Genombrott för Tobii öppnar jättemarknad

Publicerad 2015-12-16 17:57

Aktie Tobiis teknologi inom eyetracking har blivit godkänd för Windows av Microsoft. Det innebär att den revolutionerade teknologin nu närmar sig en enormt stor marknad. Och kursen steg med 15 procent i slutet av onsdagens börshandel.

En halvtimme före börsens stängning på onsdagen kom Tobii med nyheten att deras eyetracking-plattform erbjuder stöd för ansiktsidentifikation i Windows Hello och därigenom snabbare, enklare och säkrare inloggning. Tobiis plattform är den enda eyetracker som erbjuder stöd för Windows Hello.

Tobii kan därmed erbjuda tillverkare av bärbara datorer, bildskärmar och datortillbehör både biometrisk ansiktsidentifikation i Windows 10 och ögonstyrning genom en och samma sensor.

Stödet för Windows Hello ger datortillverkare som integrerar eyetracking från Tobii möjlighet att erbjuda ytterligare en kraftfull förbättring av användarupplevelsen utöver ögonstyrning. När man är framför datorn är man automatiskt inloggad, utan att behöva göra något. Att en och samma sensor kan användas till ansiktsidentifikation och nya ögonstyrda användarupplevelser ökar därmed värdet för datortillverkarna.

– Teknologi har en grundläggande uppgift att förstå människor bättre och förenkla för oss i vår vardag. Med Windows Hello behöver man inte komma ihåg sitt lösenord för att logga in, säger Oscar Werner, affärsområdeschef Tobii Tech. Microsofts intresse att få eyetracking att funka för Windows Hello är ett bevis på det värde som våra teknologier tillsammans tillför, både nu och i framtiden.

Det är just affärsområdet Tobii Tech som ska utveckla företagets teknologi för nya volymmarknader som datorspel, vanliga datorer och till exempel även för fordon. Att eyetracking kan bli en enormt stor produkt på dessa marknader är inte särskilt konstigt – det är bara att se hur stort biometri via fingeravtryck har blivit för mobilmarknaden.

Att detta skulle kunna bli framtiden har redan varit känt – och är en av anledningarna till att Tobii varit en av årets bästa introduktioner med en uppgång på nästan 200 procent från introduktionskursen på 25 kr.

En kvalificerad gissning är dock att onsdagens hausse kan få en fortsättning när de mer riskbenägna köparna börjar spekulera i att Tobii kommer att bli en ”ny Fingerprint”. Därmed kan torsdagen mycket väl innebära ett nytt all-time-high för aktien.