Castellums vd Henrik Saxborn.

Saxborns bolag ett säkert kort för utdelningsjägare

Publicerad 2016-01-21 12:58

Aktietips Castellum är en lågriskaktie med bra direktavkastning i fastighetssektorn som kan vara en basaktie i en väldiversifierad portfölj. Efter ett börsfall med över 15 procent senaste året är aktien intressant igen.

Fastighetssektorn har upplevt en av sina bästa perioder någonsin de sista åren i Sverige. Med fallande räntor och minskade avkastningskrav har värdestegringen ofta blivit betydande samtidigt som den allt bättre konjunkturen gjort att vakansgraderna hållits nere.

Det innebär höjda hyresintäkter, bra förvaltningsresultat och möjligheter att investera i nya projekt som kan öka den framtida intjäningen. Bland de många fastighetsaktierna på börsen är Castellum en av de mest stabila med huvuddelen av sitt fastighetsbestånd placerade i de tre storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Och den som följt bolagets utveckling har sett en oerhört stabil väg där bolaget växer med lönsamhet – och med en utdelningspolitik som trendmässigt visat stigande utdelning under många år. Utdelningspolicyn är att minst 50 procent av förvaltningsresultatet ska delas ut.

Så blev det också denna gång när bokslutsrapporten redovisades under onsdagen. Utdelningen höjdes med 7 procent till 4,90 kr (4,60), vilket innebär en direktavkastning på 4,2 procent och en utdelningsandel på 52 procent. Historiken visar att denna typ av höjningar med all sannolikhet kommer fortsätta, vilket innebär en viktig parameter för investerare som vill ha trygghet i en långsiktig placering.

Vd Henrik Saxborn understryker också detta i rapporten med att poängtera att ”därmed är utsikterna för en fortsatt konkurrenskraftig utdelningstillväxt goda”.

Samtidigt som bolaget är synnerligen stabilt är Castellum på intet sätt ett bolag som inte förändras. Förra året var ett intensivt år med stora försäljningar och köp av fastigheter där inriktningen är att öka beståndet med fastigheter som har en större utvecklingspotential än tidigare.

Arbetet med fastighetsportföljen har också inneburit att bolaget under det fjärde kvartalet kommit över 90 procent i uthyrningsgrad, vilket var länge sedan och på det hela taget en stark siffra.

Saxborn tror därför också att Castellum har goda möjligheter att hamna runt bolagets mål på 10 procent i tillväxt för förvaltningsresultatet – han kan också luta sig mot det besparingsarbete som pågår i koncernen och som väntas ge 30 miljoner i lägre kostnader under innevarande år.

Trots sin stabilitet har Castellum visat en ganska svängig kursutveckling senaste året med en toppnivå över 140 kr för knappt ett år sedan. Som lägst har sedan aktien varit nere flera gånger runt på 115 kr, men fick till exempel en liten skjuts uppåt när bokslutet kom med så pass positiva ord från vd och med utdelningshöjningen på bordet.

För både utdelningsjägare och för de som söker en aktie med låg risk i fastighetssektorn är Castellum därför ett intressant val. Med kursfallet sista året i bakhuvudet ser också tajmningen ut att vara helt rätt. Det tycker också Danske Bank som har en köprekommendation och sätter riktkursen 142 kr, det vill säga en potential på över 20 procent.

Gästkrönika
Förvaltaren: Därför lockar företagsobligationer i krisen
Aktie
SEB föreslår slopad utdelning
Börsen
Fjärde uppgångsdagen i rad
Foto: istockphoto
Fonder
Techfonderna på modet igenVinsthemtagningar i Ryssland efter rekylen
Placera
Överviktar amerikanska och asiatiska aktier"Viruset trycker på hållbarhetsvågen"
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag kl 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Börsen
Strategen: Så mycket ska USA-börserna upp i sommar
Köptips
Affärsvärlden: En aktie att köpa
Analyser
Här är torsdagens köprekar
IPO
"Fem varningsflaggor inför nanotech-bolagets IPO""Tveksamma incitament"
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Analys
DNB: Minskad risk kring Tele2
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Hemnet: Prisrekyl i Stockholm trots försiktiga köpare
Aktie
SAS vd: Ingen v-formad återhämtning för flygbranschenLägre efterfrågan "det nya normala"
Foto: Jana Eriksson
Analys
SEB: Byggmax ökar när resor minskar
Analys
SEB: Electrolux Professional riskerar förbli marginell spelare i USAInleder bevakning med behåll
Placera
Buffett dumpad av adepten
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Andra kvartalet kraftig smäll för SASAktien backar 10 procent under förmiddagen
Foto: Helena Landstedt/TT
Analys
Citi: Billerud Korsnäs sektorvinnare i år
Bostad
SBAB: Inte längre överskott på nyproduktion
Aktie
Miljardförlust för Norwegian
Aktie
Fingerprint inleder återköp av aktier
Konjunktur
Nordea: Det värsta raset är bakom oss"Läget som sämst i april"
Foto: Shutterstock
Placera
Chefsstrategen: Handelskriget en större risk än pandemin
Bolån
Nordea: Riksbankens förtjänst att boräntorna förblir låga
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Sektor
SAS lyfter igenFördubblar kapaciteten i juni