Tema 2016: Het sektor lockar

Publicerad 2016-01-25 12:58

Tema 2016 Spelbolagen känns attraktiva igen efter börsrekylen och inte minst för att 2016 blir ett nytt rekordår. Tillväxten fortsätter och vinsterna väntas stiga ordentligt även i år.

Att satsa en del av sin aktieportfölj i de svenska spelbolagen har varit en lyckad strategi under flera år. Det gäller inte minst under 2015 då kursutveckling var explosiv med en kursökning med runt 70 procent för jättarna Unibet och Betsson och långt mer än en tvådubbling för Cherry och börsnykomlingen Evolution Gaming.

Anledningen är förstås att tillväxten varit kraftig i sektorn, vinsterna stiger och bolagen har råd att investera kraftigt i marknadsföring. Alla som ser normalt på TV märker av detta – spelbolagen är överlägset den sektor som förekommer mest med reklam i rutan.

Även om tillväxten väntas dämpas framöver är det ändå frågan om en kraftigt växande sektor, vilket alla investerare gillar. Och dessutom sker en omfattande reglering av marknaden som inom några år sannolikt också kommer att nå Sverige.

Det innebär att bolagen kommer få licenser att verka i landet istället för utomlands och därför också betala en skatt som till exempel i Danmark ligger på 20 procent. Det kommer nagga vinsterna i kanten samtidigt som det innebär en mindre politisk osäkerhet kring spelmarknaden, vilket öppnar för att fler placerare kommer intressera sig för sektorn. Det innebär också en nackdel för mindre bolag som kan få svårt att klara konkurrensen när det tillkommer skatter och avgifter.

Det innebär också att den konsolideringsvåg vi sett i sektorn kan fortsätta, vilket innebär nya tillväxtmöjligheter för de större bolagen som har den finansiella resurserna.

I Placeringsguidens decembernummer gjorde vi en genomgång av spelsektorn där vi kunde konstatera att sektorn utmärker sig genom mycket höga marginaler. Har ett bolag en väletablerad teknik och produkter på plats finns det en rejäl hävstäng när nya kunder tillkommer.

En annan faktor som hjälper tillväxten är att mobilspelandet ökar alltmer via smartphones och läsplattor. Det har inneburit en ökad tillströmning av kunder när spelandet har breddats från att tidigare mest skett från datorer.

För de breda spelbolagen med sportspel väntas också 2016 bli ett särskilt bra år eftersom vi år kommer få se en sportsommar som kanske aldrig tidigare varit. EM i fotboll med Sverige, OS i Rio följs därefter av World Cup i ishockey. Det borgar för att ett extralyft för just sportspelen som kommer dra in många nya kunder till bolagen.

Så trots den starka kursuppgången förra året är det fortfarande intressant att köpa spelbolag. Speciellt nu när tajmingen känns ok med årets börsrekyl. Den försiktige satsar på Betsson eller Unibet som fallit med ca 15 procent sedan toppnivåerna förra året. För den som vill ha högre chans/risk-faktor finns t ex Starbreeze som utvecklar datorspel eller G5 Entertainment som satsar på mobilspel.

Kommentar
Alfredsson: Nya bottennivåer kan vänta för H&MSvag rapport kan tynga aktien framöver.
Analyser
Här är måndagens aktieanalyserFlera färska köpråd finns med i analysflödet.
Börsen
Tung måndag på börsen
Fonder
Filip Weintraub lämnar SkagenLämnar fondbolaget av "personliga skäl".
Aktietips
"Ett utmärkt sätt att få exponering mot elbilsrevolutionen"DI fortsätter med köprekommendation för aktien.
Aktie
Så går det för Epiroc i premiärenVd Per Lindberg nöjd med börspremiären.
Aktie
Insiderköp får Fingerprints aktie att stigaVd Christian Fredrikson köper aktier för miljoner.
Aktie
Lufthansa i kontakt med Norwegian om uppköpAktien stiger nästan 10 procent på Oslobörsen.
Aktietips
Börsveckan: Gå mot strömmen och köp H&MBörsveckan tittar också närmare på andra aktier.
Aktietips
DI: Köpläge i ögonsensorbolagetVinsten bör växa ytterligare nästa år.
Chatt
Hernhag: Två bra bettingbolag och en aktie att köpa i rekylenSista chatten före sommaruppehållet.
Aktier
Fondförvaltaren: Ett utomordentligt välskött bolagViktor Henriksson listar tre spännande småbolag.
Foto: Jessica Gow/TT
Sektoranalys
Kepler Cheuvreux: Överdriven ränteoro på fastighetsmarknaden
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Blankning
Blankningen på rekordnivå
Tidning
PA och PG mot strömmen på vikande tidskriftsmarknad
PA-golfen
Här är vinnarna i placerargolfen
Bostad
Bopriser åt olika håll i majBostadsrättspriserna föll medan villapriserna steg.
Bostad
Mäklarstatistik: Klart färre bostadsrätter sålda i årMinskningen är störst i Stockholm.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kommentar
Kommentar: Kinnevik ger bra aktieägarvärde
Aktier
Persson: Jag tänker inte köpa ut H&M från börsenAktien faller tungt efter beskedet.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Carlström tankar Fingerprint
Foto: Magnus Hjalmarson Nejdeman/TT
Elpriset nästan dubbelt så högt som förra sommarenTorrt väder och svaga vindar pressar upp elpriserna.
Nytt nymmer
USA-NK
Fonden som placerat i Nordkorea
Sajten
Välkommen till nya privataaffarer.seNu har vår sajt fått en rejäl uppfräschning.