Här är blankarnas nya favoritaktier

Publicerad 2016-01-13 06:43

Aktier Elekta har länge varit en favorit hos de stora hedgefonder som spekulerar i fallande kurser för svenska aktier. Men strålterapibolaget tycks inte längre vara lika intressant för blankarna. Istället finns några nya aktier som proffsen tror kommer att falla. 

Genom att blanka en aktie kan man tjäna pengar om aktiekursen sedan faller. Härom året infördes nya regler som innebär att större blankningspositioner (minst 0,5 procent av antalet utestående aktier netto) måste anmälas till Finansinspektionen som sedan publicerar detta varje eftermiddag.  

Just nu finns flera intressanta blankningspositioner som är värda att uppmärksamma.

Flygbolaget SAS har minst sagt haft luft under vingarna de senaste månaderna. På tre månader är aktien upp 70 procent. Men om man ska tro fler av de stora internationella förvaltarna är uppgången snart ett minne blott. Ett sådant exempel är BNP Paribas som sedan i början av december successivt ökat sin blankningsposition i flygbolaget. I dag motsvarar positionen 2,06 procent av antalet aktier netto.

GMT Capital Corp ligger sedan i slutet av oktober med en blankningsposition motsvarande 3,27 procent medan Henderson Global Investors Limited så sent som i förra veckan gav sig in och började blanka SAS (0,5 procent).

Och-Ziff Management Europe Ltd har sedan i början av december successivt ökat positionen och i dag motsvarar den 2,26 procent.

En annan av blankarnas favoriter är Sandvik. JANA Partners LLC anmälde så sent som i går en position motsvarande 0,76 procent medan Marshall Wace LLP ligger på 0,59 procent.  Maverick Capital har stegvis ökat sin blankningsposition som nu är uppe i 0,84 procent.

Samtidigt har Discovery Capital Management ökat och blankningspositionen motsvarar nu 1,00 procent. Två andra exempel är Citadel Europe som nu är uppe i 0,97 procent medan AQR Capital Management har 0,70 procent.

En annan aktie som bör nämnas i sammanhanget är fjolårets kursraket nummer ett, det vill säga Fingerprint Cards. Redan i fjol började vissa tvivla på att uppgången var hållbar och började blanka aktien. Den har också fallit tillbaka men uppenbarligen tror vissa investerare att aktien ska falla mer.

Cadian Capital Management var en av de största blankarna under senhösten men gick faktiskt ur positionen helt i början av november. Men efter årsskiftet har Cadian åter börjat blanka FPC och har nu en position som motsvarar 0,71 procent.

Coatue Management har däremot konsekvent ökat positionen under hösten och ligger nu på 2,62 procent.

Maplelane Capital har sedan i början av december successivt ökat och i förrgår nådde positionen 1,02 procent.

Den största pessimisten är dock SRS Investment Management som sedan den 8 december stegvis ökat blankningspositionen som nu är uppe i 3,42 procent. Värt att notera är att SRS började blanka dagen innan Fingerprints efterlängtade prognossläpp men har sedan dess i flera steg alltså ökat sin position.

Foto: istockphoto
Bostad
Rekordstor uppgång i boprisförväntningar
Börsen
Minusstängning avslutade börsveckan
Sektor
Barclays höjer riktkurserna för svenska verkstadsbolag"Ljusare utsikter i verkstaden"
Foto: Shutterstock
Pandemin
Europa öppnar – men bilsemester kan skapa problem"Ta med Gröna kortet om du kör bil"
Insiders
Insiders som gjort affärer efter midsommar
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Börsen
Disciplinnämnden avnoterar Italeaf från First North
Foto: Shutterstock
Pandemin
Experterna: Svag konsumtion i sommar trots hemester"Särskilt dystert för hotell och restauranger"
Insiders
Stefan Persson fortsätter tanka H&MAktien stiger på börsen
Spara
Bratt skickar film till alla i finansutskottet"ISK utestänger många privatsparare från emissioner"
3/7
Trading Direkt om finanspolitiken
Sektor
Undersökning: Fastighetsbolagen tror på bättre kreditmarknad"Stark återhämtning i närtid"
Aktie
SBB i norsk miljardaffär
Asien
Asien: Uppåt på stark statistikUppåt i Hongkong trots säkerhetslagarna
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Uppgången avtog mot slutet
Foto: Shutterstock
Outlook
Amundi: Fyra sektorer i fokus under återhämtningenAtt investera under en ”avfrostningscykel”
Krönika
Chefredaktören: Så drabbas din pension av viruset
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Magnus Ström / Scandinav
Elpriset
Nytt elprisrekord i juni"Lägsta i historien"
Foto: istockphoto
Sektor
FN: Internationell turism har nästan upphört"Enorma globala förluster"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Astra Zeneca faller efter försenade covid-tester
Foto: isockphoto
Råvaror
Goldman Sachs: Efterfrågan på olja återställs 2022
Foto: Shutterstock
Räntan
SBAB: Kan bli svårt undvika sänka räntan till minus igen
Analys
Deutsche: "Mycket attraktiva tillväxtmöjligheter""Handlas till historiskt låga värderingsmultiplar"
Pandemin
FED: Enighet om fortsatta stimulanser"Ny konkursvåg ökar risken för finanskris"