Alfredsson: Jubel för Fingerprint

Publicerad 2016-01-19 22:55

Kommentar Tisdagens skarpa uppgång med 16 procent för Fingerprint följdes av många lättade suckar på sociala medier. Småsparare tunga i aktien har lidit svårt under den djupa nedgången i januari.

Att Fingerprint är det senaste årets mest uppmärksammade aktie är inte särskilt konstigt med en uppgång på långt över 1 000 procent. Med detta har också följt en intensiv ”debatt” kring bolaget, dess information, framtid och hur man bör agera i olika situationer.

Framför allt är det i Avanzas företagsforum som inläggen är mycket frekventa och för en allmänt aktieintresserad är det fascinerande med vilket engagemang och kunskapstörst som läsare/skribenter ger sig i kast med ämnet.

Under utförslöpan senaste veckorna har vi till exempel kunnat läsa hur en dyster placerare tänkt sig kunna köpa en Lamborghini för vinsten i Fingerprint, men när förlusterna hopades skulle övergå till att åka kollektivt…

På tisdagen var det dock annat ljud i skällan – framför allt är det aktieägare som skriver och som nu jublade högt över den starka uppgången. Vad som orsakade den var bland annat sannolikt intervjun med vd:n för Precise Biometrics (underleverantör till Fingerprint) som menar att det avgörande för bolaget nu är att kunna leverera i takt med den allt högre efterfrågan.

Skadeglädjen lyser också igenom eftersom småspararna skyllt nedgången i år i mångt och mycket på blankarna som tagit allt större positioner i bolaget (en ökning senast på måndagen).

Eller som en skribent uttrycker det:

 ”Ge f-n i säljknappen. Jag vill att det ska lukta svårt bränd blankare…”

En fluga gör som bekant ingen sommar och frågan är nu om uppgången kan fortsätta eller om nivån runt 450 kr kommer locka fram nya säljare som tidigare ansett att aktien hade sjunkit för mycket.

Det som talar för att aktien kan ha sett botten för den här gången är att det nu bara är drygt två veckor kvar till bokslutsrapporten från Fingerprint. Spekulation i att den faktiskt kommer vara bättre än förväntat (som så många gånger under fjolåret) kan göra att köpintresset nu kommer hålla i sig.