Öljätten rusar efter sparprogram

Publicerad 2015-11-11 09:53

Aktie Carlsbergaktien steg kraftigt på Köpenhamnsbörsen efter att bolaget lanserat ett stort sparprogram och nedskrivningar på flera miljarder i onsdagens kvartalsrapport.

Nyheten överskuggar själva räkenskaperna, som var bättre än förväntningarna, enligt danska nyhetsbyrån Ritzau.

”Man tar tag i Storbritannien och Östeuropa, som har svag intjäning hos Carlsberg, och det är massiva besparingar som kan lyfta intjäningen markant i framtiden. Så jag tror att marknaden kommer att ta emot det här positivt, även om det är rätt stora nedskrivningar förbundet med det”, säger analytikern Michael Friis Jørgensen på Alm Brand Markets till Ritzau.

”Siffrorna ser egentligen ganska bra ut. Carlsberg har haft ett bra tredje kvartal, där de har fått lite fart på intjäningen igen – efter ett svagt andra kvartal – hjälpt av bättre väder på några av deras marknader”, säger aktieanalytikern Morten Imsgard på Sydbank till Ritzau.

Efter en dryg halvtimmes handel var Carlsberg-aktien upp strax under 7 procent, och var därmed näst främsta draglok i C20-indexet, som steg cirka 1,0 procent. Främsta draglok var indextungviktaren Novo Nordisk.

Stora nedskrivningar – annars bättre än väntat

Carlsberg redovisar ett rörelseresultat inklusive engångsposter på -4.253 miljoner danska kronor för det tredje kvartalet 2015. Analytikernas förväntningar låg på ett rörelseresultat om 3.011 miljoner danska kronor.

I resultatet ingår engångsposter om -7.718 miljoner kronor, relaterat till nedskrivningar av varumärken i Ryssland och Kina.

Justerat för nedskrivningen låg resultatet på 3.465 miljoner kronor, högre än förväntade 3.127 miljoner kronor.

Nettoomsättningen uppgick till 18.296 miljoner danska kronor, att jämföra med analytikernas förväntningar som låg på en nettoomsättning om 17.976 miljoner danska kronor, enligt SME Direkt.

Omstruktureringar kostar miljarder

Carlsberg initierar ett omstruktureringsprogram, ”Funding the Journey”, som innebär nedskrivningar och omstruktureringskostnader på 10 miljarder kronor under 2015-2017, varav 8,5 miljarder i år.

Det framgår av bryggerikoncernens niomånadersrapport.

I det tredje kvartalet har engångskostnader på 7,7 miljarder kronor bokats.

Syftet med ”Funding the Journey” är att öka vinsten och kassaflödet, och under programmet samlas samtliga existerande och nya vinstförbättringsinitiativ.

”Funding the Journey” väntas ge årliga besparingar på 1,5-2,0 miljarder danska kronor från 2018.

En tidigare kommunicerad strategiöversyn, ”SAIL2022”, uppges fortgå som planerat. Mer om översynen kommer att kommuniceras i slutet av det första kvartalet 2016.