Marcus Hernhag: Därför säljer jag allt i Byggmax

Publicerad 2016-01-27 07:32

Aktie Efter gårdagens rapport från Byggmax har Privata Affärers Marcus Hernhag sålt hela sitt innehav i bolaget. Orsaken var den sänkta utdelningen, skriver han.

Byggmax bokslutskommuniké var det vid en första anblick inget fel på. Förvärven är grädden på moset för tillväxten och försäljningen ökade under fjärde kvartalet med fina 21 procent. Bygghandlaren uppger att nettoomsättningen i jämförbara butiker ökade med 16 procent, vilket imponerar.

Inkludera vi kostnader för genomförda förvärv sjönk rörelsemarginalen från 5,4 procent till 4,2 procent. Engångsposter är inget problem, även om det sänker resultatet tillfälligt. Även ökade marknadsföringskostnader och nya butiker fick kostnaderna att stiga.

Förvärv kostar som bekant och Skånska Byggvaror gick på 936 miljoner kr. Byggmax väljer därför att sänka utdelningen för att hålla nere skulderna. Detta trots att soliditeten vid årsskiftet var goda 49 procent. Utdelningssänkningen är den första sedan börsnoteringen. Efter att årligen ha höjt utdelning från 2010 års 1,50 kr per aktie till 2014 års 2,60 kr per aktie sänker bolaget utdelningen för 2015.

2,14 kr per aktie är en sänkning med 18 procent. Jämfört med fjolårets vinst på 4,30 kr per aktie blir utdelningsandelen nu låg. Att det ändå blir en sänkning sänder negativa signaler om framtida utdelningar och möjligheten till nya stora investeringar. Även om jag fortfarande tycker att Byggmax är ett bra bolag med stigande vinster finns det många andra utdelningshöjare i Sverige och USA och placera i istället.

Min strategi är nämligen att enbart äga bolag som behåller eller höjer utdelningarna varje år. Du kan om du vill förstås köpa Byggmax för bolagets fina utvecklings skull, men var då beredd på att 2015 var ett väldigt bra år som i år kan bli svårt att toppa för bolaget. Byggmax påpekar att sänkningen av ROT-avdraget kommer att påverka marknaden negativt.

Räknat på fjolårets vinst är p/e-talet 17. Det är inte direkt dyrt, men högre än vad aktien normalt värderats till under tidigare år. Direktavkastningen sjunker dessutom nu till 2,9 procent, vilket är ovanligt lågt för att vara Byggmax.

Utdelningsjägare kan sälja Byggmax av strategiska skäl, övriga långsiktiga bör behålla aktien. Även om det kanske blir en liten svacka 2016 kommer både resultat och utdelningen att återhämta sig de efterföljande åren. Kortsiktiga placerare bör se upp om aktiens kurstrend nu vänder ned likt börsen i övrigt.

Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Handelskriget
Kina: Stora framsteg i förhandlingarna med USATrump bekräftar enighet
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Börsen
Bred uppgång på börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Aktietips
Carnegie: Vinstlyft och avknoppning gör Electrolux lockande
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris JohnsonRejäl pundförstärkning
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas