Byggmax.

Utdelningsjägare kan sälja Byggmax av strategiska skäl, övriga långsiktiga bör behålla aktien. Även om det kanske blir en liten svacka 2016 kommer både resultat och utdelningen att återhämta sig de efterföljande åren. Kortsiktiga placerare bör se upp om aktiens kurstrend nu vänder ned likt börsen i övrigt.

Analyser
Här är måndagens aktieanalyser
Aktie
Insiderköp får Fingerprints aktie att stigaVd Christian Fredrikson köper aktier för miljoner.
Aktie
Lufthansa i kontakt med Norwegian om uppköpAktien stiger nästan 10 procent på Oslobörsen.
Aktie
Så går det för Epiroc i premiären
Aktietips
Börsveckan: Gå mot strömmen och köp H&MBörsveckan tittar också närmare på andra aktier.
Aktietips
DI: Köpläge i ögonsensorbolagetVinsten bör växa ytterligare nästa år.
Börsen
Nedåt på StockholmsbörsenMen Fingerprint går mot strömmen efter insiderköp.
Asien
Handelstvisten pressar Asiens börserMen börserna i Kina håller helgstängt
Chatt
Hernhag: Två bra bettingbolag och en aktie att köpa i rekylenSista chatten före sommaruppehållet.
Aktier
Fondförvaltaren: Ett utomordentligt välskött bolagViktor Henriksson listar tre spännande småbolag.
Foto: Jessica Gow/TT
Sektoranalys
Kepler Cheuvreux: Överdriven ränteoro på fastighetsmarknaden
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Blankning
Blankningen på rekordnivå
Tidning
PA och PG mot strömmen på vikande tidskriftsmarknad
PA-golfen
Här är vinnarna i placerargolfen
Bostad
Bopriser åt olika håll i majBostadsrättspriserna föll medan villapriserna steg.
Bostad
Mäklarstatistik: Klart färre bostadsrätter sålda i årMinskningen är störst i Stockholm.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kommentar
Kommentar: Kinnevik ger bra aktieägarvärde
Aktier
Persson: Jag tänker inte köpa ut H&M från börsenAktien faller tungt efter beskedet.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Carlström tankar Fingerprint
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik vill dela ut hela innehavet av MTG-aktier
Foto: Magnus Hjalmarson Nejdeman/TT
Elpriset nästan dubbelt så högt som förra sommarenTorrt väder och svaga vindar pressar upp elpriserna.
Nytt nymmer
USA-NK
Fonden som placerat i Nordkorea
Sajten
Välkommen till nya privataaffarer.seNu har vår sajt fått en rejäl uppfräschning.
Krönika
Hernhag: Stigande vinster mer användbart än modeord som hållbarhet