Här är blankarnas nya favoritaktier

Publicerad 2016-01-13 06:43

Aktier Elekta har länge varit en favorit hos de stora hedgefonder som spekulerar i fallande kurser för svenska aktier. Men strålterapibolaget tycks inte längre vara lika intressant för blankarna. Istället finns några nya aktier som proffsen tror kommer att falla. 

Genom att blanka en aktie kan man tjäna pengar om aktiekursen sedan faller. Härom året infördes nya regler som innebär att större blankningspositioner (minst 0,5 procent av antalet utestående aktier netto) måste anmälas till Finansinspektionen som sedan publicerar detta varje eftermiddag.  

Just nu finns flera intressanta blankningspositioner som är värda att uppmärksamma.

Flygbolaget SAS har minst sagt haft luft under vingarna de senaste månaderna. På tre månader är aktien upp 70 procent. Men om man ska tro fler av de stora internationella förvaltarna är uppgången snart ett minne blott. Ett sådant exempel är BNP Paribas som sedan i början av december successivt ökat sin blankningsposition i flygbolaget. I dag motsvarar positionen 2,06 procent av antalet aktier netto.

GMT Capital Corp ligger sedan i slutet av oktober med en blankningsposition motsvarande 3,27 procent medan Henderson Global Investors Limited så sent som i förra veckan gav sig in och började blanka SAS (0,5 procent).

Och-Ziff Management Europe Ltd har sedan i början av december successivt ökat positionen och i dag motsvarar den 2,26 procent.

En annan av blankarnas favoriter är Sandvik. JANA Partners LLC anmälde så sent som i går en position motsvarande 0,76 procent medan Marshall Wace LLP ligger på 0,59 procent.  Maverick Capital har stegvis ökat sin blankningsposition som nu är uppe i 0,84 procent.

Samtidigt har Discovery Capital Management ökat och blankningspositionen motsvarar nu 1,00 procent. Två andra exempel är Citadel Europe som nu är uppe i 0,97 procent medan AQR Capital Management har 0,70 procent.

En annan aktie som bör nämnas i sammanhanget är fjolårets kursraket nummer ett, det vill säga Fingerprint Cards. Redan i fjol började vissa tvivla på att uppgången var hållbar och började blanka aktien. Den har också fallit tillbaka men uppenbarligen tror vissa investerare att aktien ska falla mer.

Cadian Capital Management var en av de största blankarna under senhösten men gick faktiskt ur positionen helt i början av november. Men efter årsskiftet har Cadian åter börjat blanka FPC och har nu en position som motsvarar 0,71 procent.

Coatue Management har däremot konsekvent ökat positionen under hösten och ligger nu på 2,62 procent.

Maplelane Capital har sedan i början av december successivt ökat och i förrgår nådde positionen 1,02 procent.

Den största pessimisten är dock SRS Investment Management som sedan den 8 december stegvis ökat blankningspositionen som nu är uppe i 3,42 procent. Värt att notera är att SRS började blanka dagen innan Fingerprints efterlängtade prognossläpp men har sedan dess i flera steg alltså ökat sin position.

Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
Aktie
Vinstvarning från Sportamore
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Foto: AP/TT
Wall Street
Små rörelser på Wall Street
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Foto: Johan Nilsson/TT
Aktie
SAS: Värsta aktiesänket på tio årAktien ned 18 procent under förmiddagen
Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT
Elpriset
Väder på avvägar trycker upp elpriset
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson: Mutförlikning nära i USA
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Aktie
Bara hälften av preferensaktieägarna sa ja till utbyte
Penningtvätt
Standard & Poors: Ingen brist på kontroll hos SEB i Baltikum
Foto: Shutterstock
Placera
Swedbank: Aktier har mer att ge inför 2020
Aktier
Norwegian novembers mest köpta aktie i Norge
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Börsen
Julrally – eller rekyl?Landeborns helgardering inför frihandelsavtalet
3/12
Trading Direkt: Teknisk analys av börsens oljebolag
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Analys
SEB: Marknaden underskattar H&M:s marginalprognoser
Handelskriget
Trump: Handelsavtal kan dröja till efter valet