Castellums vd Henrik Saxborn.

Saxborns bolag ett säkert kort för utdelningsjägare

Publicerad 2016-01-21 12:58

Aktietips Castellum är en lågriskaktie med bra direktavkastning i fastighetssektorn som kan vara en basaktie i en väldiversifierad portfölj. Efter ett börsfall med över 15 procent senaste året är aktien intressant igen.

Fastighetssektorn har upplevt en av sina bästa perioder någonsin de sista åren i Sverige. Med fallande räntor och minskade avkastningskrav har värdestegringen ofta blivit betydande samtidigt som den allt bättre konjunkturen gjort att vakansgraderna hållits nere.

Det innebär höjda hyresintäkter, bra förvaltningsresultat och möjligheter att investera i nya projekt som kan öka den framtida intjäningen. Bland de många fastighetsaktierna på börsen är Castellum en av de mest stabila med huvuddelen av sitt fastighetsbestånd placerade i de tre storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Och den som följt bolagets utveckling har sett en oerhört stabil väg där bolaget växer med lönsamhet – och med en utdelningspolitik som trendmässigt visat stigande utdelning under många år. Utdelningspolicyn är att minst 50 procent av förvaltningsresultatet ska delas ut.

Så blev det också denna gång när bokslutsrapporten redovisades under onsdagen. Utdelningen höjdes med 7 procent till 4,90 kr (4,60), vilket innebär en direktavkastning på 4,2 procent och en utdelningsandel på 52 procent. Historiken visar att denna typ av höjningar med all sannolikhet kommer fortsätta, vilket innebär en viktig parameter för investerare som vill ha trygghet i en långsiktig placering.

Vd Henrik Saxborn understryker också detta i rapporten med att poängtera att ”därmed är utsikterna för en fortsatt konkurrenskraftig utdelningstillväxt goda”.

Samtidigt som bolaget är synnerligen stabilt är Castellum på intet sätt ett bolag som inte förändras. Förra året var ett intensivt år med stora försäljningar och köp av fastigheter där inriktningen är att öka beståndet med fastigheter som har en större utvecklingspotential än tidigare.

Arbetet med fastighetsportföljen har också inneburit att bolaget under det fjärde kvartalet kommit över 90 procent i uthyrningsgrad, vilket var länge sedan och på det hela taget en stark siffra.

Saxborn tror därför också att Castellum har goda möjligheter att hamna runt bolagets mål på 10 procent i tillväxt för förvaltningsresultatet – han kan också luta sig mot det besparingsarbete som pågår i koncernen och som väntas ge 30 miljoner i lägre kostnader under innevarande år.

Trots sin stabilitet har Castellum visat en ganska svängig kursutveckling senaste året med en toppnivå över 140 kr för knappt ett år sedan. Som lägst har sedan aktien varit nere flera gånger runt på 115 kr, men fick till exempel en liten skjuts uppåt när bokslutet kom med så pass positiva ord från vd och med utdelningshöjningen på bordet.

För både utdelningsjägare och för de som söker en aktie med låg risk i fastighetssektorn är Castellum därför ett intressant val. Med kursfallet sista året i bakhuvudet ser också tajmningen ut att vara helt rätt. Det tycker också Danske Bank som har en köprekommendation och sätter riktkursen 142 kr, det vill säga en potential på över 20 procent.

Rapport
Godkänd vinstnivå för Volvo - men orderingången en besvikelse
Aktietips
Carnegie: Köp återförsäljaren med stor kurspotentialSer 50-procentig uppsida
Rapport
Starkt resultat av GetingeBetydligt högre vinst än väntat
Rapport
Bättre för Assa AbloyMen minskad underliggande tillväxt
Asien
Svaga tillväxtsiffror sänker Kinas börser
Foto: AP/TT
Wall Street
Något uppåt på Wall Street
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Göteborg 19 november
Valuta
SEB: Då stärks kronan igenMen det blir värre innan det blir bättre
Börsen
Uppåt på torsdagsbörsen
17/10
Healthcare Direkt: Så hittar du vinnarna i sektorn
Brexit
Parterna överens - nytt brexitavtal i hamnMen brittiska parlamentet måste godkänna det
Brexit
Börslyft och kronförstärkning efter brexitbeskedet
Hjälp oss utse Årets Bank 2019
Analyser
Ny köprek bland analyserna
Analys
Autoliv: Svag bilmarknad bakom Nordeas sänkning
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB: Dometic intressant trots marknadsproblemUpprepad köprek trots sänkt riktkurs
Rapport
Ericsson klådde förväntningarna med rågeHöjer försäljningsmålet för 2020
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Tele2:s rapport bättre än analytikernas förväntningarTummen upp på börsen
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telias resultat bättre än väntatMen slopade återköp tynger aktien
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Vinstlyft för AvanzaBättre på alla punkter
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Valueguard: Bostadspriserna fortsatte uppåt
Aktietips
Två heta köptips - och ett par aktier du kan vara utan
Rapport
Netflix slog förväntningarna
Foto: istockphoto
Rapportsäsongen
Analytikerna inför rapporterna: Svagare konjunktur men ingen katastrof"Svenska bolag får draghjälp av svag krona"
IPO
IPO: Transcendent Group tecknades till 175 procent
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Kepler: För optimistiska vinstestimat för JM"Ny bokföringsmetod får negativ effekt på nyckeltalen"