Tema 2016: Het sektor lockar

Publicerad 2016-01-25 12:58

Tema 2016 Spelbolagen känns attraktiva igen efter börsrekylen och inte minst för att 2016 blir ett nytt rekordår. Tillväxten fortsätter och vinsterna väntas stiga ordentligt även i år.

Att satsa en del av sin aktieportfölj i de svenska spelbolagen har varit en lyckad strategi under flera år. Det gäller inte minst under 2015 då kursutveckling var explosiv med en kursökning med runt 70 procent för jättarna Unibet och Betsson och långt mer än en tvådubbling för Cherry och börsnykomlingen Evolution Gaming.

Anledningen är förstås att tillväxten varit kraftig i sektorn, vinsterna stiger och bolagen har råd att investera kraftigt i marknadsföring. Alla som ser normalt på TV märker av detta – spelbolagen är överlägset den sektor som förekommer mest med reklam i rutan.

Även om tillväxten väntas dämpas framöver är det ändå frågan om en kraftigt växande sektor, vilket alla investerare gillar. Och dessutom sker en omfattande reglering av marknaden som inom några år sannolikt också kommer att nå Sverige.

Det innebär att bolagen kommer få licenser att verka i landet istället för utomlands och därför också betala en skatt som till exempel i Danmark ligger på 20 procent. Det kommer nagga vinsterna i kanten samtidigt som det innebär en mindre politisk osäkerhet kring spelmarknaden, vilket öppnar för att fler placerare kommer intressera sig för sektorn. Det innebär också en nackdel för mindre bolag som kan få svårt att klara konkurrensen när det tillkommer skatter och avgifter.

Det innebär också att den konsolideringsvåg vi sett i sektorn kan fortsätta, vilket innebär nya tillväxtmöjligheter för de större bolagen som har den finansiella resurserna.

I Placeringsguidens decembernummer gjorde vi en genomgång av spelsektorn där vi kunde konstatera att sektorn utmärker sig genom mycket höga marginaler. Har ett bolag en väletablerad teknik och produkter på plats finns det en rejäl hävstäng när nya kunder tillkommer.

En annan faktor som hjälper tillväxten är att mobilspelandet ökar alltmer via smartphones och läsplattor. Det har inneburit en ökad tillströmning av kunder när spelandet har breddats från att tidigare mest skett från datorer.

För de breda spelbolagen med sportspel väntas också 2016 bli ett särskilt bra år eftersom vi år kommer få se en sportsommar som kanske aldrig tidigare varit. EM i fotboll med Sverige, OS i Rio följs därefter av World Cup i ishockey. Det borgar för att ett extralyft för just sportspelen som kommer dra in många nya kunder till bolagen.

Så trots den starka kursuppgången förra året är det fortfarande intressant att köpa spelbolag. Speciellt nu när tajmingen känns ok med årets börsrekyl. Den försiktige satsar på Betsson eller Unibet som fallit med ca 15 procent sedan toppnivåerna förra året. För den som vill ha högre chans/risk-faktor finns t ex Starbreeze som utvecklar datorspel eller G5 Entertainment som satsar på mobilspel.

Chatt
Hernhag: Börsens bästa tillväxtbolagTre bra chansaktier för långsiktiga
Bostad
Mäklarfirmans bostadsindex faller"Lägre förväntningar på bopriser förvånar"
Börsen
Positiv avslutning på börsveckan
Börsen
Analytiker: Coronaviruset en lätt match för 800 räntesänkningar"Inte konstigt att allt går upp"
PPM
Skarp kritik mot premiepensionsutredningen
Foto: Shutterstock
Analys
Strategichef: Kinas ekonomi bromsar in 6 procent"Sticker hål på finansbubblan"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
"Ej troligt att USA köper andel i Ericsson"
Analyser
Här är fredagens köprekar
Aktie
Hexpols vd får gå"Utvecklingen har inte motsvarat förväntningarna"
Börsen
Barclays spår fler vinstvarningar i spåren av coronaviruset
UBS tror på extrautdelning från Boliden
Folk på väg
Börspanelens expert till Kungsledens styrelse
14/2
Trading Direkt: Rapportbolag och teknisk analys
Aktie
SAS förlänger flygstopp till Kina"Kan kosta bolaget hundratals miljoner"
Premiepension
FI: Behåll max 15 PPM-fonder
Notering
Kurskollaps när Hudya debuterade på First North
Aktier
Experten: Tre favoriter bland förhoppningsbolagenGår ofta bättre än mogna bolag
Aktie
Train Alliance tecknades till 336 procent
Foto: Shutterstock
Teknisk analys
Tekniske analytikern: Börsen ska upp trots coronavirusetTipsar om bra placeringar just nu
Aktie
Så mycket ökade Clas Ohlsons försäljning
Foto: Pressbild
Rapport
Sämre för Astra Zeneca
Rapport
Tieto Evry slog förväntningarna
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Rapport
Bättre än väntat för Leo Vegas
Emission
5 procents rabatt i Teslas emission
Rapport
Ambea sänker utdelningen