Genombrott för Tobii öppnar jättemarknad

Publicerad 2015-12-16 17:57

Aktie Tobiis teknologi inom eyetracking har blivit godkänd för Windows av Microsoft. Det innebär att den revolutionerade teknologin nu närmar sig en enormt stor marknad. Och kursen steg med 15 procent i slutet av onsdagens börshandel.

En halvtimme före börsens stängning på onsdagen kom Tobii med nyheten att deras eyetracking-plattform erbjuder stöd för ansiktsidentifikation i Windows Hello och därigenom snabbare, enklare och säkrare inloggning. Tobiis plattform är den enda eyetracker som erbjuder stöd för Windows Hello.

Tobii kan därmed erbjuda tillverkare av bärbara datorer, bildskärmar och datortillbehör både biometrisk ansiktsidentifikation i Windows 10 och ögonstyrning genom en och samma sensor.

Stödet för Windows Hello ger datortillverkare som integrerar eyetracking från Tobii möjlighet att erbjuda ytterligare en kraftfull förbättring av användarupplevelsen utöver ögonstyrning. När man är framför datorn är man automatiskt inloggad, utan att behöva göra något. Att en och samma sensor kan användas till ansiktsidentifikation och nya ögonstyrda användarupplevelser ökar därmed värdet för datortillverkarna.

– Teknologi har en grundläggande uppgift att förstå människor bättre och förenkla för oss i vår vardag. Med Windows Hello behöver man inte komma ihåg sitt lösenord för att logga in, säger Oscar Werner, affärsområdeschef Tobii Tech. Microsofts intresse att få eyetracking att funka för Windows Hello är ett bevis på det värde som våra teknologier tillsammans tillför, både nu och i framtiden.

Det är just affärsområdet Tobii Tech som ska utveckla företagets teknologi för nya volymmarknader som datorspel, vanliga datorer och till exempel även för fordon. Att eyetracking kan bli en enormt stor produkt på dessa marknader är inte särskilt konstigt – det är bara att se hur stort biometri via fingeravtryck har blivit för mobilmarknaden.

Att detta skulle kunna bli framtiden har redan varit känt – och är en av anledningarna till att Tobii varit en av årets bästa introduktioner med en uppgång på nästan 200 procent från introduktionskursen på 25 kr.

En kvalificerad gissning är dock att onsdagens hausse kan få en fortsättning när de mer riskbenägna köparna börjar spekulera i att Tobii kommer att bli en ”ny Fingerprint”. Därmed kan torsdagen mycket väl innebära ett nytt all-time-high för aktien.

Aktier
Här är månadens favoritaktier
Aktier
Strategens heta budkandidater
Bostad
Mäklare räknar med fortsatt stark bomarknad
Börsen
Småsur onsdag på börsen
Analyser
Här är onsdagens färska aktierekar
Foto: istockphoto
Placera
Skandia: Välj rätt risk när förväntningarna är skyhöga”Överväg alternativ till räntefonder”
Börsen
JP Morgan: S&P 500 ska upp 10 procent
Foto: Pontus Lundahl/TT
Utdelning
NCC vill dela ut
Krisen
KI spår snabb rekyl i svensk ekonomiMen vändningen på arbetsmarknaden dröjer
Bostad
Danske: Borättspriser i Stockholm fortsätter uppåt"Oerhört stor omsättning"
Analys
Pareto höjer Dometics riktkursSpår "enastående" år för branschen
Rapport
Nobina i linje med preliminära siffror
Aktie
Cloetta vill dela ut igen
Fonder
Sverigefonder i topp igen i septemberTeknikfrossan rör inte privatspararna
Placera
Så bygger du en egen hållbar portföljJoel Bladh – aktuell med ”Bli en miljönär”
Pension
Sparekonomen: Se upp för fällorna vid löneväxling”Rätt förutsättningar krävs för att det ska löna sig”
29/9
Trading Direkt: Så påverkas guldpriset av USA-dollarn
Sektor
Finanskändisar storsatsar i batteriutveckling
Placera
Kepler: Köp kycklingbolaget
Foto: Fredrik Persson/TT
Sektor
Ny nordisk spritjätte noteras i Helsingfors
Aktie
Essity återupptar utdelning
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Börsen
Landeborn: Kan bli fortsatt volatilitetSnarare psykologi än fundamenta som drivit kursrörelserna
Pension
Skandia: Pandemin kan minska pensionen rejält 
Krönika
Hernhag: Så kan du placera räntesparandet
Placera
Carnegie: Läge till försiktighet på kort siktMinskar aktieandelen i portföljen till normalvikt