Därför ska du sälja Carlsberg

Publicerad 2016-01-11 08:46

Aktie 2015 blev ett förlorat år för danska Carlsberg. Chansen för en snabb vändning i den viktiga ryska marknaden är liten, och även Kina och Storbritannien är föremål för stora omstruktureringar. Det skriver Dagens Industri i en analys av aktien.

Bolagets relativt nye vd Cees’t Hart har sjösatt ett stort omstruktureringsprogram, ”Funding the journey”, som från 2018 ska spara 1,5-2 miljarder danska kronor. Frågan är hur Carlsberg ska öka sin underliggande vinst mot bakgrund av ett utplanande Västeuropa, ett fortsatt motigt Ryssland och Ukraina, samt ett Kina med tillväxtproblem.

På grund av den stora osäkerheten på de viktigaste marknaderna, och att Carlsbergaktien fått draghjälp av jätteaffären mellan AB Inbev och SAB Miller snarare än av egna meriter, lockas inte Dagens Industri av balansen mellan möjligheter och risk. Tidningen rekommenderar sälj.