Ränteavdraget används till lyx och sparande

Publicerad 2015-11-25 10:09

Ränteavdrag Få svenskar är beroende av ränteavdraget på bolån. Många spenderar istället pengarna på resor och lyx när de kommer tillbaka i form av skatteåterbäring. Det visar en undersökning från Swedbank.

Enligt undersökningen så är endast en fjärdedel av hushållen mycket beroende av ränteavdragen.  Ju yngre man är desto mindre beroende av ränteavdraget är man.

– Det hänger sannolikt ihop med att de yngre ännu inte har skaffat sig ett förhållandevis större och dyrare boende. När man bildar familj ökar behovet av en större lägenhet eller ett hus, då blir lånen och också ränteutgifterna högre, säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

Nästan nio av tio väljer att få tillbaka pengarna som skatteåterbäring i efterhand. Bara 12 procent  anger att man har månadsvis jämkning vilket innebär att lägre skatt dras från inkomsten varje månad. De som jämkar är också sannolikt den grupp som har störst behov av att få ett tillskott i plånboken genom ränteavdraget, menar Swedbank.

Men en majoritet menar alltså att de inte alls är beroende av avdraget. Av dessa anger 41 procent att man använder åtminstone en del av pengarna från ränteavdraget till att unna sig lite extra lyx som resor. Många väljer också att spara pengarna medan 20 procent använder pengarna till att amortera på lån.

– Det är självklart att man ska amortera sina lån, men vill man dämpa prisutvecklingen på bostadsmarknaden ytterligare så borde även reglerna kring ränteavdrag ses över. Man kan inte fortsätta stimulera en prisutveckling som gör att hushållen köper dyrare än de har råd med. Det är dock viktigt att inte göra det för snabbt utan successivt trappa ner avdraget. När dessutom ränteläget nu är så lågt så är tidpunkten den rätta för att göra det, säger Arturo Arques.