Kroatien fjolårets reseraket

Publicerad 2016-01-04 14:39

Resor Kanarieöarna och Mallorca toppar som vanligt svenskarnas lista över de populäraste resmålen. Men under 2015 var Kroatien den snabbast växande destinationen.

Ifjol köpte fler än 2 miljoner svenskar en charterresa till en utländsk destination och under jul- och nyårshelgerna tog bokandet inför 2016 ordentlig fart. 

I över 50 år har Gran Canaria och Mallorca funnits med i toppen på listan över svenskarnas populäraste resmål. Den här vintern är trycket på just Gran Canaria stort och Mallorca är ett av sommarens bäst bokade resmål.

Över 50 procent fler har redan bokat sin resa till Mallorca jämfört med samma tid i fjol, enligt Magdalena Öhrn, informationschef på researrangören Ving.mMen årets raket på tio-i-topplistan blev Kroatien.

−Årets snabbast stigande stjärna är utan tvekan Kroatien som tagit sig in på topplistan och till sommaren 2016 har vi ökat volymen dit med hela 80 procent, säger hon.

Så här vid inledningen till ett nytt år gör de flesta branscher olika sammanställningar över det år som precis har avslutats. I resebranschen har aktörerna noterat några av de starkaste trenderna under 20125.

Den första och allt starkare trenden enligt Ving är att välja ett ”koncepthotell” vilket hänger ihop med att vi vill ha det bättre på semestern än vi har det hemma hos oss själva. Det tar sig uttryck i att vi vill bo på hotell med snyggare badrum och finare utsikt än i den egna bostaden. Hos Ving har antalet kunder på Vings koncepthotell ökat med 183 procent under de senaste sju åren.

Tidigare ställde vi oss frågan vart vi ville resa, men numera frågar vi oss själva vad vi vill göra. Det är en betydande trendsvängning, från att se och betrakta till att uppleva och göra. På semestern vill vi bli inspirerade och ta del av mat och kultur i det land vi befinner oss i.

Då ökar researrangörerna aktiviteter som till exempel matvandringar och cykelsightseeing i storstäder. Det har blivit allt mindre status att bara ”bocka av” sevärdheter på resmålet.

Att ha tillgång till poolen direkt från hotellrummet har också blivit en allt starkare trend. Swim Out-möjligheten finns hos allt fler hotell, och det är inte bara lyxhotell som tidigare var de enda som kunde erbjuda direkt tillgång till vatten från hotellrum eller terrass.

Hit reste flest svenskar under 2015:

1. Gran Canaria

2. Mallorca

3. Turkiska sydkusten

4. Teneriffa

5. Rhodos

6. Kreta

7. Cypern

8. Thailand

9. Egypten

10. Kroatien