Marcus Hernhag: Därför säljer jag allt i Byggmax

Publicerad 2016-01-27 07:32

Aktie Efter gårdagens rapport från Byggmax har Privata Affärers Marcus Hernhag sålt hela sitt innehav i bolaget. Orsaken var den sänkta utdelningen, skriver han.

Byggmax bokslutskommuniké var det vid en första anblick inget fel på. Förvärven är grädden på moset för tillväxten och försäljningen ökade under fjärde kvartalet med fina 21 procent. Bygghandlaren uppger att nettoomsättningen i jämförbara butiker ökade med 16 procent, vilket imponerar.

Inkludera vi kostnader för genomförda förvärv sjönk rörelsemarginalen från 5,4 procent till 4,2 procent. Engångsposter är inget problem, även om det sänker resultatet tillfälligt. Även ökade marknadsföringskostnader och nya butiker fick kostnaderna att stiga.

Förvärv kostar som bekant och Skånska Byggvaror gick på 936 miljoner kr. Byggmax väljer därför att sänka utdelningen för att hålla nere skulderna. Detta trots att soliditeten vid årsskiftet var goda 49 procent. Utdelningssänkningen är den första sedan börsnoteringen. Efter att årligen ha höjt utdelning från 2010 års 1,50 kr per aktie till 2014 års 2,60 kr per aktie sänker bolaget utdelningen för 2015.

2,14 kr per aktie är en sänkning med 18 procent. Jämfört med fjolårets vinst på 4,30 kr per aktie blir utdelningsandelen nu låg. Att det ändå blir en sänkning sänder negativa signaler om framtida utdelningar och möjligheten till nya stora investeringar. Även om jag fortfarande tycker att Byggmax är ett bra bolag med stigande vinster finns det många andra utdelningshöjare i Sverige och USA och placera i istället.

Min strategi är nämligen att enbart äga bolag som behåller eller höjer utdelningarna varje år. Du kan om du vill förstås köpa Byggmax för bolagets fina utvecklings skull, men var då beredd på att 2015 var ett väldigt bra år som i år kan bli svårt att toppa för bolaget. Byggmax påpekar att sänkningen av ROT-avdraget kommer att påverka marknaden negativt.

Räknat på fjolårets vinst är p/e-talet 17. Det är inte direkt dyrt, men högre än vad aktien normalt värderats till under tidigare år. Direktavkastningen sjunker dessutom nu till 2,9 procent, vilket är ovanligt lågt för att vara Byggmax.

Utdelningsjägare kan sälja Byggmax av strategiska skäl, övriga långsiktiga bör behålla aktien. Även om det kanske blir en liten svacka 2016 kommer både resultat och utdelningen att återhämta sig de efterföljande åren. Kortsiktiga placerare bör se upp om aktiens kurstrend nu vänder ned likt börsen i övrigt.

Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Börsen
Nedåt på Stockholmsbörsen
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval
Bostad
Hemnet: Tydlig återhämtning för boprisförväntningarnaTillbaka på samma nivå som före corona
Analys
Analyser lyfter G5 Entertainment
Krisen
Analytiker: Räkna med historiskt BNP-rasSvenska siffror på onsdag
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
Asien
Mest uppåt i Asien
Guld
Analytiker: Rekordlåga realräntor gör guld intressant
Aktier
Lundin Mining in i Paretos modellportföljKinnevik kastas ut
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens analyser
Bostad
SBAB: Inga stora coronaeffekter på bomarknadenMen arbetslösheten i höst blir avgörande
Analys
Beijer Alma rusar tvåsiffrigt efter analys
Obligationer
CoBa: Marknaden för företagsobligationer väntas ta fart
Analys
Carnegie: Köpläge i Elekta efter Varian-affären
Aktie
Indexförvaltare: Utmaning om Tesla inkluderas i S&P 500"Kan bli ett superlikviditetsevent"
Affär
Megaaffär i medicintekniksektornSiemens köper Elektas huvudkonkurrent
Fonder
Spararna flyr hedgefonder”De har inte levererat”
Börsen
Analytiker: Ta hem vinsten och vila på stranden istället
31/7
Trading Direkt om senaste bitcoin-rusningen
Aktier
Här är juli månads kursraketer
Analys
Carnegie höjer Volati till köpBolaget är "back on track"
Aktier
Spararnas favoritaktier i sommar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Fonder
Här är månadens populäraste fonder